News Flash:

Cum motiveaza instanta eliberarea celor sapte violatori din VasluiCum motiveaza instanta eliberarea celor sapte violatori din Vaslui

22 Iulie 2015
800 Vizualizari | 1 Comentarii
violatori vaslui
Iata cum motiveaza instanta din Vaslui eliberarea din arest a celor sapte tineri care au violat o eleva pana la lesin, in 2014.

Motivarea instantei a fost publicata pe site-ul mariustuca.ro.

(....) In prima faza, Judecatoria Vaslui a decis inlocuirea arestului preventiv pentru trei dintre inculpati: Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan

„Cu privire la subzistenta temeiurilor ce au fost avute in vedere la luarea masurii arestarii preventive, din oficiu, instanta, analizand circumstantele reale si personale ale inculpatilor, constata ca inculpatii Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan sunt la prima incalcare a legii penale; au recunoscut savarsirea faptelor si sunt dispusi sa achite daunele morale persoanei vatamate, asa cum s-a luat act de catre instanta prin incheierea de sedinta din data de 19.03.2015, existand si posibilitatea retragerii plangerii fata de inculpatul Surleac Ioan cu privire la infractiunea de viol, in cazul in care nu se va schimba incadrarea faptei", se precizeaza in motivarea instantei.

„Instanta apreciaza ca in momentul de fata nu mai subzista temeiurile care au stat la baza luarii masurii arestarii preventive fata de inculpatii Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan, pentru acesti inculpati fiind terminata cercetarea judecatoreasca. La acest moment procesual, instanta apreciaza ca masura privativa de libertate nu se mai impune, considerand ca perioada scursa de la momentul arestarii inculpatilor Boicu Ionut Bogdan, Rotaru Alin Dumitru si Surleac Ioan a fost in masura sa conduca la o diluare a pericolului social concret pe care lasarea in libetate a acestor inculpati ar reprezenta-o pentru ordinea publica. Instanta nu poate exclude de la analiza pericolului social al lasarii in liberttate a inculpatilor imprejurarea ca inculpatii au recunoscut savarsirea faptelor si ca, fata de inculpatul Surleac Ioan, persoana vatamata si-a manifestat vointa in sensul retragerii plangerii fata de infractiunea de viol, precum si disponibilitatea acestuia de a-i achita in intregime daunele morale solicitate (...)"

Judecatoria Vaslui a decis ca celor trei sa le fie impusa masura arestului la domicliu, cu urmatoarele obligatii: sa se prezinte in fata instantei de judecata, ori de cate ori sunt chemati, sa nu comunice cu partea vatamata M.M.R. sau cu membrii de familie ai acestora, cu alti participanti la comiterea infractiunii, cu martori audiati in dosarul de urmarire penala; sa nu comunice intre ei. Judecatorul le-a atras atentia inculpatilor ca, „in caz de incalcare cu rea-credinta a masuriii arestului la domiciliu si a obligatiilor ce le revin, masura arestului la domiciliu poate fi inlocuita cu masura arestarii preventive."  

„Echilibru intre interesul public si interesele personale ale inculpatilor"

La acelasi termen din  2 aprilie a.c., Judecatoria Vaslui a decis mentinerea in arest preventiv a celorlalti patru inculpati: Burada Ovidiu, Avadanei Silviu, Burlacu Paul si Bolboceanu Petrica. Acestia au contestat insa decizia, iar la 9 aprilie a.c., prin Hotararea nr. 65/2015, Tribunalul Vaslui a admis, si in cazul lor,  inlocuirea masurii arestarii preventive cu cea a arestului la domiciliu.

„Tinand seama de toate circumstantele cauzei, precum si de conduita procesuala si de celelalte imprejurari care caracterizeaza persoana inculpatilor, Tribunalul considera ca masura preventiva a arestului la domiciliu este suficienta pentru sigurarea bunei desfasurari a procesului penal, impiedicarea sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori  prevenirea savarsirii unei alte infractiuni", se precizeaza in motivarea judecatorilor, conform obiectivvaslui.ro. „Ȋn raport de aceleasi circumstante, instanta de control judiciar apreciaza ca in actualul stadiu procesual al cauzei, in care sunt judecati inculpatii, masura arestarii preventive nu mai intruneste cerinta proportionalitatii acesteia cu gravitatea acuzatiei aduse acestora. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, s-a avut in vedere lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpati, care se afla la primul conflict cu legea penala, durata pe acestia au petrecut-o in arest preventiv (de circa 5 luni), ce a permis inculpatilor sa constientizeze care sunt urmarile comiterii de fapte antisociale. (...) Tribunalul considera ca masura preventiva a arestului la domiciliu poate asigura un echilibru intre interesul public de infaptuire a justitiei penale si interesele personale ale inculpatilor, de a fi judecati nu in stare de detentie in regim penitenciar, ci in arest la domiciliu, o masura care, desi privativa de libertate, implica o atingere mai redusa a dreptului la libertate individuala. (....)"

La 7 mai 2015 insa, prin Decizia nr.361 a Curtii Constitutionale a Romaniei, masura arestului la domiciliu a fost declarata ca fiind neconstitutionala, aminteste Marius Tuca pe blogul personal.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

motivarea instantei judecatoria vaslui arestului preventiv viol
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1314 (s) | 23 queries | Mysql time :0.040835 (s)