News Flash:

Gruia Stoica, lasat in libertate cinci zile pentru investigatii medicale. Omul de afaceri se afla in arest la domiciliu

10 Septembrie 2014
1037 Vizualizari | 0 Comentarii
Omul de afaceri Gruia Stoica, acuzat ca i-ar fi dat avocatului Doru Bostina 3 milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie si aflat in arest la domiciliu, va fi lasat in libertate timp de cinci zile.

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti
au decis, marti, la al doilea termen de judecata pe fond al procesului de coruptie al lui Gruia Stoica si al avocatului Doru Bostina, sa ii permita omului de afaceri, aflat in arest la domiciliu, sa isi paraseasca locuinta pentru a merge la o clinica medicala privata pentru investigatii de specialitate.

Astfel, judecatorii au incuviintat ca in perioada 15 - 19 septembrie Gruia Stoica sa paraseasca domiciliul pentru a face investigatii medicale care au fost deja prescrise. Decizia este definitiva.

In ceea ce priveste judecarea pe fond, marti a fost dispusa o noua amanare in acest proces, in conditiile in care dosarul nu se afla inca la Curtea Apel Ploiesti. Un nou termen in acest proces a fost stabilit pentru 10 octombrie.

Dosarul in care Gruia Stoica este acuzat ca i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie a fost stramutat la Curtea de Apel Ploiesti, dupa ce ICCJ a admis cererea omului de afaceri de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

Omul de afaceri a aratat in solicitare, formulata la jumatatea lunii mai, ca judecarea cauzei la Curtea de Apel Bucuresti este mult prea mediatizata, iar instanta a decis mutarea dosarului la Curtea de Apel Ploiesti mentinand actele depuse la dosar la Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a judecat pana acum aceasta cauza.

Gruia Stoica a fost arestat preventiv in 30 ianuarie, fiind acuzat de procurorii anticoruptie de cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si firma acestuia, GFR.

La jumatatea lunii februarie, procurorii i-au trimis in judecata pe Gruia Stoica in stare de arest preventiv si pe Doru Bostina cu interdictie de a parasi tara. Ulterior, in 9 mai, instanta a decis ca Gruia Stoica sa fie judecat in arest la domiciliu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia S.A (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru S.E. Isalnita.

Durata contractuala era de 36 de luni, incepand cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic pret" sau "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic".

In 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante, catre SNTFM "CFR Marfa", SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti si alte trei societati comerciale.

Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale care doreau sa ia parte la procedura de licitatie era 29 ianuarie 2014.

"CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand SC CEO SA si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)", au precizat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii au stabilit ca, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, "persoana ce controleaza SC GFR SA, membra a grupului Grampet", i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da trei milioane de euro, pentru "a-si exercita influenta pe care a lasat sa se creada ca are o asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale".

"Acest demers avea ca scop adjudecarea, de catre Stoica Gruia, a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul SC CEO SA. In acest context, inculpatul Bostina Doru-Catalin i-a promis inculpatului Stoica Gruia ca va inlesni, in schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi, pentru realizarea traficului de influenta, un intermediar care poate exercita influenta directa asupra functionarului public, directorul general al CFR Marfa", au precizat procurorii in rechizitoriu.

Din 23 ianuarie si pana in ziua licitatiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Bostina l-a tinut la curent pe inculpatul Stoica Gruia cu stadiul demersurilor sale de intermediere a traficarii influentei, in scopul adjudecarii contractului la licitatia avand ca obiect contractul de transport carbune, au mai aratat procurorii.

"Interventia autoritatilor judiciare in data de 29 ianuarie 2014 a pus capat demersurilor infractionale si a «stopat» o licitatie afectata de activitatea infractionala a celor doi inculpati, care nu mai putea fi derulata, deoarece era incompatibila conditiilor de concurenta reala, loiala si care ar fi putut determina prejudicierea unei unitati de stat cu suma de 473.068.410 lei, fara TVA", au mai scris procurorii in rechizitoriu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

gruia stoica judecatorii iccj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1240 (s) | 34 queries | Mysql time :0.056376 (s)