News Flash:

FOTO. Totul despre evenimentul LIGHTS ON - The Light Artworks Circuit

6 Decembrie 2018
1146 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7524 RON (-0.0012)
USD: 4.3164 RON (+0.0092)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Banner

Pornit dintr-un concurs de creativitate destinat designer-ilor, arhitecților și inginerilor, singurul de acest fel din România, inițiativa Lights ON își propune să aducă împreună idei și concepte inedite pentru iluminatul festiv urban și să întindă o mână de ajutor autorităților locale în demersul lor de a implementa soluții de iluminat corespunzătoare.

2018 este anul în care, după 4 ediții ale concursului, se lansează Circuitul Instalațiilor de Lumină, o componentă specială a Lights ON ce își propune, pe de o parte, să educe publicul și pe de alta, să faciliteze accesul acestuia la arta contemporană, reprezentată în acest caz de instalații de lumini artistice.

Lights ON aduce în atenția publicului câteva instalații de lumini inedite în centrul orașului Cluj-Napoca. Printre acestea se numără atât unele dintre cele mai apreciate instalații din Europa, cât și unele create special pentru această primă ediție a circuitului, ambele fiind operele unor artiști atât locali, cât și internaționali.

Circuitul se va desfășura pe parcursul a 45 de zile, între 16 noiembrie și 31 decembrie, fiind unul dintre cele mai îndelungate și totodată curajoase evenimente de acest tip, propunându-și să ilumineze, dar și să inspire peisajul nocturn al orașului Cluj-Napoca, într-o perioadă a anului în care noaptea e mai lungă decât ziua.

În fiecare seară, vor avea loc tururi ghidate, sub îndrumarea celor de la Cluj Guided Tours, parcurgând la pas întregul circuit și făcând o legătură, nu doar fizică, între ce este o instalație de lumină (cu adevărat) și mesajele pe care artiștii au încercat să le transmită.

În apropierea fiecărei instalații, se vor desfășura diverse activități/evenimente special create astfel încât să întregească povestea lor.

Lights ON este un eveniment gratuit, făcut posibil cu ajutorul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Visit Cluj, iQuest Technologies, Enel, Carmangeriei Moldovan, Caralux, Doubletree by Hilton Cluj-Napoca, Cluj Guided Tours și Daisler Print House.

Lights ON este organizat de Asociația Daisler.

Lights On și instalațiile de lumină expuse sunt mărci înregistrate, iar utilizarea lor fără permisune este protejată de legile drepturilor de autor.


 

Cele 14 proiecte:

1. “SPECTRUM”, de Diana Buga (powered by Tabita) – locaţia: Vitrina Tabita (Bulevardul Eroilor)

Din spectrul lucrărilor ce alcătuiesc circuitul Lights ON face parte și “Spectrum”, semnată de tânăra artistă Diana Buga.

Dintotdeauna chemată artistic de lumină, formă, culoare, de umbrele și reflexiile ce se formează între formele geometrice, Diana ne propune să privim lumina și viața colorat.

În funcție de poziția luminii și a momentului din zi în care îi vom contempla lucrarea, vom observa o variație de picturi colorate ce iau naștere din îmbinarea mereu alta a reflexiilor și oglindirea formelor. Acea imagine este o pictură unică pe care o poți vedea o singură dată.

Dar noi vă invităm să priviți “Spectrum” de mai multe ori, pentru a vă schimba perspectiva asupra ei și asupra zilei. Fiecare zi în care ne uităm la lucrare capătă o altă culoare și o altă stare.2. “SUBTLE LIGHT”, de Diana Buga (powered by Tabita) – locaţia: Tabita - Rialda (str. Matei Corvin)

Tânăra artistă Diana Buga ne mai propune o lucrare, și anume “Subtle Light”.

Este vorba despre o instalație de lumină compusă din diverse corpuri create prin manipularea la căldură, ceea ce înseamnă că fiecare este unic și fiecare ne transmite o căldură aparte.

