Centrul Clujului se va transforma, urmând să fie acordată prioritate pietonilor și transportului public. 

Autorizația de construire pentru "creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal în zona urbană prin modernizarea străzii Tipografiei (două tronsoane) și strada Regele Ferdinand cu străzile adiacente acesteia" a fost eliberată marți, 13 august 2019. Investiția de bază este de 15 milioane lei (peste 3 milioane de euro), iar organizarea de șantier de 20.000 lei. 

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 11 luni de zile, calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate. 

Amintim că, în mai 2019, a fost atribuită licitația publică pentru privind "proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii creşterea şi îmbunătăţirea spaţiului pietonal în zona urbană – modernizarea străzilor Regele Ferdinand, Emil Zona, Sextil Puşcariu, Tipografiei (tronsonul 1, respectiv 3) şi a scuarului CEC din municipiul Cluj-Napoca". 

Oferta câștigătoarea aparține firmei Diferit SRL (cu 7 subcontractanți, un ofertant – NV Construct S.R.L și un terț – Planwerk). Contractul este de 15.382.800 lei (3.237.625 euro), bani europeni. Firma Diferit este un client fidel al municipalității clujene, iar în prezent lucrează la Nodul N și podul Porțelanului și a câștigat licitația pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu. 

De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația pentru amenajarea și modernizarea străzii Tipografiei (tronsonul doi) din centrul orașului, la începutul lunii august 2019. Contractul este estimat la 1.287.341 lei, fonduri europene. Termenul limită de depunere a ofertelor este 26 septembrie 2019. Primăria a mai încercat de două ori să liciteze lucrările pentru această investiție, prima dată în martie și apoi în iunie. Inițial, suma pusă la bătaie a fost de 965.689 lei. Ambele licitații au fost anulate din lipsă de participanți.

coral