Peste 80.000 de euro, telefoane mobile, detectoare de metale, autoturisme și arme au fost ridicate, ieri, 12 iunie, în urma a 18 percheziții efectuate simultan de polițiștii de combatere a criminalității organizate din județele Cluj și Alba, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Perchezițiile au vizat destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în trafic de migranți și spălare de bani.

10 persoane au fost conduse la sediile unităților de parchet, pentru audieri.

În județul Cluj, au fost efectuate 10 percheziții (dintre care 2 la sediile unor societăți comerciale ce activează în domeniul transporturilor internaționale de mărfuri), iar în județul Alba au fost efectuate 8 percheziții.

Activitățile au fost integrate unei acțiuni ce are la bază un Ordin European de Anchetă emis de autoritățile franceze, la data de 29 mai 2019.

În fapt, conform Ordinului European de Anchetă, acțiunea vizează o filieră de migrație ilegală care, începând din anul 2016 până în prezent, ar fi organizat trecerea migranților, majoritatea kurzi și iranieni, către Regatul Unit al Marii Britanii, prin Franța, Belgia și Olanda.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016 – 2018, rețeaua, formată din peste 60 de persoane, ar fi facilitat trecerea a aproximativ 300 de migranți în Anglia.

Rețeaua ar fi fost structurată ca un grup infracțional organizat, iar la baza rețelei s-ar afla două persoane, un cetățean român, în vârstă de 44 de ani, din Turda, și un cetățean de origine kurdă, din Regatul Unit al Marii Britanii.

Aceștia s-ar fi ocupat de recrutarea, plata și organizarea trecerii cu șoferi români, cu organizarea convoiului de migranți în Franța și cu recrutarea însoțitorilor migranților care se află în Regatul Unit al Marii Britanii și în Franța.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în țara noastră, au fost ridicate peste 80.000 de euro, telefoane mobile și alte mijloace de comunicare, detectoare de metale, o pușcă cu aer comprimat, arme albe, înscrisuri, autoturisme, dar și alte bunuri necesare în soluționarea cauzei.

10 persoane au fost conduse la audieri, la sediile unităților de parchet din Cluj și Alba.

În cursul zilei de astăzi, persoanele depistate vor fi prezentate magistraților, pentru dispunerea unor măsuri preventive.

Activitatea a beneficiat de sprijinul Eurojust, Europol și de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Acțiunea din țara noastră a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul inspectoratelor de poliție județene Cluj și Alba, dar și al jandarmilor din cele două județe. coral