News Flash:

Daniel Buda: Voi depune efort astfel incat romanii sa fie tratati ca cetateni de rangul 1 ai Uniunii Europene

22 Mai 2014
1800 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7383 RON (0.0000)
USD: 4.2016 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Daniel Buda
Cum credeti ca ati putea ajuta Clujul ca europarlamentar? Care sunt problemele principale ale orasului pe care le-ati identificat si care pot fi rezolvate din Parlamentul Europei, si nu de la nivelul administratiei locale sau din Parlamentul Romaniei?
 
Daniel Buda: Judetul Cluj este unul din cele 6 judete din Regiunea de Nord-Vest, pe care il voi reprezenta in Parlamentul European, un judet aflat in plin proces de expansiune, modernizare si dezvoltare. Clujul este un punct de referinta la nivel national si european sub toate aspectele, cu o administratie competitiva si performanta. Marile provocari ale judetului Cluj, in perioada imediat urmatoare sunt obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana in 2021, dupa ce anul trecut Municipiul a obtinut titlul de Capitala Europeana a Tineretului in anul 2015. Sunt, fara nici un dubiu, doua proiecte extrem de importante pentru care primarul municipului Cluj-Napoca, Emil Boc a demarat o serie de demersuri considerabile, astfel incat, astazi, judetul Cluj este recunoscut ca un renumit centru de excelenta academica, medicala si culturala. Asadar, un prim aspect asupra caruia imi voi indrepta atentia, cu siguranta, va fi acesta de a sustine si promova la nivel european proiectele deja initiate si demarate de colegii mei, astfel incat, cu adevarat judetul Cluj sa fie validat legitim ca o veritabila metropola europeana prin prisma celor doua titluri. Pe langa aceste aspecte, munca mea in Parlamentul European se va axa si pe crearea unui pachet legislativ unitar care sa permita eliminarea decalajelor semnificative dintre statele europene, tratarea in mod egal a tuturor cetatenilor din Uniunea Europeana, sub toate aspectele de la facilitati fiscale, subventii in agricultura, pana la calitatea invatamantului, serviciilor medicale, dezvoltarea si sustinerea sectorului agricol romanesc. In exercitarea mandatului meu european, voi sustine si voi promova toate marile proiecte ale judetului Cluj, in particular, si ale Transilvaniei in general, astfel incat ardelenii sa se bucure cu adevarat de statutul de cetateni cu drepturi depline in Uniunea Europeana.

Clujul este lider la capitolul absorbtie a fondurilor europene. Cu toate acestea, care credeti ca sunt mijloacele prin care orasul ar putea accesa mai multe fonduri si care ar fi sectoarele care ar necesita cel mai mult banii europeni?
 
Daniel Buda: Asa este, municipiul Cluj-Napoca este numarul unu in topul municipiilor unde rata de absorbtiei fondurilor europene este una ridicata, insa nu suficienta. Capacitatea si potentialul judetului Cluj este mult mai mare insa, din pacate, mecanismele si procedurile de atragere a acestor fonduri sunt extreme de dificile, ceea ce nu de putine ori au reprezentat impedimente in tot acest proces greoi de absorbtie a banilor europeni. Daca pana la ora actuala principalele domenii unde au fost atrase fonduri europene au fost infrastructura urbana, sociala si economica, pe viitor vom consolida aceste domenii, daca ne vom canaliza eforturile si inspre cresterea calitatii invatamantului prin atragerea banilor inspre educatia gimnaziala si preuniversitara, stimularea, dezvoltarea si asigurarea unor investitii considerabile in agricultura, valorificarea si promovarea potentialului turistic si dezvoltarea unor politici europene coerente in ceea ce priveste protectia mediului, adaptate la profilul Romaniei.
In ceea ce priveste mijloacele necesare, aici consider ca se impune adoptarea unui cadru legislativ coerent, care sa reduca birocratia, sa simplifice si sa flexibilizeze procedura de atragere a acestor bani, precum si scurtarea termenelor de analiza, evaluare si solutionare. Aceastea vor fi marile mele provocari in calitate de viitor europarlamentar.

Cu titlul de exemplu si plecand de la problemele identificate in timpul acestei campanii electorale si tinand cont de potentialul nemarginit de dezvoltare al judetului Cluj, consider ca se impune sa contribuim la dezvoltarea fiecarei zone in parte, in functie de specificul ei real. Astfel, spre exemplu comuna Ceanu Mare este recunoscuta ca fiind comuna cu cel mai mare numar de bovine, are nevoie de un sprijin real pentru atragerea a cat mai multe fonduri in zona, in vederea sprijinirii microfermelor si incurajarea investitiilor. La fel comuna Rasca renumita pentru cel mai bun soi de cartofi, are nevoie de parghiile necesare astfel incat sa fie recunoscuta la nivel european. Pe de alta parte zonele de munte: Marisel, Baisoara, Maguri Racatau, Margau, Gilau, Belis, un potential turistic in mare parte inca nedescoperit pentru turisti, care pot reprezenta un motor pentru dezvoltarea si promovarea identitatilor locale, o resursa incontestabila pentru dezvoltarea socio-economica locala. In comunele clujene precum Ciucea, Gilau, Bontida, Dabaca, Cojocna, Baisoara exista o serie de fortificatii si obiective turistice la care nu se poate ajunge, din cauza infrastructurii si a lipsei investitiilor reale din zona.

