Luna ianuarie din 2020 este marcata de producerea primei eclipse vizibile de pe teritoriul Romaniei.

La 10 ianuarie poate fi urmarit o eclipsa de Luna prin penumbra din Europa, din Asia, din Australia si din Africa.

De pe teritoriul Romaniei poate fi observata pe tot parcursul desfasurarii. O astfel de eclipsa inseamna ca Luna nu intra deloc in umbra Pamantului.

Fenomenul astronomic debuteaza la ora 19:08 (intrarea in penumbra) si se incheie la ora 23:12 (cu iesirea completa din penumbra). Faza maxima a eclipsei are loc la ora 22:10 cand aproape tot discul Lunii se va afla in penumbra Pamantului. Pentru ca penumbra nu este foarte intunecata, vom putea observa doar o reducere in stralucire a Lunii, si poate doar o modificare de colorit, din culoarea ei obisnuita intr-un galbui, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Urmatoarea eclipsa de Luna, vizibila si din tara noastra, se va produce la 5 iulie 2020 si este tot prin penumbra.

De cand s-a format Luna, in urma cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, ea se indeparteaza de planeta noastra (cu aproximativ patru centimetri pe an). In perioada de rotatie a satelitului in jurul Pamantului, care dureaza aproximativ 29 de zile si jumatate, se disting patru faze: Luna Noua, Primul Patrar, Luna Plina, Ultimul Patrar. Potrivit NASA, avem doua-patru eclipse de Soare in fiecare an, in timp ce eclipsele de Luna sunt mai putin frecvente.

O eclipsa de Luna se produce intotdeauna in momentul fazei de Luna Plina, deci cand Soarele este in opozitie cu Luna. Fazele – Luna Noua sau Luna Plina – se produc la fiecare doua saptamani, dar eclipse se produc, de regula, de patru ori pe an.

Pentru ca un astfel de fenomen sa aiba loc, este necesar ca cele trei corpuri ceresti, Soarele, Pamantul si Luna, sa se afle aproximativ pe aceeasi directie.

Pamantul are intotdeauna o umbra in spatiu creata de lumina Soarelui, care are o parte centrala mai intunecata si o parte externa mai putin intunecata, numita penumbra. In timpul unei eclipse de Luna, aceasta intra, treptat, in umbra Pamantului. La un moment dat, Luna poate disparea aproape de tot, fiind vizibila doar ca un disc de culoare rosie inchisa, numita "Luna sangerie". Aceasta este o eclipsa totala de Luna, potrivit www.space.com.

Daca Luna nu intra in intregime in umbra Pamantului, ci trece pe deasupra sau pe sub centrul umbrei, este posibil ca discul Lunii sa nu fie acoperit in totalitate, ci doar "muscat" foarte tare. Aceasta se numeste eclipsa partiala de Luna.

Daca Luna trece doar prin partea externa a umbrei, prin penumbra, avem o eclipsa de Luna prin penumbra. Penumbra nu cauzeaza modificari importante asupra astrului, adica nu se intuneca.

Cea mai veche eclipsa de Luna consemnata a avut loc in anul 3450 i.Hr. In vechile culturi, cand avea loc o eclipsa, oamenii spuneau ca soarele sau Luna au fost inghitite de balaur sau de dragon. In cultura veche romaneasca, oamenii spuneau ca erau mancate de varcolaci. coral