În continuarea unei tradiţii de peste zece ani privind promovarea valorilor europene, un grup de 3 elevi și 2 profesori Şcoala Gimnazială “Emil Isac” din Cluj Napoca a  participat la cea de-a treia reuniune transnațională de învățare/formare profesională, găzduită de Școala 2o Gymnasio Larissas, din localitatea Larissa, țara Grecia, în perioada 10 -16.03.2019, în cadrul  proiectului Erasmus+ KA2 cu titlul Practical skills matter.

Așa cum reiese din numele proiectului, programul activităților a avut un accentuat caracter practic, constituind un real  schimb cultural și educativ. Elevii din cele cinci țări partenere în proiect: România, Olanda, Italia, Polonia și Grecia au venit în contact cu modul de viață și gândirea elevilor greci, experimentând ospitalitatea greacă, cultura greacă (istorie, religie, tradiții, obiceiuri, mâncare, dansuri, muzică, jocuri), dezvoltându-și abilitățile de comunicare în limba engleză, de operare pe calculator prin prelucrarea video digitală utilizând Windows Movie Maker, descoperindu-și talentele teatrale și participând la un joc prin care obiective ale orașului gazdă au fost descoperite cu ajutorul unor hărți.

Cu aceasta ocazie, am cunoscut cu toții istoria ascetismului și a religiei ortodoxe în cadrul vizitei la Meteora, un complex de mănăstiri ortodoxe din Grecia, apoi, am luat parte la "Koulouma", un obicei grecesc pentru prima zi din postul Paștelui, fiindu-ne împărtășite mâncărurile tradiționale, muzica și dansurile grecești.

Elevii noștri au pregătit un stand cu mâncare tradițională românească, au prezentat costume populare și au dansat un dans popular, spre încântarea celor prezenți.

Cu lacrimi în ochi, ne-am luat rămas bun de la partenerii greci și ne-am întors acasă pentru a le împărtăși colegilor noștri experiențele de neuitat.

Această reuniune a  reprezentat o experienţă semnificativă pentru  elevii şi cadrele didactice din Şcoala Gimnazială „Emil Isac”, un îndemn pentru a se implica în acest gen de activităţi și în continuare, a declarat d-na prof. Lucia Corina Bradea, directorul Școlii Gimnaziale ”Emil Isac” din Cluj-Napoca.          

coral