Europarlamentarul clujean Daniel Buda, în calitate de vicepreședinte al Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a transmis o scrisoare Comisarului European pentru Agricultură, domnul Janusz Wojciechowski, solicitându-i ca în virtutea prerogativelor de care dispune, să activeze rezerva pentru situațiile de criză din sectorul agricol, prevăzută la Articolul 25 din Regulamentul (UE) Nr. 1306/2013, pentru a sprijini fermierii să supraviețuiască pe piață și să furnizeze alimente suficiente pentru cetățeni, în acest context dramatic generat de Coronavirus.

”Potrivit Art. 25 din Regulamentul (UE) Nr. 1306/2013: "Se stabilește o rezervă menită să ofere sprijin suplimentar sectorului agricol în cazul unor crize majore care afectează producția sau distribuția agricolă. Cuantumul total al rezervei este de 2 800 milioane EUR, cu tranșe anuale egale de 400 de milioane EUR (la prețurile din 2011) pentru perioada 2014 – 2020”. De asemenea, am solicitat identificarea de îndată și mobilizarea altor fonduri europene disponibile la nivelul Comisiei Europene pentru a fi injectate urgent în sectorul agricol care să permită statelor membre să prevină o criză majoră pe piața laptelui dar și în alte sectoare agricole. Astăzi, fermierii se văd în imposibilitate de a-și vinde laptele deoarece procesatorii refuză să îl mai colecteze, în condițiile în care nu își pot vinde produsele mai departe.

Comisia Europeană și autoritățile naționale trebuie să se preocupe de intervenția urgentă în vederea stocării private a acestor produse, ceea ce le va permite fermierilor să treacă peste această perioadă dificilă. Cu toții avem obligația să fim solidari cu agricultorii care trebuie să își păstreze capacitatea de a furniza în alimente de calitate și la prețuri accesibile, conștienți fiind că în caz contrar, ne putem afla în viitorul apropiat în fața unei crize alimentare. Tocmai de aceea, este nevoie să acționăm de îndată pe toate planurile pentru a valorifica fiecare cent de la nivel european în vederea salvării celor care produc mâncare.

No farmers, No food!!!”, arată Daniel Buda.

coral