News Flash:

De ce sa nu arunci cojile de la fructe si legume. Lucruri pe care nu ti le-a spus nimeni

18 Octombrie 2013
1222 Vizualizari | 0 Comentarii
Coaja este mai valoroasa pentru sanatate decit pulpa fructelor si legumelor. Daca obisnuiti sa curatati de coaja fructele si legumele inainte de a le minca, trebuie sa stiti ca faceti o mare greseala.

Numeroase fructe au coaja mult mai hranitoare decat fructul in sine, cu mai multi antioxidanti si fibre vegetale. In cojile fructelor si legumelor se ascund adevarate depozite de vitamine si minerale, scrie infoleac.ro.

Coaja de dovleac este bogata in zinc, util pielii si unghiilor, si in beta caroten, care protejeaza de boli de inima si cancer. Putem beneficia de coaja doar curatind partea tare mai subtire.

Nu aruncati cojile (verzi) de la nucilepe care le curatati pentru dulceata. Sint foarte bogate in iod si taninuri, cu efecte antiinfectioase, depurative si stimulatoare ale tiroidei. Umpleti un borcan cu coji de nuca si turnati alcool alimentar, votca sau tuica de casa, cit sa le acopere. Se lasa la macerat 14 zile, apoi se filtreaza. Aceasta tinctura e buna in frectii contra durerilor reumatice, dar si in administrare interna pentru eliminarea toxinelor, guta, hipotiroidie, eczeme. Cojile uscate de nuca se folosesc si la bai locale sau generale, pentru vopsirea parului, sub forma de comprese pentru ten seboreic sau rani purulente, si sub forma de gargara, in afectiuni gingivale.

 Leac pentru bronsite din coji de mere

Cojile de mere sint un remediu la indemina oricui, dar, din pacate, multi le arunca, nestiind cit sint de valoroase. Daca nu puteti minca marul intreg, pastrati cojile. Aceste deseuri vegetale faciliteaza procesul digestiv, concentreaza circa 50% din cantitatea de vitamina C si contine cu 87% mai multe componente anticancerigene decit pulpa. In aceste conditii, nu este de mirare ca, in industria farmaceutica, vitaminele necesare obtinerii suplimentelor se extrag tocmai din coaja merelor. In caz de insomnie, o infuzie din coji de mere ajuta foarte mult. Peste doua linguri de coji de mere se toarna 200 ml de apa fierbinte si se lasa zece minute la infuzat. Ceaiul se bea seara, cu doua ore inainte de culcare. Impotriva crampelor la stomac se bea aceeasi infuzie, cite o cana, de trei ori pe zi. Pentru tratarea bronsitelor si a reumatismului, se face un macerat din coji de mere, bine uscate si pisate. La un litru de apa, se pun opt linguri de pulbere si se lasa la macerat 12 ore. Se beau cite trei cani pe zi. Din cojile si cotoarele merelor se poate obtine un compot delicios si energizant. Acidul din cojile de mere ajuta la indepartarea petelor de pe vasele de aluminiu. Se lasa la fiert pe foc mic timp de 30 de minute.

Coaja citricelor, somnifer parfumat Cojile de portocale pot fi un excelent remediu impotriva constipatiei. Trebuie sa fierbeti cojile de la doua portocale in 250 ml de apa, timp de 30 de minute, dupa care apa se arunca. Se pun apoi din nou la fiert intr- un litru de apa, impreuna cu 20 g de zahar. Un alt leac pentru digestia lenta: o lingurita de coaja de portocala pisata se pune intr-o cana cu apa fierbinte, se lasa la infuzat un sfert de ora si se ia acest amestec dupa masa de prinz. Aceste coji sint bune si in combaterea febrei. Citeva coji proaspete de portocale asezate pe noptiera alunga insomnia. Coaja rasa poate fi folosita in asortarea salatelor, in ceai, iaurt, supe, terci de ovaz sau orez. Pentru a consuma coaja, putem alege sa preparam sucul proaspat de citric din portocale nedecojite. In coaja si pielita se gaseste hesperidina, care are un rol semnificativ in reducerea hipertensiunii arteriale, a colesterolului rau si are proprietati antiinflamatorii.

Coaja de portocala contine o cantitate mai mare de fitonutrienti si flavonoizi decit pulpa fructului, fapt ce ii ofera proprietati antiinflamatorii, ajutind digestia si ameliorind problemele gastrointestinale. Datorita continutului bogat in vitaminele A si C, coaja de portocala reprezinta un remediu eficient impotriva racelilor, intarind sistemul imunitar. Studii recente arata ca anumiti compusi din portocala sint eficienti in lupta impotriva cancerului de sin, esofagian si stomacal. Maceratul din aceste coji ajuta si in balonari. Antioxidantii din coaja sint de 20 de ori mai puternici decit cei din suc. In general, orice citric contine substante benefice in coaja. Acestea cresc imunitatea, sint hipotensive si antiinflamatoare. In plus, improspateaza si parfumeaza aerul din camera, asezate pe masa sau in vasul cu apa de pe calorifer.

fructe coaja antioxidanti fibre vegetale coaja citricelor
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1052 (s) | 35 queries | Mysql time :0.018603 (s)

loading...