Transparența lor ne oferă sensibilitate, iar ondulațiile naturale îi oferă spațiului eleganță, datorită jocului de reflexii subtile ce se creează pe formele date.  3. “FOREST SPIRITS”, de Szoke Eszter și Tánczos Katalin (powered by Primăria Cluj-Napoca & Visit Cluj) – locaţia: Casa Matei Corvin (str. Matei Corvin)

Acum 4 ani, Asociația Daisler și Primăria Cluj-Napoca au lansat proiectul Lights On, menit să îmbunătățească sistemul de lumină festivă din oraș prin primirea tinerilor artiști, arhitecți și designeri și selectarea unui juriu neutru care să aleagă cele mai bune soluții propuse de aceștia pentru iluminatul festiv. Concursul Lights ON se desfășoară în fiecare an de atunci, iar în anul 2016, clujencele Katalin Tanczos și Eszter Szoke au câștigat juriul cu proiectul “Forest Spirits”, soluția pe care o puteți vedea aici.

Anul trecut, doi copaci bătrâni de pe strada Mihail Kogălniceanu (în fața sediului UBB) au fost iluminați folosind această soluție și au simțit cu toții un magnetism irezistibil față de aceștia, de aceea lumea i-a vizitat toată iarna anului trecut.

Acum “Forest Spirits” este instalat într-o zonă mult mai mare și accesibilă. “Forest Spirits” folosește lumina într-un mod foarte prietenos, transformând părțile decorate ale orașului în peisaje de basm. Prin suspendarea unui număr impresionant de becuri, lumina ne înconjoară.

În această iarnă sărbătorim drumul pe care l-am parcurs până acum.4. “THE TREE OF LIGHT”, de Leonid Tishkov (powered by Moldovan) – locaţia: Parcul I. L. Caragiale

“The Tree of Light” creat de artistul rus Leonid Tishkov își trage seva de la oameni. Lumina care îi inundă cupola generoasă țâșnește cu putere prin rădăcini, îi hrănește frunzele și îi transformă coroana doar atunci când omul îi dedică din timpul și energia lui. Cu rădăcini înfipte adânc în pământ, un trunchi drept și robust și un vârf îndreptat spre cer și aflat mereu în căutarea luminii, copacul lui Tishkov este însăși viața în perpetuă evoluție.

Într-o stare de permanentă regenerare, “The Tree of Light” înfruntă cu vigoare frigul și întunericul, învățându-ne pe noi, oamenii, cum să rezistăm plini de speranță încercărilor vieții, cum să ne găsim iar și iar forța și energia interioară.

Dacă ai cunoaște puterea și răbdarea, ai îmbrățișa compania copacilor” – Hal Borland, scriitor american, jurnalist pentru New York Times.

Dacă am îmbrățișa compania copacilor, am învăța că rădăcinile solide ne ajută să nu uităm de unde am plecat, am înțelege că trebuie să renunțăm la frică și să nu ne temem de nou și am începe să fim recunoscători fiecărei zile în care soarele e sus pe cer. Dacă am îmbrățișa compania copacilor, am ști că doar cu răbdare și consecvență vom putea construi lucruri cu rost și trainice.

Vă invităm, așadar, ca alături de Leonid Tishkov să ne adăpostim sub coroana “Copacului Luminos” și să absorbim din forța lui, oferindu-i o parte din timpul și energia noastră. Să luăm grijile și întunericul din noi și să le metamorfozăm în energie pozitivă, care să lumineze și să bucure. Putem face acest lucru foarte simplu, pedalând pe bicicletele care străjuiesc copacul. Veniți și luminați!

