Europarlamentarul clujean Daniel Buda arată faptul că, în cursul zilei de miercuri,22 ianuarie, a avut loc prezentarea priorităților Președinției României în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European de către ministrul Agriculturii, Petre Daea. Potrivit acestuia, o astfel de oportunitate este oferită statului membru pentru a-și demonstra viziunea, competența și capacitatea de a gestiona dosarele dificile dintr-o astfel de poziție. Prestația acestuia, din păcate, a stârnit neumulțumiri cvasi- generalizate în rândul europarlamentarilor, inclusiv în propriul grup politic, și anume cel al socialiștilor.

"Deputații europeni au ridicat o serie de probleme punctuale legate de răspândirea Pestei Porcine Africane, unde România este corigentă, egalizarea plăților în cadrul procesului de convergență, fenomenul acaparării terenurilor extrem de prezent, inclusiv în România, dar și în Germania de Est, mult discutata plafonare, lipsa forței de muncă, relația cu Mercosur, rolul și locul femeilor în agricultură, corupția inclusiv în România în procesul absorbției fondurilor europene și nu numai. În total peste 36 de întrebări au fost puse și o audiență numeroasă aștepta o dezbatere serioasă.

Din nefericire, aceste întrebări fie au rămas în eter, fie au primit un răspuns, de genul “buruienile au semințe multe și se răspândesc”. Domnul ministru Daea le-a promis europarlamentarilor, la fel ca Moș Crăciun, că le va expedia o scrisoare în care le va răspunde la întrebări, încălcând astfel uzanțele din Parlamentul European, ceea ce a stârnit până și amuzamentul interpreților din cabine.

Sper ca soluțiile la problemele fermierilor europeni din dosarele ce urmează a fi soluționate în timpul Președinției Rotative să nu se afle doar în sacul lui Moș Crăciun. Fermierii europeni, inclusiv cei din România, au probleme concrete și, în același timp, au nevoie de soluții concrete. Din păcate, se pare că actuala Președinție Rotativă asigurată de guvernarea PSD- ALDE trăiește într-o lume paralelă și, din nefericire, paralelă cu realitățile europene.", arată Daniel Buda.

coral