News Flash:

Consiliul Judetean cauta solutii pentru realizarea unui Spital Pediatric Monobloc si a unui Spital Judetean de Urgenta

24 Iulie 2015
1158 Vizualizari | 2 Comentarii
Mihai Seplecan
Urmare a memoriilor transmise in mod oficial de catre echipele manageriale ale spitalelor in cauza si a numeroaselor semnale negative primite in acest sens, Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, a dispus intreprinderea tuturor demersurilor necesare in vederea identificarii solutiilor optime pentru realizarea unui Spital Pediatric Monobloc si a unui Spital Judetean de Urgenta care sa reuneasca toate sectiile celor doua spitale, raspandite in prezent pe teritoriul intregului municipiu si care sa fie capabile sa ofere servicii medicale integrate si prompte pacientilor.

„Cred, cu toata convingerea, ca in ceea ce priveste infrastructura sistemului de sanatate, clujenii merita mult mai mult comparativ cu ce li s-a oferit pana in prezent. in opinia mea, nu mai putem accepta ca viata si sanatatea clujenilor si a celorlalti pacienti sa fie puse in pericol de lipsa unei infrastructuri medicale adecvate. E evident ca aceste cladiri construite, in buna parte, in secolul XIX, nu mai au cum sa corespunda exigentelor actuale si standardelor europene ale secolului XX1. in contextul in care Clujul reprezinta unul dintre primele judete ale tarii din perspectiva dezvoltarii si cel mai important centru economic, medical si educational din aceasta parte a Romaniei, consider ca e absolut inacceptabil sa nu avem spitale de urgenta de tip monobloc, atat  pentru tratarea copiilor, cat si a  pacientilor adulti. in plus, consider ca scoala medicala clujeana, de mare traditie, personalul medical de un inalt profesionalism si aparatura medicala ultramoderna nu pot fi cu adevarat puse in valoare, in slujba clujenilor, in lipsa unor imobile adecvate care sa gazduiasca unitatile medicale. in momentul de fata, impreuna cu aparatul de specialitate al forului administrativ judetean si cu echipele de conducere ale celor doua spitale, cautam varianta optima, din punctul de vedere al oportunitatii, accesibilitatii, eficientei si eficacitatii, in vederea identificarii unor solutii care sa corespunda cerintelor medicale si de infrastructura ale unor unitati sanitare de asemenea calibru. De altfel, preocuparea mea nu e noua, primele demersuri pentru relocarea acestor spitale in unitati medicale de tip monobloc le-am intreprins inca din vara anului trecut, cand am indeplinit functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj. Inca de atunci mi-am exprimat intentia ferma de a realiza astfel de investitii si am intreprins primele demersuri avand ca scop principal oferirea unor conditii optime de lucru pentru personalul medical si cresterea calitatii actului medical, in beneficiul pacientilor. in functie de solutiile concrete pe care le vom identifica, de fondurile de care vom dispune si de o serie de indicatori obiectivi care vor stabili prioritatea, imi doresc ca in cel mai scurt timp posibil, cel putin unul dintre aceste doua spitale sa treaca la sistemul monobloc, cu toate beneficiile care vor decurge de aici" a declarat Mihai Seplecan.

In momentul de fata, atat Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Cluj-Napoca cat si Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca functioneaza ca spitale multipavilionare, acestea desfasurandu-si activitatea in peste 20 de locatii diferite, avand in structura aproape 60 de sectii si mai multe laboratoare, inclusiv doua Unitati de Primire Urgente, distribuite in aproape 35 de cladiri diferite aflate pe raza municipiului Cluj-Napoca. Cladirile in care functioneaza spitalele sunt foarte vechi, marea majoritate fiind construite in anii 1897-1933. Mai mult decat atat, o parte dintre ele se afla in plin proces de revendicare, iar o parte sunt supuse rigorilor Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din municipiul Cluj-Napoca, motiv pentru care sunt impiedicate sau mult ingreunate investitiile asupra acestor cladiri (modificari, extinderi, etc.). Acest fapt determina, pe cale de consecinta, imposibilitatea intocmirii unui plan amplu si etapizat de organizare si restructurare a unitatilor medicale. De asemenea, in cadrul procesului de reacreditare a acestor spitale, care va avea loc in cursul anului viitor, exista riscul ca, din cauza infrastructurii necorespunzatoare, respectivele unitati medicale sa nu mai corespunda cerintelor legale in domeniu desi ambele spitale au realizat eforturi continue si sustinute de intretinere si igienizare. Totodata, majoritatea sectiilor exterioare in sistem pavilionar necesita reparatii si lucrari de modernizare a infrastructurii, spatiile insuficiente afectand in sens negativ nivelul de confort al pacientilor si, implicit, asigurarea unei calitati sporite pentru serviciile medicale oferite acestora.

Dintre avantajele imediate ale realizarii acestor spitale de tip monobloc, pot fi mentionate un control eficient al cheltuielilor prin reducerea costurilor in furnizarea utilitatilor si a managementului personalului, optimizarea costurilor aferente transportului intre locatii, existenta unui singur ambulatoriu cu multiple cabinete si a unei singure sectii de terapie intensiva pentru functionarea in sistem unitar a sectiilor de urgenta, existenta unui singur bloc alimentar si a unor spatii administrative comune si nu dispersate, cum sunt in acest moment. De asemenea, prin edificarea acestor spitale monobloc, vor fi eficientizate relatiile de comunicare si colaborare dintre sectii precum si intre sectii si conducerea spitalului, prin asigurarea unei functionalitati sporite. Totodata, se vor putea realiza blocuri operatorii cu sali de operatii de dimensiuni corespunzatoare, utilate corespunzator, fapt care va duce, invariabil, la scaderea numarului de infectii intraspitalicesti. Nu in ultimul rand, cei avantajati vor fi pacientii care nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze in mai multe locatii diferite cum se intampla in prezent, actul medical desfasurandu-se intr-un singur imobil, cu acces rapid la echipamente si resurse.     

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

mihai seplecan cluj-napoca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1430 (s) | 34 queries | Mysql time :0.043357 (s)