Simbol al continuității și verticalității, în copacul lui Leonid Tishkov se regăsește, în fapt, povestea brandului Moldovan Carmangeria Sânnicoară. Afacere de familie care se întinde pe trei generații, compania Moldovan are rădăcini puternice în tradiție, își trage seva și valorile din aceasta pentru a fi mereu inovatoare și deschisă la nou. Instalația artistului rus a preluat crezul și identitatea vizuală a brandului Moldovan și le-a transformat în mod original, amintindu-ne că lucrurile devin temeinice dacă sunt făcute cu rost. Totodată, într-un mod simplu și direct, lucrarea lui Tishkov ne arată că ne stă tuturor în putere să ținem luminile aprinse. Pentru viitor.5. “ENDLESS LIGHT COLUMN”, de Leonid Tishkov – locaţia: Curtea Samsara Foodhouse (str. Cardinal Iuliu Hossu)

Depășind atât cadrul pământului, cât și pe cel al realității, sculptura “Endless Light Column” a lui Constantin Brâncuși i-a fost muză artistului rus Leonid Tishkov.

Acesta i-a schimbat înfățișarea, învăluind-o în lumină și metamorfozând-o în instalația “Endless Light Column”, care va deveni un altfel de zgârie-nori al Clujului.

Așa cum sculptura a fost numită la început “Coloana recunoștinței fără sfârșit”, fiind dedicată soldaților români căzuți în Primul Război Mondial, așa instalația este un val de lumină ce aduce la mal aprecierea față de geniul lui Brâncuși, în contextul Centenarului.

Contemplați lucrările mele până le vedeți”, obișnuia artistul să spună, așa că vă invităm să privim “Coloana Infinită de Lumină”… ca pe o scară spre cer și să îi dăm voie să ne ancoreze în eternitate.6. “MI-E DOR DE TINE”, de Adi Bălan (powered by Caralux) – locaţia: Podul Elisabeta (Canal Someşul Mic)

“Mi-e dor de tine” – mesajul simplu și puternic care umple sufletele și ne scoate la iveală cele mai sincere trăiri. În spatele acestui mesaj stă însă capacitatea noastră de a empatiza, de a ne aduce aminte, de a fi oameni. Sau poate mai mult decât atât.

Spunem “mi-e dor de tine” celor pe care îi iubim, celor care ne sunt departe, celor pe care îi prețuim, spunem “mi-e dor de tine” chiar și lucrurilor. Dar oare am putea spune asta și locurilor, străzilor, podurilor, poate chiar și orașelor?

Asociația Daisler a spus “Mi-e dor de tine” pentru prima dată Străzii Potaissa atunci când a transformat-o în Piața de flori altfel. A privit-o cu ochii închiși pentru că doar așa îi puteam întrezări potențialul. Acum împrumutăm acest simbol podului Elisabeta, unul dintre cele mai frumoase poduri din oraș, o punte esențială între oameni, aceeași punte pe care o reprezintă și dorul.

Împreună căutăm potențialul pe care fiecare zonă îl are. Și după ce l-am văzut, redeschidem ochii și ne dăm seama că ne e dor de el.7. “THE TUNNEL”, de Silviu Cioara (powered by Enel) – locaţia: Parcul Central, Aleea Centrală

Fiecare pas pe care îl facem generează un Univers – de energie, culoare, bucurie, visare. Fiecare pas vine însă cu resposabilitatea lucrurilor pe care le creăm, cu încrederea că drumul nou croit este cel bun, dar și cu asumarea efectelor fiecărei acțiuni. Singura constantă ești tu, cel sau cea care pășește pe acest drum, aducându-ți propria energie. Singur, ghidat de propriile convingeri, bagajul pe care-l porți cu tine indiferent de împrejurare.

Acum tu ești aici, la intrarea în “The Tunnel”, instalația de energie propusă de artistul clujean Silviu Ciora. Asemenea drumului inițiatic, “Tunelul” te invită să-l parcurgi și să îl descoperi singur, alegând cu grijă fiecare pas. Există însă un element care va păși mereu alături de tine: Energia. Pentru că cele mai frumoase amintiri ale tale înseamnă energie, pentru că energia încălzește și dă viață imaginilor, în Universul tău și al celor din jur. Energia din mintea noastră ne pune mereu în mișcare, la fel cum energia te urmărește pas cu pas în această instalație care re-creează drumul inițiatic.