Prin munca mea in Parlamentul European, voi depune toata diligenta astfel incat judetul Cluj sa fie recunoscut ca un reper European, o metropola europeana, o comunitate unde valorile, traditiile, cultura, educatia, sanatatea sunt cu adevarat respectate si ridicate la rang de virtute.

In ipoteza in care veti deveni europarlamentar, care sunt planurile dumneavoastra viitoare pentru urmatorii patru ani in ceea ce priveste Clujul in particular si Transilvania in general?
 
Daniel Buda: Am pornit in aceasta competitie electorala cu convingerea ca voi avea aceasta onoare, de a-i reprezenta pe ardeleni in Parlamentul European. Vreau  si  imi doresc ca prin experienta mea din forul legislativ al Romaniei sa imi aduc aportul la imbunatatirea calitatii vietii romanilor, prin initierea unor proiecte legislative care sa asigure apararea drepturilor si intereselor romanilor in Uniunea Europeana, tratarea romanilor ca cetateni cu adevarat europeni, urmarirea si punerea in aplicare in mod corect si eficient a directivelor europene, apararea statului de drept si a independentei justitiei, dezvoltarea si sustinerea sectorului agricol romanesc. In concret, marile mele provocari se vor axa pe aceste directii strategice care, am ferma convingere ca vor contribui la schimbarea in bine a traiului romanilor. Voi depune acelasi efort pe care l-am depus si in Parlamentul Romaniei, in cei 8 ani, astfel incat romanii sa fie tratati ca cetateni de rangul 1 ai Uniunii Europene.
     In ceea ce priveste judetul Cluj in special si Transilvania in general, va pot spune ca in aceasta campanie electorala alaturi de colegii mei: Emil Boc, Radu Moisin, Ioan Oltean, Mircea Man, Lucian Bode, Gavrila Ghilea, Petre Muresan, am identificat un set de probleme specifice fiecarei zone, dar si un set comun de obiective care mi le voi asuma sa le promovez la nivel European. In esenta, mi-am propus asumarea unui parteneriat strategic cu factorii de decizie din cele sase judete cu scopul creerii unei viziuni integrate si a unor mecanisme de cooperare in vederea dezvoltarii pe toate directiile ale Transilvaniei. Principalele aspecte vor viza:  promovarea potentialului turistic si cultural al Transilvaniei si asigurarea resurselor necesare prin directionarea a cat mai multor fonduri europene inspre domeniul agricol, combaterea fraudei si a evaziunii fiscale, atragerea de investitii si investitori straini, intrarea Romaniei in spatiul Shengen. Acestea sunt doar cateva dintre cele mai importante componente care vor asigura un amplu proces de dezvoltare a Transilvaniei.
Referitor la Judetul Cluj, dupa cum am mai mentionat am o mare responsabilitate in ceea ce priveste promovarea si sustinerea proiectelor in derulare, spre exemplu: Capitala Europeana a Tineretului in 2015 si de Capitala Culturala Europeana in 2021, Centrul Regional de Excelenta  si Industrii Creative, Centrul de sprijinire a afacerilor - TEAM - Zona Metropolitana Cluj.
Ati detinut pozitia de presedinte al comisiei juridice din Parlamentul Romaniei dar in acelasi timp v-ati aratat si un sustinator al drepturilor fermierilor romani. Ce activitati doriti sa desfasurati in Parlamentul European, in ce comisie ati vrea sa fiti membru?

