News Flash:

Cum ajung procurorii si judecatorii sa incaseze pensii de zeci de mii de lei

1 Noiembrie 2016
2782 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7607 RON (+4.7607)
USD: 4.2653 RON (+4.2653)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Sergiu Leon Rus

Dispozitiile care configureaza dreptul la pensie speciala a magistratilor sunt cuprinse in Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si in normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1275/2005. Pensia este una speciala (cum sunt si pensiile politistilor, parlamentarilor, militarilor etc.) deoarece nu se stabileste in sistem contributiv, cum este pensia comuna, obisnuita, care reprezinta regula in sistemul de pensii publice. Prin urmare, independent de nivelul contributiei de pe parcursul carierei care constituie reperul pentru pensia de drept comun, pensia speciala cunoaste un algoritm propriu de stabilire, de regula in functie de veniturile din imediata proximitate ale momentului pensionarii.

Potrivit cursdeguvernare.ro, numarul beneficiarilor de pensii speciale se ridica, in Romania, la 161.661 de persoane, iar fondul total de pensii speciale este de 6,5 miliarde de lei in acest an; Romania are un numar total de 5.097.428 de pensionari, cu o pensie medie de 885 de lei. In acelasi timp, exista un numar de 3350 de pensionari speciali din randul fostilor magistrati, cu precizarea ca denumirea de „magistrat" in raport cu aceasta pensie speciala nu semnifica, din pacate si catusi de putin, ca vechimea prag pentru aparitia dreptului la pensie speciala a fost facuta exclusiv in functii de judecator si procuror. Dintre cei 3350, un fost magistrat incaseaza - in brut - peste 40.000 de lei lunar, 24 intre 20.000 lei si 30.000 lei, iar 1758 de pensii speciale sunt intre 10.000 si 20.000 lei lunar; este evident, cu ochiul liber si fara telescopul precis al statisticii exacte, ca valoarea mediana (suma in raport cu care jumatate dintre cei 3350 de pensionari se situeaza peste, jumatate sub) a pensiei speciale de „magistrat" este peste 10.000 lei (sigur), iar valoarea medie trebuie ca trece de aceeasi valoare (foarte-foarte probabil).

In conformitate cu art. 82 alin. 1 din Legea nr. 303/2004, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Normele metodologice (Hotararea Guvernului nr. 1275/2005) prevad la art. 7 (in partea care ne intereseaza):

- cuantumul pensiei de serviciu este de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii;

- in stabilirea mediei veniturilor brute realizate se vor lua in considerare numai acele 12 luni anterioare pensionarii, in care persoana s-a aflat efectiv in activitate. In cazul in care persoana s-a aflat efectiv in activitate o fractiune de luna, se va include in calculul pensiei numai aceasta fractiune de luna, prelungindu-se corespunzator termenul pana la implinirea celor 12 luni;

- in veniturile brute realizate se includ, pe langa indemnizatia de incadrare bruta lunara, sporurile cu caracter permanent sau nepermanent. In veniturile brute nu se includ sumele primite cu titlu de prime, premii, decontari, restituiri de drepturi aferente altei perioade ori alte drepturi fara caracter salarial.

Observam, de la prima vedere chiar, ca sferele de cuprindere a celor doua dispozitii normative nu se suprapun intru-totul, cel putin nu din punct de vedere terminologic, imprejurare de natura sa genereze interpretari practice contradictorii. Ca atare, nu poate fi exclusa existenta practica (si abuziva) a unor pensii stabilite in functie de deconturile aferente ordinelor de deplasare (diurna plus costl deplasarii), care in fluturasul de salariu se reflecta distinct.

Judecator Sergiu-Leon Rus


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

pensii speciale sergiu-leon rus
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1228 (s) | 35 queries | Mysql time :0.045303 (s)