News Flash:

Cum au ajuns cativa fosti magistrati sa castige pensii de zeci de mii de lei pe luna? Explicatii si analize din partea unui judecator clujean

23 Octombrie 2016
2663 Vizualizari | 0 Comentarii
Un judecator clujean denunta pensiile nesimtite din sistem

Judecatorul Sergiu-Leon Rus, de la Curtea de Apel Cluj, a comentat pentru Buna Ziua Cluj un caz relevant cu privire la sumele imense de bani incasate cu titlul de pensii de catre mai multi magistrati eliberati din functii sau ajunsi la varsta pensionarii. Astfel, este cunoscut faptul ca un fost angajat la penitenciare si fost sef al Penitenciarului Colibasi,  si anume Gheorghe Balasoiu, este pensionarul din Romania care primeste cei mai multi bani din partea statului, acesta castigand lunar nu mai putin de 34.000 de lei, adica aproximativ 8000 de euro.

Mai mult chiar, la inceputul lui 2015, cand pensiile publice s-au majorat cu 5%, Balasoiu a profitat cel mai mult, ajungand la o pensie de 360 de milioane de lei vechi, ceea ce pe un an intreg inseamna nu mai putin decat 100.000 euro. Ridicolul situatiei este intarit si de salariul pe care il avea Balasoiu, in perioda in care era sef de penitenciar. Conform declaratiei de avere, Balasoiu primea un venit anual de 21.085 lei, adica 1.757 de lei pe luna, aproximativ 400 de euro, adica de 20 de ori mai putin decat pensia incasata.

Cazul lui Gheorghe Balasoiu, fost procuror la Curtea de Apel Pitesti doar cateva luni, dar si fost director al Penitenciarului Colibasi, a revoltat o tara intreaga cu aceasta pensie imensa. S-a explicat ca Balasoiu nu si-ar fi luat concediul de odihna in ultimul an lucrat, inlocuindu-l cu foarte multe deplasari in interes de serviciu, iar plata concediilor neefectuate, precum si decontarea deplasarilor, s-au adaugat la calcularea pensiei. Potrivit lui Sergiu Leon, aceasta inseamna ca banii pentru toate deplasarile, in mod evident nenecesare,  au fost pusi in mod artificial pe ultima luna pentru a fi incasati, sa sporeasca fraudulos venitul brut, in functie de care se stabileste pensia, incepand de la 80% din acest venit, pentru 25 de ani de magistratura.

Sergiu-Leon Rus

"Dupa aceasta redare a informatiilor si perceptiilor redate in mass media, precizez ca in conformitate cu art. 82 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel putin 25 de ani in functia de judecator ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si in functia de judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantumde 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Balasoiu ia pensie de magistrat, speciala, desi a lucrat doar cateva luni ca procuror, nu cei 25 de ani minimum prevazut de lege. Smecheria este ca sintagma de „vechime in magistratura" este interpretata de CSM atat de larg incat se recunoaste pana si pentru functii administrative gen lucrator la penitenciar. 

Cheia intregii chestiuni sta in interpretarea sintagmei "personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor", unde intreaga vina revine CSM, care a recunoscut aceasta specialitate la cele mai ridicole ocupatii, practic nici un bugetar nefiind omis. Cu titlu exemplificativ, a fost recunoscuta aceasta specialitate, bunaoara, pentru functionari la Capitania Portului Constanta. Este evident ca de lege lata un functionar la penitenciar, cum a fost persoana respectiva, este departe de a fi personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, insa CSM a recunoscut adaugand la lege astfel de calitati.

Societatea romaneasca este astfel fraudata masiv prin permiterea ca persoane care au prestat munci care nu sunt de judecator sau procuror sa beneficieze de pensie speciala de magistrat, necontributiva, pe baza a doar cateva luni de magistratura, care, iata, pot fi prestate doar prin deplasari.

Apoi, explicatia data presei nu reprezinta nici pe departe o justificare, ci este tocmai dovada posibilei fraude. Frauda la lege inseamna folosirea unei dispozitii legale pentru eludarea alteia. Baza de calcul a pensiei este constituita din salariul de baza brut lunar, dupa caz, si din sporurile avute in ultima luna de activitate. Pai este plata concediului neefectuat spor avut in ultima luna de activitate? Sporul este ceva permanent, el trebuia sa existe si in lunile precedente, ceea ce nu este cazul. Tot astfel, este "decontarea deplasarilor" spor avut in ultima luna? Nu e cazul. Remarc si originalitatea "solutiei": decontarea deplasarilor nu implica doar obisnuita diurna, ci si costul transportului, care in nici un caz nu reprezinta spor.", arata magistratul clujean, presedintele Asociatiei Judecatorilor din Romania.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Sergiu_Leon_Rus
sergiu-leon rus pensii nesimtite gheorghe balasoiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1385 (s) | 23 queries | Mysql time :0.043010 (s)