Există însă un element care va păși mereu alături de tine: Energia. Pentru că cele mai frumoase amintiri ale tale înseamnă energie, pentru că energia încălzește și dă viață imaginilor, în Universul tău și al celor din jur. Energia din mintea noastră ne pune mereu în mișcare, la fel cum energia te urmărește pas cu pas în această instalație care re-creează drumul inițiatic.

Enel România, companie ce aduce energia în casele noastre, sprijină acest demers de “energizare” personală și te invită nu doar să descoperi “Tunelul”, ci și să te bucuri de drumul prin acesta, drum dătător de energie pozitivă. Tu ai puterea să creezi energie din energia ta.8. “HAND IN HAND …”, de Alaa Minawi (powered by iQuest) – locaţia: Parcul Central, Aleea Centrală

Suntem aici. O generație a prezentului. Ne amintim trecutul, ne trăim poveștile noastre în acest moment și plănuim pentru viitor. Dar “aici” și “acum” aparțin în mod egal celor care au pășit înaintea noastră și celor care ne vor călca pe urme.

Călătoriile noastre au pornit din locul în care au sosit înaintașii noștri, de la ceea ce au construit, schimbat și au făcut posibil. Ne dezvoltam datorită propriilor noastre puteri, dar și datorită comunității care ne-a oferit învățături, sprijin și șanse. Acest “aici și acum” al nostru a fost modelat de toate generațiile din trecut și este fundația pentru generațiile care urmează.

“hand in hand…” a artistului Alaa Minawi este o instalație de lumină despre generațiile care se ridică reciproc. Vorbește despre modul în care suntem conectați de-a lungul timpului prin ceea ce dăm mai departe. Mergem împreună. Pășim pe trepte care ajung tot mai sus. O generație după cealaltă, mână în mână.

În ultimii 20 de ani, iQuest a devenit un furnizor de încredere de servicii și produse software pentru branduri globale datorită oamenilor care au construit și continuă să construiască iQuest împreună.

În iQuest, ceea ce face posibil să realizăm lucruri minunate sunt comunitatea noastră și o cultură a colaborării, felul în care transmitem cu generozitate cunoaștere, experiențe și valori.

Creștem împreună. Învățăm, creăm și împărtășim cunoștințe, construind calea pentru următorii pași. Ne scriem propria poveste, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără munca celor dinaintea noastră și fără legăturile puternice ale comunității.

Instalația creată de artistul Alaa Minawi, “hand in hand…” din cadrul festivalului Lights ON este modul nostru de a onora rolul comunității în dezvoltarea individuală a fiecărui om și rolul pe care fiecare dintre noi îl are în a oferi ceva comunității și a crea viitorul pentru generațiile care urmează.

9. “RED SUN”, de Leonid Tishkov (powered by Târgul de Cariere) – locaţia:   Parcul Central, Zona Chios

Leonid Tishkov își manifestă, prin “Red Sun”, admirația față de pictura “The  Banquet” a pictorului belgian Rene Magritte, care spunea: “Vreau să creez un  mister, nu să îl rezolv.

Orânduit festinului a ceea ce este încă nedescoperit, “Red Sun” este poetic și  are o putere vizuală mai expresivă decât însăși povestea sa. Se știe că Soarele  este indispensabil vieții, iar “Red Sun” va activa în noi atâtă vitamina D câtă ne  este trebuincioasă pentru a trece iarna cu bine și va colora orașul în nuanțe  roșiatice de energie, bucurie și entuziasm.
 

 

 

Art evokes the mystery without which the world would not exist.”, mai spunea  Magritte, așa că vă invităm să dezlegați cu proprii ochi enigma Soarelui Roșu în  așa fel încât lumea noastră interioară să se cufunde în lumea mare și  misterioasă așa cum soarele apune sub orizont.

