News Flash:

Cum sa faci cel mai pufos cozonac. Acesta este ingredientul secret

10 Aprilie 2015
1503 Vizualizari | 0 Comentarii
Nuci crocante, scaldate in rom si prinse in miez pufos de galbenus. Cozonacul umplut este o sarbatoare el insusi!

Ingrediente:

Pentru aluat:

1 kg faina alba, de calitate
500 ml lapte
esenta de rom si vanilie
200 g unt, plus 30 g pentru uns tavile
3 linguri coaja de lamaie si portocala
8 galbenusuri, la temperatura camerei
2 linguri ulei
1 lingurita sare
300 g zahar
50 g drojdie
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

Pentru umplutura:

8 albusuri batute spuma
300 g zahar
250 g miez de nuca copt, macinat
3 linguri cacao
esenta de rom

Mod de preparare:

Intr-o cana cu lapte cald se desfac 3 linguri din faina. Cand s-a mai racit (nu trebuie sa fie fiebinte!), se adauga drojdia si o lingura rasa de zahar. Se amesteca, apoi se lasa sa creasca intr-un loc cald pana isi dubleaza volumul.

Galbenusurile se bat spuma cu zaharul intr-un castron adanc. Se adauga sarea, uleiul, esentele, coaja de lamaie si de portocala si 100 g de unt topit.

Maiaua se toarna peste galbenusuri. Se adauga laptele caldut si se amesteca. Faina se incorporeaza treptat si se framanta bine pana ce aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. La final se adauga restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se impatureste, sa prinda aer, pana se incorporeaza tot untul.

Vasul se acopera cu un servet sau cu folie alimentara si se lasa la crescut 50-60 de minute, pana isi dubleaza volumul.

Intre timp se pregateste umplutura. (Tot acum se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius.) Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul si se amesteca pana se intaresc. La final se adauga cacao, esenta de rom si nuca. Se omogenizeaza si se lasa sa se odihneasca.

Cand a crescut suficient, aluatul se imparte in patru parti egale. Pe un blat uns cu putin ulei se intinde cate o foaie grosuta de aluat, cu mainile, potrivita ca lungime cat sa incapa in tava de cozonac. Intr-un capat, pe lung, se intinde umplutura, apoi se ruleaza. Se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se unge cu putin lapte si ou, se presara zahar si se mai lasa 20-30 de minute la crescut. Intre timp se pregatesc ceilalti cozonaci.

Cand si-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor, 45-50 de minute, pana trec testul cu scobitoarea.

ingrediente
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1195 (s) | 23 queries | Mysql time :0.037805 (s)