News Flash:

Inca o amanare in dosarul de evaziune fiscala a omului de afaceri Stelian Ilea

30 Martie 2014
1470 Vizualizari | 0 Comentarii
Procesul omului de afaceri clujean Stelian Ilea a fost amanat pentru a 17-a oara in fata Tribunalului Cluj, urmatorul termen de judecata urmand sa aiba loc la data de 24 aprilie. Inceput in aprilie 2012, dosarul de evaziune fiscala in care patronul Superforta are calitatea de inculpat sta pe loc in fata instantei clujene, in tot acest timp statul avand de recuperat aproximativ 1 milion de euro de la societatea mai sus mentionata.  

Citeste si: Opinii: In lipsa altui organ competent, razboaiele din presa clujeana se termina la tribunal

Dosarul care ii care ca participanti procesuali pe Stelian Ilea in calitate de inculpat si Statul roman, prin ANAF, a fost amanat inca de la primul termen din cauze diverse. De cinci ori pana acum s-a dispus amanarea pentru administrarea probatoriului, de doua ori in vederea efectuarii expertizei contabile dispuse in cauza, de cateva ori n-a fost indeplinita corect procedura de citare sau s-a cerut amanarea pentru studierea dosarului.

In cauza  Statul Roman, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, respectiv Directia Generala a Finantelor Publice, incearca sa recupereze peste un milion de euro de la partea responsabila civilmente SC Superforta SRL Cluj-Napoca, al carei administrator a fost Stelian Ilea, prin intermediul administratorului judiciar H&B Insolv SRL.

Citeste si: Seful DSV Cluj, suspectat in dosarul “carnii alterate”

Potrivit documentelor de la dosar, suma care trebuie recuperata se compune din impozite si contributiile aferent bugetului de stat in valoare de 2.719.137 lei, iar restul sumei reprezinta majorari, de 1.614.658, si penalitati de intarziere, de  407.872 lei.

Istoricul procesului

In anul 2010, s-a inceput urmarirea penala pentru Stelian Ilea, sub suspiciunea ca intre octombrie 2009 si octombrie 2010 a ascuns sursa impozabila, respectiv venitul realizat din contul de investitii al asigurarilor pe care le-ar fi acordat salariatilor ca venit salarial fara a-l supune impozitarii in prealabil. Dupa un an, Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj a extins cercetarea penala pentru perioada februarie 2007-decembrie 2010 si a adaugat acuzatia de fals in declaratii in forma continuata suspiciunii de evaziune fiscala sub care era urmarit Ilea.

Citeste si: Interceptari in dosarul carnii. Administratorul firmei Michelangelo din Cluj

In rechizitoriul urmaririi penale impotriva lui Stelian Ilea, Ministerul Public arata ca actele de la Inspectoratul Teritorial de Munca, in speta Contractele Individuale de Munca, mentioneaza mult mai putine ore lucrate si un salariu mult mai mic decat cele realizate, respectiv primite de catre angajatii societatii, astfel ca Superforta platea contributii mai mici decat prevede legea pentru respectivele venituri salariale. In plus, diferenta dintre cele doua sume de bani era virata sub forma unei asigurari de sanatate si de viata, rascumparata lunar de banca. Fisele care arata orele concrete de pontaj au fost realizate de sefii de post, dar nu au fost semnate de angajatii care erau platiti in baza acestora.

Potrivit rechizitoriului, societatea Superforta a incheiat doua contracte de asigurari in grup care fac posibila rascumpararea politei. Prima dintre acestea a fost incheiata in februarie 2007 la Omniasig si prevede doua componente: una de protectie si o alta de pensie cu capitalizare. In baza unei fise lunare, se efectua in fiecare luna rascumpararea pensiei. In august 2008, firma a incheiat un contract similar cu BCR Asigurari. Si aceasta avea doua componente: de asigurare in caz de accident sau deces si una de valoare a contului de investitii. Prima componenta reprezenta plata a 6550 de lei anual, iar a doua, prin acte aditionale, rascumpararile prin care erau platiti partial angajatii.

Sursa foto: Gazeta de Cluj
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

stelian ilea tribunalului cluj evaziune fiscala patronul superforta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1396 (s) | 23 queries | Mysql time :0.048223 (s)