Galeria de Artă „Paul Sima” a Universității Babeș-Bolyai, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar, în parteneriat cu Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca, a organizat miercuri, 3 aprilie 2019, vernisajul unei expoziții de artă contemporană reprezentând un duo expozițional.

Vernisajul a avut loc la ora 17.00, în spațiul Galeriei de Artă „Paul Sima” (str. Emmanuel de Martonne nr. 1), unde au putut fi admirate creațiile masterandului Robert Andacs și ale lui Damiano Azzizia, student Erasmus.

Lucrările celor doi se coagulează în jurul unui subiect aparent banal, obiecte și spații de uz cotidian, dar care scoase din contextul anodin, devin poetice”, afirmă organizatorii.

În domeniul artelor spectacolului, scenografia este definită ca arta de a crea o ambianță plastică, pe fundalul căreia să se desfășoare jocul personajelor, o perspectivă artistică care îmbină vizualul, spațiul și experiența și care presupune măiestrie pentru a crea iluzia veridicului.

Traversând înspre domeniul artelor vizuale, acest concept trezește provocarea valorificării sale ca subiect principal, nu ca unul auxiliar.

Robert Andacs și Damiano Azzizia sunt doi artiști uniți de mediul pictural de exprimare, dar și de subiectul comun: ambii explorează posibilitățile de interpretare și reinterpretare ale banalului, surprins în mediul alcătuit de om.

Robert Andacs  Damiano Azzizia

Robert Andacs și Damiano Azzizia (Sursa poze artiști: pagina personală Facebook)

Diferențierea se face la trecerea imaginii preluate din realitate prin filtrele personal artistice, iar ceea ce rezultă sunt metafore scenografice profund individualizate.

Tehnica, suportul, gradul de realism și de finisare, toate sunt aici, aspecte precise, nelăsate la voia întâmplării, detalii care conturează întreaga viziune regizorală a artiștilor.

Expoziția de față propune o viziune în care construcția scenografică devine unicul actor al piesei, unicul purtător de semnificație. Mesajele îi sunt încriptate matefoic, iar publicul este invitat să le deslușească în propria-i cheie și să descopere poezie, poveste și teatru, în spatele lucrărilor.

Expoziția va putea fi vizionată gratuit în perioada 3 aprilie 2019 – 5 mai 2019, de luni până vineri, în intervalul orar 11.00-13.00.

Cele 12 lucrări:

1. On/Off – Damiano Azzizia

2. As you can see … – Robert Andacs

3. The gate is closed – Robert Andacs

4. I like it dirty II – Robert Andacs

5. Remember me? II – Robert Andacs

6. Remember me? III – Robert Andacs

7. Remember me? I – Robert Andacs

8. Rest Test – Robert Andacs

9. The sad story of a chair – Damiano Azzizia

10. Storytelling – Damiano Azzizia

11. The trap door – Damiano Azzizia

12. Give some light to the broken – Robert Andacs

Articol + poze: Elisabeta Ursuly

coral