(sursa foto: Lights ON)

10. “PRIVATE MOON”, de Leonid Tishkov (powered by Târgul de Cariere) – locaţia: Parcul Central, Zona Chios

Lights ON salută sosirea pentru prima oară în Cluj-Napoca a instalației artistice “Private Moon”, realizată de artistul rus Leonid Tishkov.

“Private Moon” este un poem vizual care spune povestea unui bărbat care a întâlnit Luna și care a rămas alături de ea pentru tot restul vieții sale. Instalația a circulat sub forma unei instalații mobile în mai multe țări și pe diverse continente. Printre țările vizitate de Lună se numără Rusia, Japonia, Singapore, Taiwan, Austria, Franța, Elveția și Slovacia. În 2015, “Private Moon” a ajuns pentru prima oară în România și a trecut Munții Carpați cu un scop ecologic. În 2014-2017, artistul a creat în Japonia Muzeul Lunilor Imaginare (The Museum of Imaginary Moons), o serie de instalații luminoase dedicate poeților din diverse ere precum Matsuo Basho, Federico Lorca sau William Blake.

Călătoriile voastre urbane cu Private Moon deja au început. Am primit peste 30 de aplicații, în care ne-ați detaliat cum anume doriți să expuneți Luna în lume. În următoarele zile, unii dintre voi vor avea șansa să petreacă 24 de ore alături de Lună. Vă mulțumim tuturor pentru că ați vrut să luați parte la acest proiect. Și nu uitați: Luna este mai aproape decât credeți. Doar priviți în sus și bucurați-vă de magia ei. 

    (sursa foto: Lights ON)

11. “TRACES”, de Anca Stătică (powered by DoubleTree by Hilton) – locaţia: Hotelul DoubleTree by Hilton (str. Sindicatelor)

Mișcarea are capacitatea de a crea o atmosferă, totuși ea în sine nu are o consistență materială, ci însăși efemeritatea ei animează spațiul dându-i un nou conținut. Urmele sunt încercarea de a capta în material mișcări de dans în vitalitatea, avântul și grația lor, care în timpul execuției de multe ori se disipează înainte de a fi observate, marcându-ne prin senzația lăsată. Instalația este punctul în care urmele a trei lumi în mișcare se întâlnesc, urmele dansului, ale artistului ca modelator al materialului și ale noastre asupra lumii din jur care este reprezentată prin nisip.

Este un om ce dansează în timp ce se creează.” – descriere făcută de Tudor Grăjdeanu, 9 ani.

Pentru că înțelegem cât este de important să răspundem așteptărilor pe care un oaspete le are de la un hotel, ne propunem ca de fiecare dată să creăm o atmosferă caldă și primitoare. Dar știm că pentru a le face oaspeților șederea memorabilă trebuie să aducem ceva în plus, să îi surprindem și să le oferim oportunitatea de a avea experiențe unice și inedite în cadrul hotelului.

Această dorință a noastră, împletită cu una din misiunile noastre de suflet, cea de a susține comunitatea din care facem parte, s-au conturat într-o frumoasă instalație de lumină, a unei tinere artiste locale, Anca Stătică.

Motto-ul brandului DoubleTree by Hilton: “Where the little things mean everything.12. “DARE!”, de Cristiana Pop-Tiron – locaţia: Guildhall (str. Samuil Micu)

Ești față în față cu ceva, cu cineva care îți răspunde. Cât de departe ești dispus să interacționați? Joacă-te cu mișcările tale și culorile ei, acceptă-i invitația de a veni mereu mai aproape. Explorează. Dare! te invită. Dare! te provoacă. 

Interacțiunea dintre om și tehnologie face ca mișcările și acțiunile tale să devină parte a instalației. Artista invită publicul să fie activ și să aducă instalația la viață. Așa că luați-vă timp și dați-vă voie să descoperiți. 13. “FALLEN STAR”, de Leonid Tishkov (powered by Daisler Print House) – locaţia: Curtea Hotelului Biasini (str. Avram Iancu)

Universul Lights ON, închegat până acum de formele și instalațiile “Private Moon” și “Red Sun”, opere ale artistului rus Leonid Tishkov, n-ar fi desăvârșit fără o stea.

