News Flash:

Dietele cu rosii reduc riscul de a dezvolta probleme cardiace

12 Februarie 2013
554 Vizualizari | 0 Comentarii
Dietele bogate in rosii reduc cu 26% riscul de aparitie a maladiilor cardiace, insa nu protejeaza organismul impotriva riscului de accident vascular cerebral. Efectul protector contra bolilor cardiace se datoreaza unor compusi prezenti in aceste legume, afirma cercetatorii de la Universitatea Tufts din Boston. Licopenul este un antioxidant care ofera tomatelor culoarea rosie si se gaseste in concentratii ridicate in aceste legume, dar si in produse derivate precum sucul de rosii, ketchup si pasta de tomate, informeaza dailymail.co.uk.

Potrivit cercetatorilor americani, consumul regulat de licopen, vreme de multi ani, are un efect protector consistent asupra inimii. Autorii studiului au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au analizat o serie de date provenind din diverse studii realizate pe parcursul unui deceniu, cu scopul de a identifica efectele pe care licopenul le are asupra sistemului cardiovascular.

Cateva studii anterioare despre relatia dintre licopen si bolile cardiace au generat rezultate neconcludente. Unele dintre acestea au aratat faptul ca o concentratie ridicata de licopen in organism este asociata cu un numar mai mic de infarcte, insa alte studii nu au reusit sa identifice niciun beneficiu pentru starea de sanatate. Cercetatorii de la Universitatea Tufts au comparat datele provenind din dosarele medicale ale catorva sute de pacienti care au participat la un studiu de lunga durata despre bolile cardiace, denumit Framingham Offspring Study, organizat in Statele Unite.

Participantii si-au notat "tiparele" alimentare pe care le aveau de-a lungul anilor, precizand in notitele lor inclusiv daca rosiile sau produsele din rosii faceau parte in mod regulat din dietele lor. Rezultatele acestui studiu, publicate in cel mai recent numar al British Journal of Nutrition, au aratat faptul ca dietele pe baza de alimente ce contin licopen, tinute pe o perioada de peste 11 ani, reduc riscul de aparitie a maladiilor cardiace cu 26 procente, insa nu au niciun efect asupra riscului de declansare a accidentelor vasculare cerebrale. In 2012, cercetatorii finlandezi au descoperit ca barbatii care au in organism cele mai mici concentratii de licopen se confrunta cu un risc mai mare cu 60% de a suferi un infarct. Alte studii recente sugereaza faptul ca rosiile ar putea avea chiar si potentialul de a alunga depresia, iar proprietatiile lor antioxidante sunt asociate de multa vreme cu reducerea riscului de apartie a cancerului de prostata.

rosii protejeaza organismul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0633 (s) | 23 queries | Mysql time :0.008891 (s)