Desi face parte din zona metropolitana a Clujului, localitatea Tureni nu este legata din punct de vedere al transportului in comun de Compania de Transport Public (CTP) Cluj. Transportul este realizat prin curse regulate asigurate de Consiliul Judetean Cluj, pe ruta Cluj-Napoca – Turda, insa acesta nu asigura mobilitatea tuturor celor care nu au masina in comuna Tureni, in special copiilor.

Primarul comunei Tureni, Elena Daniela Manaila, a prezentat problema transportului in comun din localitate in cadrul emisiunii BZC Live, aratand ca exista un sat care apartine comunei, si anume satul Micesti, ai carui locuitori nu se pot deplasa cu mijlocele de transport puse la dispozitie de CJ Cluj.

Potrivit acesteia, cei mai afectati sunt elevii de liceu din Tureni care sunt nevoiti sa faca naveta spre Cluj, pentru a-si continua studiile. ”La inceputul anului am avut sase elevi de liceu care se aflau in situatia de abandon scolar, din cauza faptului ca nu aveau asigurat transportul catre Cluj-Napoca pentru a merge la scoala.”, a declarat Elena Daniela Manaila.

Conform primarului, problema a fost discutata in Consiliul local, luandu-se decizia de a asigura transportul elevilor din Micesti pana la drumul national cu autobuzul scolii din comuna. ”Pana la luarea acestei decizii, situatia elevilor de liceu din Micesti a fost una foarte grea, fiind nevoiti sa stea prin internate sau unii chiar abandonand scoala, din cauza celor 8 km distanta care leaga satul de drumul national. Si sa fie doar un elev in aceasta situatie si tot vorbim despre o drama”, a mai aratat Elena Daniela Manaila.

Situatia elevilor din satul Micesti a fost pusa pe masa autoritatilor competente insa pana in acest moment nu s-a gasit o solutie pentru legarea satului cu mijloce de transport in comun. Potrivit Elenei Daniela Manaila, nu s-a gasit sustinere suficienta pentru a asigura tinerilor din sat dreptul la educatie, desi autobuzul CTP merge pana la Valcele, la doar 5 km de Micesti.

Despre toate acestea si multe altele, puteti afla mai multe vizionand emisiunea BZC Live, in clipul de mai jos.

coral