News Flash:

Despre “Rozi neni, ministrul Culturii”

28 Iulie 2014
1455 Vizualizari | 0 Comentarii
Noi, toti din Ardeal am cunoscut o Rozi neni. Cea pe care am intalnit-o eu, aproape fara exceptie, era bucatareasa de la cantina, femeia de serviciu de la scoala, portareasa de la caminul de fete unde mergeam sa ne dam “grande” in fata fetelor de la coregrafie. Rozi neni era o femeie tacuta. Stiam ca este unguroaica iar cand vorbea, Rozi neni avea un accent ciudat pe care incercam sa-l imitam. Indiferent cat de scurte erau frazele rostite de ea, intotdeauna facea dezacorduri, masculin-feminin-neutru, singular-plural. Niciodata nu am facut “batijocura” de Rozi neni. Isi facea munca foarte constiincios. Era imbracata mereu intr-un halat insinuand un bleumarin, foarte decolorat. Rozi neni de la bucatarie era imbracata intr-un halat alb cu mici pete de sos rosu. Sporadic vedeam o fetita slabuta, la fel de tacuta, care venea la Rozi neni in timpul orelor de serviciu. Stiam ca nu poate fi decat fata ei. Rozi neni era extrem de toleranta cu noi. Eram copii neastamparati si nu prea tineam la curatenia de pe coridoare, din clasa, sala de mese, dormitor sau spalatorie. Niciodata nu am auzit-o ridicand vocea la noi, chiar daca revenea sa curete de mai multe ori in acelasi loc in aceeasi zi. [Nota: Mult dupa inceperea acestui editorial mi s-a spus ca Rozi neni a fost mentionata si de Radu Banciu in emisiuna lui la Tv. Il rog pe Radu Banciu sa ma ierte, si il asigur ca nu am vazut acele emisiuni, deci nu am stiut de Rozi neni prezenta in emisiunea lui. Se reconfirma deci universalitatea lui Rozi neni la noi in Ardeal -- n. a. Radu Banciu este un excelent realizator de pamflet la o statie Tv. din Bucuresti cu transmisie nationala. El este originar din Tg-Mures].

UDMR’ul a numit-o pe d-na Rozalia Biro (Rozi neni), pentru functia de ministru al Culturii, in locul “unui alt mare om de cultura”, Kelemen Hunor, medic veterinar. Nici unul din ei nu are pregatire sau preocupari culturale in viata lor. Ca sa acopere acest “deficit” Kelemen Hunor a terminat si filozofia la UBB, la fara frecventa, deci un fel de nimic. El urmeaza sa se dedice total alegerilor prezidentiale din Romania, fiind candidat pentru Cotroceni din partea UDMR. “Este cel mai jos nivel atins de UDMR in ultimii 25 de ani” a declarat europarlamentarul din partea FIDESZ, Laszlo Tokes.

Am crescut si am fost educat in Cluj, intotdeauna in coabitare cu colegii si prietenii mei unguri. Asteptarile mele de la unguri au fost intotdeauna mai mari decat de la romani. Am studiat la Budapesta, urmand cursuri de un inalt nivel profesional. Sunt zeci, sute de prieteni/cunostinte unguri, cu diplome luate in Cluj, sau in alte orase din Romania, pe care institutiile si cercurile din Budapesta nu i-au acceptat, nici profesional nici social. Nu ma mira. Ungurii din Budapesta, pe care ii cunosc si in mijlocul carora ma invart, sunt foarte bine pregatiti. Personal am dus faima scolii din Budapesta in toata Europa si SUA.
                           
Cum s-a putut totusi ajunge la aceasta degradare generala, profunda, care include si UDMR’ul ? Daca in fruntea altor ministere se poate numi un politician, activist, in cel al culturii este poate singurul unde trebuie sa fie o personalitate. Un om de cultura cu viziune despre cum trebuie prezentata Romania in Europa, in lume. Amintesc doar cateva din numele unor fosti ministrii ai culturii romane de dinainte si dupa 1989:

Inainte de 1989: Octavian Goga, Vasile Goldis, Dimitrie Gusti, Ion Marin Sadoveanu, Horia Sima, Ion G. Duca.
Dupa 1989: Andrei Plesu, Ludovic Spiess, Marin Sorescu, Ion Caramitru, Acad. Razvan-Emil Theodorescu.

Exista un singur raspuns la intrebarea de ce aceasta degradare generala, atat de profunda. De vina sunt partidele politice. TOATE. “Partidele politice sunt cele mai bine organizate structuri mafiote din Romania”, declara public Viorel Catarama, vechi politician, azi candidat la presedentie. Toti politicienii din 1990 pana in prezent stiu ca acesta este adevarul. Refuza insa sa o declare public. Iar sa indrepte aceasta mizerie in partidele lor este exclus. Le-ar strica castigurile financiare. Ale lor, nicidecum ale tarii.

Rozalia Biro (Rozi neni), declara ca “sunt onorata de aceasta propunere, sa preiau functiile de vicepremier si ministru al Culturii”. O cred.. Nici macar nu a visat la asa ceva. Fiind o simpla contabila. La fel predecesorul ei, Kelemen Hunor, “cel care duce servieta lui Marko Bela”, imi spunea regretatul Csep Sandor de la Tvr-Cluj. Au fost ministrii ai culturii romani, nulitati, ca foarte recentii Gigel Sorinel Stirbu, Daniel Constantin Barbu, etc.. Am biografia Rozaliei Biro (Rozi neni). De 49 de ani, din Tg-Mures, a terminat Stiintele Economice la Universitatea Babes Bolyai. Dupa scurte perioade petrecute ca suplinitoare in invatamantul mediu din Cluj si Tg-Mures, a ajuns la Oradea unde a lucrat in sectorul privat. Dar--si aici este cheia multor submediocrii, smecheri romani si unguri--a intrat in politica UDMR. Mai intai a devenit consilier local, apoi vice-primar al Oradiei. Azi este senator si presedinte CRU (Consiliul Reprezentantilor Unionali), a doua functie in UDMR. Nominalizata deja ca ministru al Culturii si vicepremier al Romaniei, urmeaza sa i se clarifice situatia vis-a-vis de DNA, unde este inca cercetata pentru tranzactii imobiliare nelegale.

M-am uitat pe declaratia de avere a Rozaliei Biro (Rozi neni). Sunt multe proprietati imobiliare, tablouri si bijuterii. Intreaga avere este “un kitch”, ce l-am intalnit la zeci, sute de “bogatasi”, romani si unguri, toti cu educatie precara. Fara exceptie au multe titluri academice pompoase, nemeritate, furate. Si asa au ajuns peste noapte “suprastructura societatii”. Ridicol. Scarbos.

Am promovat astfel de parveniti, cu pregatire indoielnica, ceea ce a dus la formarea de azi a societatii schimonosite in care traim. Mentinerea noastra in aceasta directie va duce inevitabil la un colaps al societatii pe care nu vom fi capabili sa-l mai remediem.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

rozi neni bucatareasa cantina portareasa udmr rozalia biro culturale
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0815 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013356 (s)