Cel mai important eveniment din lumea teatrală din România, Gala Premiilor Uniter 2019, ediția a 27-a, a avut loc ieri, în data de 13 mai 2019, la Cluj-Napoca. Teatrul Naţional Cluj-Napoca a fost gazda Galei Uniter, unde oamenii de teatru din România au sărbătorit un moment important din istoria teatrului românesc – 100 de ani de la nașterea Teatrului Național Cluj-Napoca, 100 de ani de la inaugurarea, în Piața Avram Iancu, a celei mai importante instituții teatrale din Transilvania.

Spectacolul Galei a început la ora 22:00 în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca şi a fost transmis în direct pe TVR1, Radio România Cultural, prin livestreaming. 

Evenimentul este susținut financiar de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Gábor Tompa a primit premiul UNITER pentru cea mai bună regie a spectacolului Neguțătorul din Veneția de William Shakespeare.

Au fost premiate performanţele teatrale ale anului 2018, premiile fiind acordate de juriul final format din: Vlad Ivanov – actor, Doina Modola – critic de teatru, Maia Morgenstern – actriță, Cristian Pepino – regizor și Viorica Petrovici – scenografă.

Gábor Tompa primește pentru a patra oară Premiul pentru cea mai bună regie, primele trei fiind: în anul 1994 pentru spectacolul Neînţelegerea, în anul 1998 pentru spectacolul Hamlet și în anul 2009 pentru spectacolul Trei surori.

Spectacolul Neguțătorul din Veneția este programat pe 17 mai și 12 iunie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Gábor Viola, Balázs Bodolai, Ervin Szűcs, Loránd Farkas, Szabolcs Balla, Péter Árus, Csilla Albert, Alpár Fogarasi, Zsolt Bogdán, Éva Imre, Andrea Vindis, Róbert Laczkó Vass, Csaba Marosán, Attila Orbán, Áron Dimény, Loránd Váta, Paco Alfonsín, Ferenc Sinkó, Melinda Kántor, János Platz și Réka Zongor. Scenografia este semnată de Dragoș Buhagiar.

Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a teatrului sau online, accesând acest LINK.

coral