Daniel Buda: Poate ca foarte putine persoane cunosc faptul ca pe langa Facultatea de Drept, sunt absolvent si al Facultatii de Zootehnie. Mai mult de atat m-am nascut si am copilarit in mediul rural, astfel incat, fara falsa modestie, pot spune ca sunt un cunoscator a ceea ce semnifica problemele din agricultura romaneasca. In egala masura, consider ca experienta juridica m-a ajutat de-a lungul anilor in ceea ce priveste initierea si implementarea unor proiecte legislative in diverse domenii de activitate, inclusiv in domeniul agriculturi. Trebuie sa recunosc, ca am fost si sunt in continuare preocupat de tot ceea ce semnifica soarta fermierului roman.  Romania are un potential agricol foarte mare, inca neexploatat si nevalorificat, care din pacate a primit mult prea putine subventii agricole care sa ii permita dezvoltarea la un nivel cu adevarat European a agriculturii romanesti.
Colegul meu, Rares Niculescu, a avut o contributie fundamentala in ceea ce priveste  dezbaterile privind Reforma Politicii Agricole Comune, reforma care a adus tarii noastre miliarde de euro pentru investitii si subventii. Astfel, imi propun sa continui aceasta munca in ceea ce priveste atragerea a cat mai multor fonduri europene destinate dezvoltarii sectorului agricol precum si obtinerea pentru fermieri romani de subventii egale cu cele ale fermierilor din celelalte state europene.
Daca in Romania, in calitate de parlamentar sub aspect juridic am incheiat un amplu proces de reformare a sistemului juridic, in Parlamentul European imi propun un proces de reformare si dezvoltare a sectorului agricol pentru tara mea. Consider ca cele doua domenii sunt complementare, deoarece numai prin initierea unui cadrul legislative coerent si unitar, fermirii romani se pot bucura de a aceleasi drepturi si facilitati ca si italienii, nemtii, olandezii.

 
Intr-o aparitie in presa la momentul finalizarii listelor pentru europarlamentare ati declarat ca nu v-ati dorit aceasta pozitie, insa deciziile de partid “se executa, nu se discuta”. La ce v-ati referit si de credeti ca ati fost nominalizat dumneavostra, in detrimentul lui Rares Niculescu, care era deja europarlamentar?
 
Daniel Buda: Sunt in politica de peste 15 ani, detinand de la functii de executie la cele de conducere, iar in tot acest timp am invatat un lucru si anume acela ca toate deciziile se iau in echipa, cu respectarea dreptului la opiniei a fiecarui coleg. Nu neg faptul ca au fost mai multe dezbateri cu privire la lista de candidati ai Partidului Democrat Liberal pentru Parlamentul European, au fost mai multe variante puse in discutie, insa, un aspect esential as dori sa il lamuresc si anume faptul ca in toate ipotezele dezbatute nu s-au pus in discutie persoane ci acumularea unui numar cat mai mare de voturi. In acest sens, ca urmare a numeroaselor discutii, colegul meu Rares Niculescu si-a exprimat dorinta de a contribui prin experienta lui europeana la politicile publice nationale, iar in locul lui sa merg eu. La baza acestei propuneri, s-au avut in vedere mai multe aspecte plecand de la performantele electorale ale filialei clujene, pe care cu mandrie si onoare o coordonez de 8 ani,  de munca, de rezultatele si performantele obtinute in calitate de parlamentar. Am mai spus si repet acest lucru, in partidul nostru functioneaza foarte bine politica celor 3D – Dezbatere, Decizie si Disciplina. Asadar, o data decizia dezbatuta si luata, nu mi-a ramas decat sa o respect si sa imi asum cu responsabilitate aceasta sarcina.

Propunerea colegilor mei m-a onorat, dar sunt constient de responsabilitatea si  raspunderea pe care o am, insa am puterea, capacitatea si vointa necesara astfel  incat interesele si drepturile ardelenilor sa fie cu adevarat promovate la nivel european. Experienta si realizarile profesionale ma recomanda si in egala masura aceasta pozitie reprezinta pentru mine o noua provocare.

Se spune adesea ca Parlamentul European este asemenea unui cimitir al elefantilor, un loc in care isi fac retragerea liderii de partid din viata poltica nationala. Sunteti de acord cu o asememea viziune?

Daniel Buda: Experienta din Parlamentul Romaniei, dar si cea de presedinte al celei mai puternice filiale a Partidului Democrat Liberal mi-au demonstrat faptul ca asumarea angajamentelor si ducerea la indeplinire a promisiunilor cu raspundere si responsabilitate sunt punctele esentiale in ceea ce priveste aprecierea si recunoasterea celor pe care ii reprezinti. Eu, personal, pot spune ca ma simt onorat de faptul ca am aceasta sansa, de a duce problemele ardelenilor in fata oficialilor europeni pentru a gasi cele mai bune solutii. Sunt un om de echipa, am demonstrat acest lucru de-a lungul anilor, iar aceasta ipoteza de izolare din viata politica nationala, in opinia mea este o falsa ipoteza. Propunerea colegilor mei, ma onoreaza si ma responsabilizeaza, iar sub aspect profesional, consider aceasta etapa europeana o validare si o recunoasterea a muncii politice depuse de-a lungul anilor alaturi de colegii mei si in egala masura o provocare de a continua impreuna munca si proiectele incepute, insa acum, de la alt nivel - european. Am dovedit ca, putem sa ramanem in topul judetelor cu cele mai bune rezultate politice si administrative si atunci cand am fost parlamentar in Parlamentul Romaniei si am ferma convingere ca vom ramane aceeasi echipa unita, cu rezultate la fel de bune.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

clujul europarlamentar parlamentul europei parlamentul romaniei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0848 (s) | 34 queries | Mysql time :0.022628 (s)