News Flash:

Cum a devenit fasolea cu ciolan o mancare nationala de 1 decembrie

2 Decembrie 2013
1147 Vizualizari | 0 Comentarii
De unde pana unde a devenit fasolea cu ciolan o mancare nationala care nu trebuie sa lipseasca de pe masa romanilor de ziua nationala a Romaniei? De la „Ciolaniada” PRO TV-ului, scrie evz.ro.

Pana in urma cu zece ani, de 1 Decembrie, romanul punea pe masa ce gasea prin frigider si camara. De atunci incoace, s-a inradacinat ideea cum ca acest produs culinar se mananca neaparat in prima zi de iarna, ca sarmalele de Craciun, mielul de Pasti si mititeii de 1 Mai muncitoresc.

Totul a plecat de la nastrusnica idee a celor de la PRO TV care, la aniversarea de cinci ani a lansarii postului, a emis intreaga zi cu sigla „Marea Ciolaniada”! Atunci, a lansat un concurs in care ii invita la sediul din Pache Protopopescu pe toti bucatarii priceputi cu „cea mai gustoasa si aratoasa fasole cu ciolan la purtator”. Cum promovarea incepuse cu cateva zile inainte de ziua nationala, ideea a prins si, cand nici nu incepuse inca defilarea de la Arcul de Triumf, sute de oale si cratite pline cu delicioasa fasole cu ciolan faceau coada in fata sediului PRO TV.


Concluzia specialistului: „Asta e mancarea saracului!”

„Multa lume zice ca n-avem mancare nationala!”, spune Stefan Bercea, chef la „Cabana vanatorilor” din Predeal si presedinte al Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism Romania. „Noi am fost influentati de vecini... Ciolanul nostru e national, in masura in care e afumat. Nemtii il baga intr-o saramura, apoi il fierb si-l baga la cuptor, sa-i faca soriciul crocant! Personal si ca bucatar, eu zic ca e o mancare a saracului... Nu e pentru o zi festiva! Si nu poate fi considerat o traditie! Se mananca mai mult in Ardeal. Daca ar fi sa fac un procent, doar 75% din mancarea asta e romaneasca!”, spune maestrul in arta culinara.

O gaselnita a PRO TV tinde sa devina un obicei de durata

Deci, nici vorba de traditie! Mai ales ca in perioada asta de post, de dezlegari la ciolan si tuica fiarta n-a auzit nimeni! Unde mai pui ca ciolanul afumat si fiert n-a fost si n-o sa fie niciodata o mancare pur romaneasca. Poate, doar combinat cu garnitura de fasole. Mai degraba e un produs german sau unguresc si importat la noi pe timpul Imperiului austro-ungar. Atata doar ca nemtii il mananca pe varza sau cu cartofi si ungurii rotisat. Ideea, totusi, a prins excelent.

Cum fasolea cu ciolan nu-i greu de facut, e delicioasa, ieftina, de sezon si fiind un produs care este mai gustos cand e gatit in cantitati mari, mai ales asa cum stiu sa-l faca bucatarii militari, la cazan, a devenit un obicei care tinde sa devina o datina. Daca are cineva vreo dovada ca ciolanul cu fasole a fost o traditie de 1 Decembrie, mai veche de 11 ani, sa produca o dovada ori sa taca pe vecie!
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

1 decembrie pro tv
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030899 (s)