Polițiștii de investigații criminale au identificat și recuperat bunuri susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național mobil. Bunurile urmau să fie vândute contra sumei de 5.000 de euro.

La data de 9 octombrie 2019, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au depistat un bărbat care oferea spre vânzare bunuri în privința cărora există indicii că ar face parte din patrimoniul cultural mobil.

Cel în cauză – un bărbat în vârstă de 41 de ani, din Oradea, a fost depistat în Piața Unirii, din Cluj-Napoca. Acesta urma să se întâlnească cu un posibil cumpărător și să înstrăineze bunurile contra sumei de 5.000 de euro.

,,Călimara de brâu”, cu o greutate de 328 grame din material alb și galben, cu scriere kufică, marcă pe toc, tughra de sultan, precum și o cutie din lemn exotic și veșmânt din material de mătase și bumbac, au fost ridicate și predate Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei pentru evaluare. 

Conform celor relatate de către vânzător, bunurile datează din jurul anului 1800 și ar proveni de la sultanul Mahmud al II-lea.

În cauză se continuă cercetările pentru a se stabili dacă fapta întrunește elementele constitutive al vreunei fapte prevăzute de Legea nr.182/2000, republicată, privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil sau dacă sunt alte fapte penale incidente.

coral