News Flash:

Deputatul Ion Ochi, trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu

23 Iunie 2015
965 Vizualizari | 1 Comentarii
Ion Ochi
Procurorii DNA l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe deputatul Ion Ochi, la data faptelor vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov, pentru luare de mita si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.

Tot sub control judiciar, pentru fapte similare, au fost deferiti justitiei: Viorel Costea — sef al Directiei de Administrare Drumuri, Nicolae Blaga — director al Serviciului de Administrare Drumuri, functii detinute in cadrul CJ Brasov la data faptelor, Todorica Constantin Serban — primar al localitatii Prejmer la data faptei, Cristian Dorin Nica — director general SC Conforest SA la data faptei. In dosar, in stare de libertate, a fost trimis in judecata Neculai Tautu, diriginte de santier.

DNA arata, intr-un comunicat transmis marti Agerpres, ca in a doua jumatate a anului 2011, fara respectarea prevederilor OUG 34/ 2006 privind achizitiile publice, Ion Ochi, in intelegere cu Dorin Nica, i-a incredintat acestuia executia unor lucrari de reparatii ale unui drum judetean, respectiv DJ 112D, km 7+218 — 11+300, situat intre localitatile Prejmer si Lunca Calnicului.

Anchetatorii sustin ca astfel s-a urmarit atat obtinerea unor foloase materiale necuvenite, cat si capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau sa se desfasoare in toamna anului 2012, alegeri in urma carora a si devenit deputat.

Procurorii au constatat ca lucrarile au fost efectuate in proportie de aproximativ 60%, in perioada noiembrie — decembrie 2011, fara sa existe vreo cerere din partea CJ Brasov, fara a exista vreun contract, fara specificatii tehnice si fara supraveghere din partea unui diriginte de santier.

"Lucrarile executate necorespunzator nu au fost finalizate, iar in prezent drumul judetean respectiv se afla intr-o stare comparabila cu cea anterioara reabilitarii, fiind necesare, potrivit estimarilor, aceleasi reparatii. Pentru a crea o aparenta de legalitate si pentru a putea justifica decontarea si plata lucrarilor, firma lui Nica a participat la o procedura formala de achizitie publica, context in care, la instigarea lui Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat castigatoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, desi oferta depusa nu a fost in realitate analizata", se arata in comunicat.

Mai mult, Ion Ochi i-a determinat pe ceilalti participanti care au contestat procedura licitatiei sa-si retraga contestatiile formulate, mentioneaza DNA.

Potrivit procurorilor, comisia de evaluare a ofertelor, din care au facut parte si inculpatii Costea si Blaga, a fost constituita la 12 ianuarie 2012, printr-o dispozitie a presedintelui CJ Brasov, iar la 2 aprilie, in baza imputernicirii acestuia, Ion Ochi a semnat un contract pentru executarea unor lucrari deja efectuate.

Sursa citata subliniaza ca, in cursul aceleiasi luni, Ion Ochi l-a determinat pe dirigintele de santier sa semneze documentatia intocmita de SC Conforest SA, situatii de lucrari si centralizatorul aferent lunii respective, in care erau specificate sumele care au stat la baza emiterii facturii in valoare de peste 2,5 milioane lei, ce reprezenta peste 56% din valoarea totala a contractului, prezentata si decontata ulterior de CJ Brasov.

"Pe parcursul anului 2012, in fata refuzului initial de decontare al presedintelui CJ Brasov, dar si pentru a evita plata unor penalitati de catre firma omului de afaceri, in baza unor adrese trimise de primarul localitatii Prejmer, inculpatul Serban, la solicitarea lui Ochi si pe baza unor referate intocmite de Viorel Costea, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte aditionale, ultima data la 28.09.2012, prelungindu-se fara termen. Pana la acea data, lucrarile respective nu au fost finalizate si nici receptionate, suferind deteriorari semnificative din cauza modului necorespunzator de efectuare a acestora", se spune in document.

DNA mai precizeaza ca, in schimbul atribuirii contractului respectiv, Ion Ochi a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) sa fie achizitionate de la firma pe care o administra in fapt, lucru care s-a si intamplat ulterior.

"Mai mult, platile catre aceasta firma, totalizand 430.238,83 lei, au fost facute doar dupa ce societatea inculpatului Nica a primit banii de la CJ Brasov. Prin acest mecanism, firma beneficiara a contractului de lucrari publice a obtinut un folos necuvenit in valoare de 1.129.791,60 lei, suma care reprezinta totodata un prejudiciu pentru CJ Brasov", mai arata DNA.

In cauza, a fost dispusa instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Ochi si Nica. De asemenea, procurorii anticoruptie au dispus instituirea popririi asiguratorii asupra conturilor bancare apartinand acelorasi doi inculpati.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

control judiciar viorel costea nicolae blaga procurorii dna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1205 (s) | 23 queries | Mysql time :0.035511 (s)