News Flash:

Fabrica de Bere Ursus din Cluj, la un pas de demolare - FOTO

8 Februarie 2013
2315 Vizualizari | 0 Comentarii
Fabrica de bere Ursus, un simbol cunoscut si indragit al Clujului, se afla la un pas de a fi demolata. O serie de cladiri apartinand fostei platforme de productie de bere, inchisa in 2010, urmeaza sa fie desfiintate. Decizia apartine companiei - mama Ursus Breweries care a obtinut deja autorizatiile oficiale necesare pentru demararea procesului de demolare.

In vederea inceperii actiunilor programate, compania producatoare de bere a inaintat si obtinut in luna ianuarie a acestui an autorizatia de demolare din partea Primariei Cluj-Napoca. Deocamdata insa nu se stie exact data de incepere a demolarilor anexelor situate pe Calea Manastur nr. 2-6, a precizat Oana Buzatu, purtatorul de cuvant al municipalitatii clujene.

Compania are la dispozitie 12 luni, atat cat este valida autorizatia, pentru a-si pune planul in aplicare. O data probabila ar fi chiar in aceasta saptamana. Potrivit muncitorilor, acestia au inceput deja sa pregateasca „terenul” prin amplasarea de panze care sa stranga molozul rezultat in urma demolarilor. Reprezentantii Ursus Breweries nu au putut fi contactati pana acum pentru a oferi informatii suplimentare cu privire la data de start a actiunilor de demolare.

Avizul de mediu, obtinut

Anterior cererii de demolare, in  octombrie 2012, Ursus Breweries a inaintat si Agentiei pentru Protectia Mediului Cluj emiterea unui acord de mediu. „Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresate de SC Ursus Breweries SA Bucuresti, Sucursala Cluj, cu sediul in Cluj-Napoca, Calea Manastur, nr. 2-6, jud. Cluj, inregistrata la ARPM Cluj-Napoca cu nr. 25554/25.10.2012, in baza Hotararii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, decide ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 20.11.2012, ca proiectul “Desfiintare constructii din incinta C3, C4, C5, C6, C7, C8, C12, C13, C18, in Cluj-Napoca, Calea Manastur, nr. 2-6, jud. Cluj, nu necisita evaluarea impactului asupra mediului”, se arata in decizia APRM Cluj. Astfel, demolarea urmeaza sa vizeze noua cladiri aflate in incinta fabricii de bere.

Demolare cu repetitie

Aceasta nu este insa prima tentativa de acest tip initiata de compania producatoare de bere. In 2011, societatea Ursus Breweries a solicitat Primariei Cluj-Napoca eliberarea unui certificat de urbanism  in vederea desfiintarii a 16 corpuri de cladire din incinta unitatii. La acea vreme, reprezentantii companiei au negat existenta unui plan de demolare si sustineau ca demersurile au fost luate cu privire la mutarea unor echipamente si utilaje. In ceea ce priveste viitorul acestui teren lasat de izbeliste, conducerea Ursus sublinia faptul ca redeschiderea fabricii iese sub orice forma din calcul.

Reprezentantii companiei anuntau in primavara anului 2011 ca au in vedere mai multe variantge pentru valorificarea proprietatii de la Cluj, o optiune fiind vanzarea terenului.In 2010, Fabrica de Bere Ursus de la Cluj isi inchidea portile si 150 de angajati erau dati in somaj. Decizia inchiderii fabricii era motivata atunci de costurile mari de operare si de scaderea pietii de profil. Ca o compensatie, conducerea decide sa infiinteze in 2011 o mini-linie de productie care produce specialitati de bere Ursus, comercializate in cadrul restaurantului alipit fostei societati. In prezent, fabrica se afla in portofoliul Ursus Breweries, subsidiara grupului SABMiller. Compania are sediul central in Bucuresti si detine fabrici de bere in Timisoara, Buzau si Brasov. Marcile comercializate de Ursus Breweries sunt URSUS, Timisoreana, Ciucas, Peroni, Grolsch, Azuga, Redd's, Stejar, Pilsner Urquell, Miller.

O istorie de 135 de ani

In anul 1878 se pun bazele fabricii de bere de la Cluj. Aici, intre anii 1909 -1912 s-au construit cladirea principala cu sectiile de fermentare, pivnitele, sectiile de umplere a sticlelor si butoaielor, cladirile sectiei de masini si ale celei de fierbere, precum si birouri sau locuinte. Dupa modernizare, Fabrica de bere a functionat sub denumirea "Fabrica de bere Czell", dupa numele ultimului arendas, Czell Friedrich. La vremea respectiva, in cladirea din Cluj se producea numai bere, iar maltul venea de la concernul "Dr.Wilhelm Czell" din Brasov, din care facea parte si fabrica.

