Peste 70 de voluntari, studenți și cadre didactice de la Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului au marcat ieri, 5 iunie, Ziua Internațională a Mediului printr-o acțiune de ecologizare a Pădurii Făget.

Activitatea a fost organizată în parteneriat de către Primăria Cluj-Napoca și UTCN – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca a susținut acest demers, asigurând transportul voluntarilor studenți cu mijloace de transport nepoluante – 2 autobuze electrice – la acțiunea dedicată Zilei Mediului.

Stabilită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului a rămas un moment anual marcat în întreaga lume în moduri dintre cele mai diverse. Pe 5 iunie, fiecare comunitate este îndemnată să atragă atenția publicului asupra problemelor de mediu care ne afectează planeta și viața de zi cu zi.

Evenimentul central din acest an are loc în China, iar tema ridicată de comunitatea internațională și promovată de ONU în 2019 este "Poluarea aerului".

În acest context, menționăm că la nivelul municipalității clujene sunt realizate investiții, implementate proiecte și promovate politici publice care vizează reducerea poluării aerului – direcție care va fi susținută în continuare de Primăria Cluj-Napoca prin proiecte cu finanțare europeană și de la bugetul local – precum:

– investiții în transport public nepoluant (achiziționarea de autobuze electrice, troleibuze și tramvaie etc.);
– încurajarea folosirii mijloacelor de mobilitate alternativă (biciclete, mașini electrice etc.);
– proiecte pentru extinderea spațiilor verzi din municipiu;
– reducerea impozitelor pentru clădirile verzi ș.a.m.d.

Nu în ultimul rând, la Cluj-Napoca se implementează colectarea selectivă, trecând de la 1 iulie 2019 la etapa colectării selective obligatorii.

coral