Consiliul Judeţean Cluj a primit joi, 16 mai a.c. vizita unei delegaţii oficiale a Provinciei Zhejiang din Republica Populară Chineză, condusă de către domnul Qian Jian Min, Președinte al Comitetului Permanent al Provinciei Zhejiang.

Delegaţia chineză a fost primită de către vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Marius Mînzat şi Vákár István, împreună cu o serie de reprezentanţi ai administraţiei judeţene, reprezentanți ai TETAROM SA, Cluj IT Cluster și Transylvania Evolution. Scopul acestei întâlniri a fost acela de inițiere a unor relaţii şi parteneriate bilaterale în multiple domenii precum cel economic şi investiţional, și de asemenea, impulsionarea schimburilor comerciale dintre cele două părţi.

 „Consider colaborarea cu această provincie din China ca fiind de bun augur întrucât avem foarte multe domenii de interes în comun, iar cu siguranță, expertiza și experiența chinezilor ne vor fi de un real folos. Totodată, investiţiile străine înseamnă un plus de bunăstare, de venituri şi de locuri de muncă atât de binevenite pentru comunităţile noastre”, a declarat Marius Mînzat, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj și moderator al acestei întâlniri.

În cadrul vizitei, Mînzat le-a prezentat oficialităților chineze modul de funcționare al sistemului administrativ central și local, poziția Consiliului Județean Cluj în acest angrenaj, dar și rolul de catalizator al inițiativelor de afaceri. De asemenea, s-a abordat situația proiectelor aflate în derulare la nivelul forului administrativ județean și s-a discutat pe marginea unui subiect actual și de maxim interes, respectiv domeniul IT.

Nu în ultimul rând, o atenţie aparte a fost acordată oportunităților oferite de Parcurile Industriale administrate de către forul administrativ județean prin intermediul Tetarom S.A. și  multiplelor facilităţi pe care acestea le oferă investitorilor.

De asemenea, pentru a atrage atenția investitorilor chinezi, vicepreședinte Mînzat a prezentat potențialul turistic al județului, precizând și faptul că, în conformitate cu datele statistice recente, Cluj-Napoca este unul dintre cele mai dinamice municipii din țară, cu cel mai mare grad de atractivitate și un nivel extrem de ridicat în ceea ce privește calitatea vieții.

La rândul lor, oficialii chinezi și-au exprimat dorința de colaborare cu partea română, în special în domeniul economic și al comerțului, sens în care vor încuraja companiile chineze să-și dezvolte afacerile în județul Cluj.

Totodată, în cadrul întâlnirii, domnul vicepreşedinte Vákár István a făcut o scurtă prezentare a instituțiilor culturale aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, precum și a proiectelor culturale derulate.

La finalul întrevederii, cele două părți au identificat modalități concrete de materializare a inițiativelor discutate, sens în care domnul Qian Jian Min, Președintele Comitetului Permanent al Provinciei Zhejiang, a precizat că vor ajuta și intermedia firmele române interesate să colaboreze cu firme chineze din provincia Zhejiang.

coral