Născut în Cluj în 27 ianuarie 1936, Florin Piersic a fost apropiat încă din copilărie de scena Teatrului Naţional clujean unde a început "să fure" meserie, vrăjit de interpretările de pe scenă.

A debutat în 1959 cu rolul principal, cel al lui Richard Dudgeon din piesa "Discipolul diavolului" la Teatrul Naţional din Bucureşti, iar de atunci a jucat neîntrerupt în piese de teatru şi în filme.

Cariera cinematografică a lui Florin Piersic cuprinde peste 55 de filme de diverse genuri, de la cele istorice – "Mihai Viteazu", "Neamul Şoimăreştilor", "Columna", "Pintea", "Fraţii Jderi", seria "Haiducii", de acţiune – "Duelul", "Explozia", comedii – "Eu, tu şi Ovidiu" sau pentru copii "De-aş fi Harap Alb".

De departe, personajul cu care se identifică în cinematografia românescă este cel al lui Mărgelatu, pe care l-a jucat în şase filme, începând cu "Drumul oaselor".

Actorul mărturisea într-un interviu că a devenit Florin Piersic datorită dragostei sale pentru oameni şi respectului pentru profesia aleasă.

"Ursitoarele au avut grijă de mine. Mi-au lăsat în leagăn dragul de viaţă şi bucuria de a trăi, iar timpul nu-mi poate atinge zâmbetul, nici de pe chip, nici din suflet, în timp ce tristeţea sosită în scurte escale în vizite de lucru, îşi ia repede tălpăşiţa, plictisită de lipsa colaborării mele", spunea acesta.

Pentru prestigioasa carieră artistică, Florin Piersic a fost decorat în 2002 cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, iar în anul 2012 a primit cetăţenia Republicii Moldova.

În anul 2011, cel mai mare cinematograf din Cluj-Napoca a primit numele "Florin Piersic" ca recunoaştere a apartenenţei sale la urbea de pe Someş.

coral