Gheorghe Dinca a recunoscut, la un moment dat, ca le-a ucis pe cele doua fete, Luiza si Alexandra, pe care le luase la ocazie. Doar ca ancheta se complica, deoarece lipsesc cadavrele. Iar in Romania n-au mai fost instrumentate cazuri de omoruri bazate doar pe resturi umane incinerate.

Procurorii au reusit sa confirme moartea Alexandrei Macesanu, doar dupa expertiza genetica asupra ramasitelor umane gasite in curtea lui Gheorghe Dinca. Surse judiciare din domeniul criminalistic au explicat pentru adevarul.ro ca, din acest punct de vedere, cazul care a indignat o tara intreaga este unic. Un procuror specializat in omoruri a aratat ca, pana acum, au fost cazuri de crime in care cadavrul a fost descoperit si identificat, dar si cazuri in care cadavrul n-a fost descoperit niciodata. In Romania n-au mai fost insa instrumentate niciodata crime in care sa fie descoperite doar resturi umane incinerate.

In cazurile de omor in care cadavrul nu este gasit, procedura prevede ca, inainte de trimiterea inculpatului in judecata, pe baza probelor care confirma moartea, sa se declare decesul victimei pe cale judecatoreasca. Intrebarea care se naste in cazul crimelor de la Caracal este daca se impune o actiune pentru declararea judecatoreasca a mortii sau certificatul de deces poate fi eliberat pe baza testului ADN. „Eu, inainte de trimiterea in judecata, as cere declararea mortii pe cale judecatoreasca“, spune un procuror specializat in omoruri.

„Daca se stabileste pe baza probelor ADN ca ramasitele descoperite sunt ale victimei si daca se face conexiunea cu infractiunea de omor, atunci nu mai este nevoie de o actiune de declarare judecatoreasca a mortii. Avem faptas, avem victima si legatura de cauzalitate. Circumstantele descrise nu necesita in nici un caz deschiderea unei actiuni civile”, explica specialistul.

Potrivit acestuia, certificatul de deces al Alexandrei poate fi eliberat pe baza expertizei genetice care ii confirma decesul.

Un alt specialist criminalist a declarat ca declararea decesului pe cale judecatoreasca se face numai cand nu avem de-a face cu nici un fel de proba biologica. „In mod normal, in momentul in care este oficial declarata decedata, medicul legist emite certificatul constatator al mortii si se elibereaza certificatul de deces”, precizeaza specialistul criminalist.

coral