Așa că artistul a conturat una, și nu orice stea, ci “Fallen Star”, care va străbate spațiul interplanetar și va cădea în Cluj-Napoca, nu înainte însă de a ne pune o dorință.

Fiecare vis măreț începe cu un visător”, spunea Harriet Tubman, visul Lights ON a devenit deja realitate, așa că haideți să ajungem la stele împreună.14. “MUSEUM OF THE MOON”, de Luke Jerram (powered by Asociaţia Daisler) – locaţia: Biserica Sfânta Treime (str. Universităţii)

Încă de la începuturile omenirii, luna a funcționat ca o “oglindă culturală” a credințelor și a modurilor noastre de a vedea și de a înțelege lumea mare. De-a lungul timpului, ea a fost văzută și ca zeitate și ca planetă. A fost folosită ca instrument de măsurare a timpului, calendar și busolă. Pe parcursul istoriei, luna le-a fost muză și a inspirat artiști, poeți, scriitori și muzicieni din toată lumea. În diferite colțuri ale lumii, fiecare cultură are o relație unică, specială cu luna, din punct de vedere istoric, cultural și religios. În zilele noastre, luna este un șantier … în numele științei. Partea ei cea mai îndepărtată, deși nu poate fi zărită de către noi, pământenii, a fost văzută, totuși, pentru prima oară de către oamenii de știință în 1959. Așa că pentru majoritatea dintre noi “Museum of the Moon” este o oportunitate extraordinară de a vedea luna în toată splendoarea detaliilor ei minunate, tridimensional.

“Museum of the Moon” ne permite să observăm și să contemplăm asemănările și deosebirile culturale din întreaga lume și să aruncăm o privire asupra ultimelor informații științifice despre astru. În funcție de locul în care “Museum of the Moon” se află, semnificația și interpretarea ei se schimbă. Prin cercetarea pe care Luke Jerram o face în fiecare dintre aceste locuri, “Museum of the Moon” și luna însăși capătă noi înțelesuri, iar în jurul ei se țes noi povești.

“Museum of the Moon” este o “lucrare de artă călătoare” a artistului britanic Luke Jerram, ce măsoară 7 metri în diamentru și prezintă trăsături la 120 dpi conforme cu imagistica NASA a suprafeței lunii. Fiecare centimetru al lunii lui Jerram reprezintă, de fapt, 5 kilometri ai lunii.

În timpul vieții sale, “Museum of the Moon” a fost arătată lumii atât indoor, cât și outdoor, schimbând experiența vederii și a interpretării ei. Călătorind din loc în loc, a cules din fiecare alte compoziții muzicale, precum și alte și alte răspunsuri personale, povești și mitologii.

Instalația este un frumos amestec de imagistică lunară, lumina lunii și compoziție audio surround creată de compozitorul Dan Jones, câștigător al premiilor BAFTA și Ivor Novello.

Lăudat fii tu, Doamne al meu, pentru sora Lună și pentru Stele, Tu le-ai pus pe cer limpezi, prețioase, frumoase.” – Sf.Francisc de AssisiEchipa LIGHTS ON este compusă din:

- Daniel Popescu, director artistic
- Raul Petri, consultant artistic
- Larisa Jitaru, comunicaţii şi relaţii publice
- Ioan Sabău, departament juridic
- Balint Kovacs, departament juridic
- Alexandra Câmpean, asistenţă
- Horea Gruiţă, website şi dezvoltare soluţii online
- Mihai Cotos, coordonator eveniment
- Andi Daiszler, director eveniment.

(sursa: LIGHTS ON)

Elisabeta Ursuly

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

HARTA_INSTALATIILOR
eveniment lights on cultura
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 23 queries | Mysql time :0.029557 (s)