News Flash:

E bine de stiut! Rosiile au efect asemanator aspirinei

4 Iunie 2013
622 Vizualizari | 0 Comentarii
Delicioasele rosii, indispensabile in salatele de vara si igredient de baza  in mancaruri gatite de orice fel, iti furnizeaza nu numai antioxidanti si vitamina C, dar si salicilati, compusii cu efect asemanator aspirinei. Si sunt ideale in curele de slabit!

Rosiile dau savoare mancarurilor de orice fel, dar sunt la fel de bune atunci cand sunt consumate crude. Pielita lor contine o doza serioasa de licopen, pigmentul rosu cu rol antioxidant, antiambatranire si de combatere a maladiilor cardiace, iar substanta cu consistenta de gel din jurul semintelor este bogata in salicilati. Acestia din urma au un rol extrem de benefic, impiedicand coagularea sangelui si avand astfel un rol protector impotriva bolilor de inima.

Salicitatii nu sunt insa singurele substante nutritive furnizate de rosii. Acestea mai ofera concentratii serioase de:

-adic clorogenic, un acid organic cu proprietati anti-canceroase si cu efect de scadere a glicemiei. Este un inhibitor al tumorilor, si blocheaza actiunea toxinelor precum nitozaminele – compusi care se gasesc in  fumul de tigara si in mezeluri, si care pot declansa cancerul.

-vitamina C, care are efect de intarire a peretelsui vascular, de cicatrizare, de stimulare a absorbtiei fierului, de protectie impotriva radicalilor liberi – deci si de reducere a aparitiei anumitor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare. O rosie de talie medie ofera 25 % din doza zilnica recomandata de vitamina C!

-betacaroten, cu rol in preventia cancerului pulmonar si scaderea riscului bolilor de inima. In organism, betacarotenul e transformat in vitamina A, care previne aparitia unei serii de afectiuni de vedere, avand si rol in crestere, in mentinerea sanatatii pielii, parului, unghiilor, precum si in dezvoltarea osoasa si a dintilor.

Tot rosiile se „lauda” cu un aport caloric scazut – o rosie medie furnizeaza 26 de calorii -, fiind si sursa de:

-folat, necesar fabricarii materialului genetic, celulelor rosii ale sangelui si sintetizarii anumitor aminoacizi. Previne, de asemenea, aparitia defectelor neurologice congenitale la fat.

-potasiu, cu efect in scaderea tensiunii arteriale si in mentinerea unui metabolism echilibrat.

Bine de stiut! Pe lang beneficii, rosiile pot avea si efecte nedorite:

-pot cauza arsuri gastroesofagiene cand sunt consumate crude

-contin mici doze din compusii numiti sonaline, care pot cauza diaree si crampe, uneori dureri de cap.

-concentratia de salicitati poate cauza reactii adverse – astm, eczeme, sinuzite -  din partea celor sensibili la spirina.

Sursa: clickpentrufemei.ro

rosiile consumate crude licopen antioxidant antiambatranire folat
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1225 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013913 (s)

loading...