Un număr de 21 de firme s-au înscris la licitație pentru realizarea studiului de prefezabilitate a metroului și studiul de fezabilitate pentru trenul metropolitan în Cluj-Napoca. Valoarea contractului este de 46,4 milioane de lei (9,75 milioane de euro). 

"Ne aflăm în faza depunerii ofertelor pentru realizarea studiilor de prefezabilitate şi fezabilitate la metrou şi tren metropolitan. 21 de firme s-au înscris şi am prelungit termenul de la 1 iulie pe 30 iulie datorită clarificărilor solicitate de cei interesaţi, pentru a nu exista probleme, pentru a putea asigura echidistanţă, echilibru şi egalitate de tratament tuturor, astfel încât să permitem tuturor să se alinieze la start şi să depună oferte, deoarece este cel mai important proiect al Clujului pentru următorii 20 de ani.

A fost o solicitare privind acreditarea firmelor pentru a avea expertiză și pe metrou și pe tren metropolitan, noi am cerut să le aibă pe amândouă. Sunt și străini, și români.

E interes mare.(…) Sursele de finanţare pentru metrou şi tren metropolitan sunt europene, naţionale, locale sau private. Suntem eligibili pentru metrou şi tren metropolitan pentru exerciţiul financiar european 2021-2027", a spus Emil Boc.

Licitația publică privind "Servicii de elaborare studii de prefezabilitate, fezabilitate, impact asupra mediului şi evaluarea strategică adecvată pentru obiectivul de investiţii „Tren metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida” – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea și a studiilor conexe viitoarelor obiective de investiții" a fost publicată în data de 19 aprilie 2019 și avea, inițial, termen limită de depunere a ofertelor în 1 iulie 2019. Conform eratelor publicate pe SEAP, termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost prelungit de două ori, până în 15 iulie 2019, respectiv pentru 30 iulie 2019.

Valoarea estimată a serviciilor prestate este: Pentru METROU: elaborare SPF = 14.400.000 lei fara TVA / PUZ= 7.200.000 lei fără TVA / elaborare SF= 21.600.000 lei fără TVA. Pentru TREN METROPOLITAN: PUZ- 1.080.000 lei fără TVA elaborare SF = 2.160.000 lei fără TVA. Valoarea estimată totală a serviciilor este de 46.440.000 lei fără TVA.

Emil Boc şi primarii a şase comune au semnat, în aprilie 2019, acordul de asociere pentru realizarea metroului şi a trenului metropolitan.

coral