In 1927 este infiintata firma „Ursus” iar fabrica isi incepe activitarea sub acest nume de la 1 ianuarie 1928. Un an mai tarziu, concernul „Dr. Wilhelm Czell” vinde actiunile sale Fabricii de Bere din Turda, iar utilajele acestei fabrici sunt mutate la Cluj, marind astfel capacitatea de productie.  Ursus incepe sa produca bere blonda (alba) speciala Ursus si „Gloria, o bere neagra din malt dublu. Acestea erau vandute ansa numai in localul din centrul orasului, actualul Ursus.Pentru o perioada, in incinta fabricii de bere a fost infiintata si o sectie de lichioruri si vinuri, insa din 1941 s-a revenit la productia de bere marita. In 1948, Fabrica de Bere Ursus si sectia din Turda sunt nationalizate, iar fabrica isi schimba numele in Intreprinderea „Inainte”. Din 1951, in componenta sa intra fabrica de spirt si otet Clujeanul, fabrica de spirt „Gherla” si sectiile de malt din Turda si Bistrita.

In 1958, la Cluj incepe fabricarea primei beri pasteurizate din Romania.  Dupa Revolutie, Ursus este prima companie privatizata. Incepand cu 1993, a fost produsa prima bere dupa reteta Pilsdin Romania, Ursus Pils, urmata in 1994 de Ursus Premium Pils,in sticla Euro, o bere care vizeaza segmentul superior al pietei, fiind prima bere romaneasca ce poarta denumirea de “Premium”, dar s iprima bere romaneasca a carei imagine publicitara a fost sustinuta de reclama TV. Tot in anul 1994, incepe distributia berii catre zone invecinateClujului, Bucuresti si Constanta.

Irlandezii au facut din berea Guinness un brand national

Desi viitorul fostei Fabrici de bere din Cluj este incert, traditia sa de peste 100 de ani ar putea fi un argument puternic pentru salvarea ei. O varianta ar putea fi transformarea fostei unitati de productie de bere intr-un muzeu al berii clujene, dupa modelul de succes al irlandezilor care si-au transformat celebra bere Guinness intr-un brand national si o afacere de succes. In Dublin, principala atractie este Guinness Storehouse, un complex care cuprinde fabrica de bere si un muzeu constrit in forma unui pahar Guinness pe sapte etaje.

Sute de mii de turisti care viziteaza anual obiectivul amintit au surpriza ca in locul unui obisnuit tur al fabricii de bere sa fie antrenati intr-un mod cu totul inedit in procesul de fabricare a faimoasei bauturi irlandeze. Explorand cele sapte etaje ale cladirii in forma de halba Guinness, turistii pot viziona expozitii interactive si interesante, fiind informati suficient cat sa-si poata deschide propria berarie. Exista panouri care educa oamenii in legatura cu abuzul de alcool si consumul de bauturi alcoolice la volan. In cadrul complexului, ruleaza nonstop filme, fiind puse la indemana butoane prin care turistii intra in „aventura facerii” licorii negre. Efectele luminoase ii poarta pe cei care accepta sa intre in acest joc spre labirintul ce-i calauzeste spre barul de la ultimul etaj, „Gravity Bar”, unde fiecare poate savura bautura racoroasa despre care a studiat si dupa care a salivat urcand sapte etaje.

Surpriza cea mai placuta pentru majoritatea turistilor care ajung in „Gravity Bar” este halba gratuita cu bere Guinness inclusa in pretul de intrare, bautura putand fi savurata admirand panorama capitalei irlandeze. Pentru vizitatorii lacomi care nu pot astepta pana ajung la etajul sapte, exista cateva baruri mai mici, la etajele inferioare. In plus, chelnerii ii invata pe iubitorii de bere cum sa toarne bautura neagra in pahar, cei mai indemanatici dintre meseni fiind rasplatiti cu diplome. De asemenea, la etajele intermediare functioneaza cafenele si un restaurant. Aici turistii se pot infrupta din mancarurile speciale preparate cu bere Guinness, precum friptura din carne de vita. In cladirea sub forma de pahar Ginness exista  si un magazin de suveniruri, de unde vizitatorii pot sa achizitioneze diverse cadouri, de la articolele de imbracaminte, mingi, brelocuri si pana la jucarii, toate purtand marca Guinness.

Taxa de intrare in complexul irlandez, este de 15 euro pentru adulti; 13 euro pentru studenti si pensionari; 10,50 euro pentru elevi sub 18 ani; 6,50 euro pentru copii; si 40 de euro pentru familii (2 adulti si pana la 4 copii).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

foto-un-simbol-decazut.fabrica-de-bere-ursus-din-cluj-la-un-pas-de-demolare_
primariei cluj-napoca calea manastur compania ursus breweries turda
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1046 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014106 (s)