Artistul și fotograful turdean Ovidiu Cosac a trecut în neființă, anunțul fiind făcut de către Muriel Jakab Manea, regizor la Teatrul Aureliu Manea Turda.

Ovidiu Cosac s-a născut la data de 20 februarie 1946 in municipiului Turda. Începând cu anul 1968 este angajat la Teatrul de Stat Turda, ca si regizor tehnic. De la angajare si pana in prezent a avut colaborări cu regizori ca Vlad Murgu, Aureliu Manea, Andrei Mihalache si alții.

A avut colaboratori cu instituții teatrale din tara cum ar fi Teatrul National Cluj, Teatrul Maghiar Cluj, Teatrele de stat din Oradea, Sibiu și Timișoara. Activitatea profesionala a constat si in participarea la festivaluri de teatru la Costinești, Satu-Mare, Bacău, Târgu Jiu.

Ca și producător independent a realizat 3 scurt metraje artistice, a avut expoziții de fotografie in nume personal si de grup. De asemenea, a lucrat și cu o trupa de teatru de amatori dar și cu o trupa de elevi de la Colegiul National Mihai Viteazul. Deși pensionat, Ovidiu Cosac a continuat să lucreze în domeniul teatrului, al culturii și să se constituie într-un factor activ al vieții sociale din Turda.

Artistul a primit titlul de Cetățean de Onoare al Turzii pentru activitatea profesională și artistică desfășurată

 

Activitatea artistică

Ovidiu Cosac a fost cunoscut mai mult pentru activitatea artistică (regizor, ilustrator muzical, director de scenă) la Teatrul turdean pe care l-a slujit cu devotament şi profesionalism începând din anul 1968, dar a avut colaborări şi la teatre din alte localităţi precum Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Constanţa. El este cel care a intermediat prima colaborare internaţională a instituţiei turdene, prin legăturile culturale create cu scriitoarea suedeză Astrid Lindgren. Puţină lume ştie că Ovidiu Cosac a fost şi realizatorul unor colaje de versuri, cum este de exemplu „Corabia” (1996), din poezia şi antipoezia lui A.E. Baconski, spectacol a cărui regie artistică a semnat-o şi cu care a obţinut succese remarcabile în faţa spectatorilor din Turda, Cluj-Napoca, Ciucea, Târgu Jiu, etc. În ultimii ani Ovidiu Cosac s-a făcut cunoscut şi ca realizator de filme documentare şi artist fotograf. 

coral