News Flash:

Il folosesti DES in Bucatarie, dar nu STIAI de proprietatile sale MIRACULOASE

16 Iulie 2014
592 Vizualizari | 0 Comentarii
Cimbrul este planta pe care gospodinele nu uita sa o foloseasca la condimentarea bunatatilor culinare, insa putini stiu si despre efectele ei vindecatoare.

Cele trei specii de cimbru (de gradina, de cultura si de camp) au in aparenta aceeasi infatisare, micile deosebiri constand in dimensiunea lor, aspectul frunzelor si coloritul diferit al florilor.

Cimbrul de cultura creste sub forma de tufa globuloasa, cu tulpina lemnoasa, avand talia cea mai mare dintre speciile de cimbru. Are frunze mici, iar florile, tot marunte, sunt de culoare alb-roz, asezate la subsuoara frunzelor superioare. Prezinta interes pentru marii procesatori de plante medicinale, care obtin un ulei esential (Aetheroleum thymi) care reprezinta materia prima pentru obtinerea de medicamente pentru uz intern sau extern.

Cimbrul de gradina are tulpina dreapta si foarte ramificata, iar florile mici, dispuse in varful ramificatiilor, sunt de culoare violacee sau alburie. Este nelipsit din gradina cu legume din jurul casei, plantandu-se primavara, odata cu acestea.

Toate cele trei specii au un miros caracteristic, foarte aromat, usor de identificat, mai pronuntat prin frecarea frunzelor, scrie formula-as.ro.

In scopuri terapeutice se folosesc partile aeriene ale cimbrului (ramificatiile tinere, mai putin lemnoase, impreuna cu frunze si flori).

Preparate din cimbru pentru uz extern

Otet medicinal
Mod de preparare: 20 de grame cimbru uscat si maruntit se tin la macerat, timp de 10 zile, in 500 ml otet, de preferat obtinut din vin. Se agita de 2-3 ori, dupa care urmeaza filtrarea si conservarea in flacoane brune.

Ulei terapeutic
Folosind uleiuri vegetale la prepararea remediilor din Cimbru (ca si in cazul altor plante aromatice), obtinem produse foarte bogate in principii active, prin faptul ca uleiul esential din partile aeriene ale Cimbrului este solubil in uleiurile vegetale.
Mod de preparare: 10 grame de cimbru uscat si maruntit se fierb cateva minute impreuna cu 100 ml ulei de floarea-soarelui pe baie de aburi, in flacoane de sticla. Se lasa in repaus timp de doua zile, dupa care se filtreaza. Se pastreaza la loc racoros, ferit de lumina.

Tratamente

* Boli hepato-biliare - hepatite, colecistite, litiaza biliara, colici biliare

Infuzia: se administreaza cate 3 cani pe zi, dupa masa, indulcite dupa gust cu miere.
Tinctura: se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, dupa masa, adaugate intr-o cana de ceai de papadie.
Nota: Condimentarea preparatelor gastronomice cu Cimbru, pe langa efectul gustativ placut, ajuta si la accelerarea digestiei, uleiurile volatile din Cimbru contribuind la declansarea secretiei biliare din ficat (efect coleretic) si la drenarea bilei (fierii) in tubul digestiv (efect colagog, adica mentine bila in stare fluida si nu ii permite sa treaca in starea de gel). "Bila lenesa", destul de frecventa, mai ales la femei, este o cauza a formarii de calculi biliari la nivelul vezicii biliare. O secretie insuficienta de bila declanseaza asa-numitul disconfort digestiv "mi s-a aplecat", care se manifesta dupa o masa copioasa, in special cu mancaruri bogate in proteine si grasimi, sub forma de dureri de cap, fotofobie (intoleranta la lumina), ameteli sau chiar voma.

* Boli ale aparatului respirator - traheite, bronsite, astm bronsic, pneumonii

Infuzia: se administreaza calduta, cate 3 cani pe zi, indulcite dupa gust cu miere.
Tinctura: se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei.
Vinul: se administreaza 3 linguri, de 2 ori pe zi, dupa mesele principale.
(Tratamentul intern se completeaza cu tratamentul extern sub forma de inhalatii.)


* Boli virale - raceala, gripa, guturai

Infuzia: se administreaza calduta, dupa masa, cate 3 cani pe zi, indulcite cu miere.
Tinctura: se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei, dupa masa.
Vinul: se administreaza 3 linguri, de 2 ori pe zi, dupa masa.
Tratamentul intern se completeaza cu frectii locale, folosind otetul sau uleiul medicinal de cimbru.

* Bolile sistemului nervos central - insomnii, anxietate, nervozitate

Infuzia: se administreaza cate 3 cani pe zi, indulcite cu miere.
Tinctura: se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei.
Vinul: se administreaza 3 linguri, de 2 ori pe zi, dupa masa.

cimbrul planta otet medicinal ulei terapeutic tratamente
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0711 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011781 (s)