News Flash:

Continua razboiul CJ – Salprest Rampa. Cum raspunde Seplecan afirmatiilor nefondate ale SC SALPREST RAMPA SA

10 Iulie 2015
894 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7274 RON (0.0000)
USD: 4.2656 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Pata Rat
Consilul Judetean Cluj considera ca afirmatiile facute de catre reprezentantii SC SALPREST RAMPA SA, care aratau ca forul judetean isi ascunde incompetenta sunt de rea-credinta si necesita unele precizari. Astfel, reprezentantii CJ Cluj arata ca trebuie facuta foarte clar distinctia intre depozitul neconform de deseuri de la Pata Rat, care se afla in domeniul public al municipiului Cluj-Napoca si rampa de stocare temporara care apartine societatii SALPREST RAMPA SA.

In ceea ce priveste termenul de sistare a acestui depozit neconform, el a fost stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 349/2005 privind depozitarea deseurilor, astfel incat se cunostea inca de acum 10 ani acest termen.   Afirmatia referitoare la obligatia deschiderii primei celule a CMID este total eronata intrucat Consiliul Judetean Cluj a incheiat contractul pentru realizarea Centrului de Management Integrat al Deseurilor in anul 2012, fapt cunoscut, de altfel, de catre toate autoritatile locale, in calitatea acestora de membre ale Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Eco-Metropolitan. Rezulta deci, in mod mai mult decat evident, faptul ca nu avea cum sa se deschida prima celula a CMID in anul 2010, atata vreme cat contractul insusi in acest sens a fost incheiat in anul 2012. Totodata, trebuie reamintit faptul ca Acordul de Mediu nr. 18 - NV6, din 12.08.2010, la punctul 6.5, stipuleaza foarte clar faptul ca, pana la realizarea primei celule a depozitului, stocarea temporara a deseurilor nevalorificabile se va realiza pe o platforma impermeabilizata amplasata in vecinatatea depozitului Pata Rat. 

Construirea CMID este, intr-adevar, obligatia Consiliului Judetean Cluj, pe care acesta o va finaliza, insa doar cu respectarea stricta a legii. In acest context insa, nimic nu poate justifica o depozitare ilegala a deseurilor menajere, pana la finalizarea proiectului.

Agentia Nationala de Mediu nu a solicitat niciodata in scris Consiliului Judetean Cluj construirea unei rampe provizorii in interiorul amplasamentului aferent CMID. Mai mult decat atat, actele de reglementare urbanistica (acord de mediu, PUZ, PUG), interzic amenajarea unei constructii temporare in interiorul amplasamentului de 64 hectare aferent CMID.

Societatea SALPREST RAMPA  avea obligatia sa respecte Autorizatia de mediu nr. 165/16.05.2012, revizuita in data de 12.06.2013, conform careia trebuia sa elimine deseurile menajere reziduale la depozite de deseuri autorizate si nicidecum pe fostul amplasament aferent depozitului neconform de la Pata Rat – depozitarea fiind sistata in anul 2010. Mai mult decat atat, aceasta autorizatie era valabila pana la data de 16.05.2022.Astfel, in situatia in care aceasta ar fi fost respectata, nu s-ar fi ajuns la situatia actuala in care deseurile sa trebuiasca transportate in judetele Alba sau Bihor, deseurile putand fi depozitate in continuare in aceeasi locatie.

Existenta unor cantitati suplimentare de deseuri depozitate ilegal reprezinta o constatare a antreprenorului care se ocupa de inchiderea si ecologizarea depozitului neconform de la Pata Rat, facuta in baza acestui contract, si nicidecum acuze formulate de catre Consiliul Judetean Cluj.
Consiliul Judetean Cluj nu a facut niciodata referire la o persoana individuala, in comunicatul de presa al institutiei fiind vizata o problema punctuala, nu o persoana anume, individual determinata. Pentru acest motiv, regretam aceasta situatie incalificabila in care este adus in discutie numele unei persoane decedate la care Consiliul Judetean Cluj nu a facut niciun fel de referire.

In ceea ce priveste intentia SALPREST RAMPA de a solicita unei firme determinarea suprafetei si a cantitatilor de deseuri de pe depozitul de la Pata Rat, societatea are libertatea deplina de a face acest lucru, fara insa ca rezultatul acestei lucrari sa fie opozabil judetului Cluj.

Reamintim in acest context faptul ca,  potrivit Protocolului aprobat prin HCL nr. 334 din 18.09.2014 si, respectiv, prin HCJ nr. 244 din 29.09.2014, incheiat cu SC SALPREST RAMPA, la art. 3.1,f, se stipuleaza foarte clar obligatia acesteia de „a nu permite depozitarea deseurilor si de a nu depozita deseuri pe suprafata depozitului neconform sistat in suprafata de 18,208 hectare, identificat cu nr. topo 298780”. Totodata, societatea avea obligatia “sa supravegheze si sa asigure prin mijloace proprii paza perimetrului depozitului neconform sistat pana la finalizarea demersurilor efectuate de catre Consiliul Judetean Cluj pentru achizitionarea serviciilor de paza pentru acest obiectiv”.  Finalizarea de catre Consiliul Judetean a licitatiei pentru serviciile de paza a coincis cu momentul finalizarii licitatiei privind inchiderea si ecologizarea depozitului neconform, SC Salprest Rampa asigurand paza pana in acel moment.

“Am considerat a fi necesar sa contracaram aceste acuzatii nejustificate, insa incepand din acest moment vom raspunde doar organelor abilitate, preocuparea noastra fiind exclusiv aceea de a duce la bun sfarsit contractul de finantare pentru finalizarea SMID si, in acelasi timp, de a identifica, in limita competentelor care ne revin si a prevederilor legale, solutii cu care sa venim in sprijinul autoritatilor responsabile de asigurarea masurilor tranzitorii, pentru a putea debloca aceasta situatie, in beneficiul locuitorilor judetului Cluj” a declarat Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan.
 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cj cluj cmid puz pug
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1518 (s) | 23 queries | Mysql time :0.052567 (s)