News Flash:

Condimentul cu efecte terapeutice pe care ar trebuii sa-l pui in orice mancare

29 Mai 2018
559 Vizualizari | 0 Comentarii

Originar din India si Sri Lanka, cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, pretul lui fiind depasit doar de sofran si vanilie.

Isi datoreaza aroma deosebita, dulceag-picanta, unui ulei eteric, compus din peste 120 de substante. Cardamomul este foarte folosit in medicina ayurvedica, fiind eficient in tratarea ulcerelor bucale, a problemelor digestive, chiar si a depresiei. Merita sa aruncati un praf de cardamom in oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar si pentru a va pastra sanatatea.

Iata cateva recomandari:

Digestie – Ca si ghimbirul, din a carui familie face parte, cardamomul combate multe probleme digestive. Folositi-l pentru a combate greata, aciditatea, balonarea, arsurile de stomac, lipsa apetitului sau constipatia. Se administreaza 3 cani de ceai pe zi.

Detoxifiere – Consumat regulat, cardamomul ajuta corpul sa elimine toxinele prin rinichi.

Diuretic – Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atat de bun este actiunea sa diuretica. Curata tractul urinar, vezica, rinichii, eliminand toxinele, apa in exces si combatand infectiile.

Depresie – Calitatile de antidepresiv ale cardamomului nu au fost inca studiate, dar medicina ayurvedica foloseste ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administreaza 3 cani de ceai pe zi.

Halena – Pentru ca are o actiune antibiotica impotriva bacteriilor daunatoare, indeparteaza mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cat ai bate din palme. Se mesteca incet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un varf de cutit de cardamom macinat in cafea, asa cum se obisnuieste in tarile arabe.

Intoxicatii – Se recomanda consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminte intregi de cardamom.

Raceala – Cardamomul este foarte eficient si in tratarea racelilor, a tusei si a bronsitei, mai ales cand acestea sunt insotite de frisoane. Se iau 4 g de cardamom, 2 g ghimbir si 2 g boia iute (toate macinate fin), se amesteca cu 4 lingurite de miere si se consuma toata cantitatea in cursul unei zile, impartita in 3 portii, cu 15 minute inainte de masa.

Cancer – Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arata ca acest condiment inhiba cresterea si chiar distruge celulele canceroase.

Hipertensiune – Administrarea de 3 g de cardamom pe zi, timp de 12 saptamani, poate reduce semnificativ tensiunea arteriala.

Previne formarea cheagurilor de sange – Cardamomul impiedica agregarea plachetara, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sange si a blocajelor arteriale.

Antioxidant – Multe dintre vitaminele, fitonutrientii si uleiurile esentiale din cardamom actioneaza ca antioxidanti, eliminand radicalii liberi si intarziind imbatranirea celulara.

Antibacterian – Uleiul esential din semintele de cardamom inhiba dezvoltarea virusurilor, bacteriilor si a ciupercilor.

Antiinflamator – La fel ca ghimbirul si curcuma, rudele sale, cardamomul are proprietati antiinflamatorii prin care reduce durerea si umflaturile, in special la nivelul mucoaselor gurii si ale gatului.

Sughit – Cardamomul este un anti-spasmodic care va ajuta sa scapati repede de sughit. Mestecati 2-3 seminte de cardamom.

Afrodisiac – Medicina populara indiana foloseste cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajuta in disfunctiile erectile.

Doza uzuala de cardamom este de 1,5 g pe zi.

Ceaiul de cardamom se prepara astfel: o lingurita de seminte de cardamom proaspat zdrobit se infuzeaza intr-o cana de apa clocotita timp de 10-15 minute.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1162 (s) | 32 queries | Mysql time :0.021046 (s)