News Flash:

Ilegalitati constatate de organele de control la Compania de Apa Aries SA. Regia suplimenta din pix bugetul lucrarilor, fara a publica anunturi de participare

15 Martie 2015
3653 Vizualizari | 12 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7204 RON (-0.0027)
USD: 4.2231 RON (+0.0128)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
La finele anului 2014, Curtea de Apel Cluj respingea actiunea formulata de Compania de Apa Aries SA, in contradictoriul cu Directia Generala AM Pos Mediu- Ministerul Mediului si Padurilor, prin care prima cerea anularea unei note a echipei de control prin care erau constatate nereguli privind artibuirea unor lucrari din cadrul proiectului „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzata in regiunea Turda-Campia Turzii" fara publicarea unui anunt de participare. In concret, Compania de Apa Aries SA suplimentase fondurile alocate unui contract in mod nelegal si arbitrar, fara a demara o procedura de participare.

Compania de Apa Aries. S.A. a cerut instantei, in contradictoriu  cu Directia Generala AM Pos Mediu- Ministerul Mediului si Padurilor, anularea in tot a deciziei nr. l36312/16.07.2012, si, in subsidiar, anularea notei de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare  nr.   135732/23.05.2012   si   constatarea  legalitatii desfasurarii procedurii de atribuire - prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare - a serviciilor aditionale la contractul de lucrari nr. 19073/18.11.2009 privind „Reabilitarea retelelor de distributie apa din Municipiul Turda", din cadrul proiectului „Reabilitarea si extinderea sistemelor de apa si apa uzata in regiunea Turda-Campia Turzii", cu consecinta inlaturarii corectiei financiare de 25% din valoarea fara TVA (2.501.921.80 lei) a actului aditional nr. 2/25.07.2011, reprezentand 625.480.45 lei.

Directia Fondul de Coeziune
- Serviciul Monitorizare Raportare efectuase un control la Compania de Apa Aries SA, in urma caruia au fost constatate abateri de la prevederile legislatiei nationale privind achizitiile publice, intocmindu-se in acest sens Suspiciunea de neregula nr. 73/22.03.2012 precum si Nota de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare nr. 135732/23.05.2012.

Compania de Apa Aries SA nu si-a manifestat nici cel mai minim interes

Potrivit Ministerului Mediului si Padurilor, prin Serviciul de control, nota justificativa intocmita pentru incheierea actului aditional nr. 2/25.07.2011 la contractul de lucrari nr. 19073/18.11.2009, prin care erau suplimentate fondurile cu 625.480.45 lei,  nu indeplineste cerinta imprevizibilitatii si prin urmare procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare, pentru suplimentarea lucrarilor prevazute in contractual initial prin incheierea actului aditional, a fost aplicata nelegal.

De asemenea, in raportul intocmit de echipa de control se arata ca in mod intemeiat s-a retinut faptul ca  situatiile mentionate de catre Compania de Apa Aries SA ca fiind imprevizibile, prin care Compania de Apa Aries SA isi justifica suplimentarea lucrarilor fara un anunt de participare, nu prezinta aceasta caracteristica, de surpriza, deoarece acestea erau sau trebuiau sa fie cunoscute de catre Compania de Apa Aries SA prin manifestarea unui minim interes in indeplinirea obligatiei de a se asigura la demararea procesului de achizitie studiile tehnice sunt intocmite pe situatii reale si cuprind toate aceste situatii.

Mai exact, in Nota de constatare a neregulilor si de stabilire a corectiilor financiare nr. 135732/23.05.2012 de la Compania de Apa Aries SA se mentioneaza:
„In urma analizarii documentelor prezentate de catre Beneficiar a rezultat ca atribuirea serviciilor care fac obiectul actului aditional nr. 2 prin procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare a fost incorecta deoarece:
- lucrarile suplimentare nu au devenit necesare datorita unor circumstante imprevizibile:
- nu au existat motive de extrema urgenta, determinate de evenimente imprevizibile si care nu s-au datorat sub nicio forma unei actiuni sau inactiuni a autoritatii contractante, pentru a nu aplica proceduri de atribuire obiective si transparente care sa fie in concordanta cu legislatia privind achizitiile publice.”

Curtea constata ca reprezentantii Companiei de Apa Aries SA nu s-au comportat ca buni profesionisti
Potrivit Curtii de Apel Cluj, care se referea la nota echipei de control care constata neregulile de la Compania de Apa Aries SA, “Motivarea actului administrativ, justificarea ratiunilor de fapt si de drept care au stat la baza emiterii acestuia, reprezinta o garantie a respectarii legii si a ocrotirii drepturilor individuale, o forma de protejare a cetateanului impotriva arbitrariului puterii publice, care in aceste conditii devine evident si poate fi cenzurat pe cale jurisdictionala.”

Referitor la apararea Companiei de Apa Aries SA, prin care se arata ca suplimentarea fondurilor fara publicarea prealabila a unui anunt de participare s-a datorat uor “circumstante imprevizibile”, Curtea retine ca atat autoritea contractanta, adica Compania de Apa Aries Sa, care apeleaza la specialisti pentru elaborarea documentatiei necesare pentru achizitia publica in cauza, cat si in ofertantul castigator, au calitatea de profesionisti in domeniul in care se desfasoara acel contract de achizitie publica.
Pe cale de consecinta, Curtea retine faptul ca efectuare unor lucrari care puteau fi prevazute cu diligenta cel putin medie a profesionistului in acea materie, exclude ipoteza mentionata la art. 122 alin. 1 lit. i) din O.U.G. nr. 34/2006, practic caracterul “imprevizibil” al lucrarilor pentru care nu s-a demarat o procedura de publicare a unui anunt de participare, in jurul caruia s-a formulat intreaga aparare a Companiei de Apa Aries SA. 


Vezi aici motivarea Curtii de Apel Cluj
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

fondurile municipiul turda
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1489 (s) | 34 queries | Mysql time :0.054009 (s)