Consiliul Județean Cluj a decis, miercuri, să trimită în Franţa 100.000 de lei (21.000 de euro) pentru refacerea Catedralei Notre-Dame din Paris, afectată de un incendiu devastator. Propunerea vicepreședintelui CJ, Istvan Vakar, a fost susținută de consilierii județeni.

Am văzut drama din Paris, incendiul de la catedrala Notre-Dame, o tragedie a creştinătăţii şi am propus CJ Cluj, ca şi creştin şi catolic, alocarea a 100.000 de lei (peste 21.000 de euro – n.r.) pentru reconstrucţia bisericii pariziene.

Este un gest simbolic pe care judeţul Cluj îl poate face pentru catedrala Notre Dame din Paris. Trebuie să vedem, din punct de vedere juridic, cum se poate da această sumă.

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat propunerea mea, votul fiind unul foarte important. Banii se iau de la capitolul funcţionare al CJ”, a spus Vakar Istvan.

Alin Tișe, președintele CJ, a susținut propunerea și a subliniat că trebuie găsită forma juridică prin care donația să poată fi făcută : “Suntem de acord, în principiu, dar trebuie să găsim forma juridică. Să vedem unde trebuie alocaţi aceşti bani. Supun la vot acest amendament”.

Deputatul Horia Nasra a spus că cei 100.000 de lei puteau fi direcționați spre oamenii nevoiași de la Pata Rât: "Dacă în ultimele 24 de ore, miliardarii Franţei au anunţat donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucția catedralei Notre-Dame, Executivul Consiliului Județean Cluj a decis să fie ”solidar” cu Europa și Franța într-un stil penibil de populist, anunțând că instituția donează 100.000 lei, circa 21.000 euro. Oare cu cetățenii din Pata Rât sunteți solidari domnilor Vákár István și Alin Tișe? Să vă fie rușine ! Clujenii nu pot fi păcăliți de acest populism jenant… pe banii lor"

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat organizarea unei strângeri de fonduri pentru restaurarea catedralei: "Ceea ce s-a întâmplat la Paris este o tragedie oribilă. Cel mai rău scenariu a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost câştigată încă, iar următoarele ore vor fi dificile. Vom reconstrui Notre-Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”.

La finalul ședinței de consiliu, Istvan Vakar a declarat: "Am auzit comentarii cum că aruncăm banii noștri către Paris. Nu e așa, nu aruncăm banii, facem un gest simbolic, ca și cum o persoană în timpul slujbei pune o bancnotă în cutia milei. Nu este vorba de milă însă, este vorba de frăție creștină".

 

coral