News Flash:

Efectele consumului de leurda asupra organismului

7 Martie 2016
4468 Vizualizari | 1 Comentarii
leurda
Leurda sau Allium Ursinum este o ruda indepartata a usturoiului si desi este cunoscuta de putini oameni, proprietatile sale terapeutice o recomanda ca fiind planta „buna la toate“, avand un puternic efect detoxifiant datorita substantelor active pe care le contine.

Denumita si ceapa vrajitoarelor, usturoi de padure sau usturoita, aceasta planta este un aliment-medicament, folosita din timpuri stravechi pentru aproape orice afectiune intalnita.

Aceasta creste in locurile umbroase din paduri, avand radacina asemanatoare unei cepe si tulpini inalte de 15 pana la 40 de centimetri. Frunzele au forma ascutita si o culoare verde, proaspat.

Infloreste primavara, fiind anotimpul recomandat utilizarii ei deoarece in aceasta perioada proprietatile sale sunt la cote maxime.

 Leurda contine sulfura de alil, vitaminele A si C, ulei eteric complex, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenizina, o substanta care are rolul de a reduce colesterolul si de a impiedica formarea trombilor. Datorita acestor proprietati este extrem de benefica si recomandata consumarea ei dupa o iarna grea.

Frunzele sale au efecte antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge, stimulatoare si hemostatice, pe scurt este un purificator perfect pentru aparatul digestiv. Este indeajuns o luna de cura cu aceasta planta ca efectele sa fie vizibile.

 Insa pe termen lung, este adjuvantul optim in tratarea bolilor cardiace, daca este consumata sub forma de tinctura. Substantele active din leurda ajuta la dilatarea vaselor de sange, fluidizandu-l si dizolvand placile de colesterol. Totodata neutralizeaza radicalii liberi din sange, ajutand la intinerirea organismului.

La ce mai este buna leurda?

- hipertensiune
- tromboflebita
- astm sau bronsita cronica
- deficit de magneziu
- combaterea efectelor secundare ale tratamentului antibiotic
- raceala si gripa

Cum folosim leurda?

- frunzele proaspete se consuma primavara, timp de 3-4 saptamani. Poate fi adaugata in diferite preparate: salate, ciorbe, piure, supe, perisoare, cartofi, etc.
- consumata inainte de mesele principale, pe intregul sezon de primavara, frunzele au un rol evident in oprirea procesului de imbatranire.
- infuzia de leurda se prepara din doua lingurite de frunze tocate si 200 ml apa clocotita, se beau 1-2 ceaiuri pe zi.
- vinul de leurda se prepara dintr-o mana de frunze proaspete sau bulbi maruntiti care se fierb aproximativ 5 minute in 50 ml de vin alb. Din acesta, se bea dimineata un pahar mic timp de doua saptamani. Recomandat in special persoanelor batrane.

Planta este mult mai bine tolerata de sistemul digestiv, in detrimentul usturoiului, dar pentru cei cu stomacul sensibil este indicat un consum redus de leurda. De asemenea, nu este indicata mamelor care alapteaza, deoarece schimba gustul laptelui.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

leurda allium ursinum
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

raluca  | #20170
Lucru de acasa pe calculator. 100-285 de euro lunar! Cautam persoane
care sa colaboreze cu noi intr-o activitate simpla, in timpul liber
sau full-time. Domeniul, publicitate online pentru piata americana de
carti electronice.
Necesita :
- calculator
- conexiune internet
- cunostiinte minime pc
- rabdare
- perseverenta
Pentru mai multe detalii, contactati unul dintre membrii echipei la
adresa de mail:
ralucacrynna@gmail.com
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0998 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013503 (s)