News Flash:

Initiativa laudabila a CJ Cluj! Acces gratuit pentru elevii de etnie rroma la spectacolele Teatrului Puck

21 Octombrie 2016
1332 Vizualizari | 0 Comentarii
Acces gratuit pentru elevii de etinie rroma la Teatrul Puck

Prin intermediul Teatrului de Papusi "Puck", institutie de cultura aflata sub autoritatea forului administrativ judetean, Consiliul Judetean Cluj a asigurat si in acest an accesul gratuit al copiilor de etnie roma din zona defavorizata Pata Rat si din alte comunitati cu un numar mare de etnici romi la spectacolele organizate in cadrul „Festivalului international al teatrelor de papusi si marionete Puck" . Astfel, in perioada 17-21 octombrie 2016, 70 de copii, prescolari si elevi insotiti de cadre didactice si mediatori scolari, provenind in principal de la Scoala Gimnaziala „Gheorghe Sincai" Floresti si Scoala Gimnaziala Speciala Centru de Resurse si Documentare privind Educatia Incluziva/Integrata Cluj-Napoca, au avut ocazia sa vizioneze o serie de spectacole organizate in cadrul festivalului.

Elevii si prescolarii romi au putut sa urmareasca spectacole de teatru precum „Cenusareasa" sau  „Ridichea Uriasa", spectacole puse in scena de talentatii actori ai Teatrului de papusi „Gulliver" din Galati si ai Teatrului de papusi „Aschiuta" din Pitesti. Copiii au fost deosebit de incantati de spectacole, aplaudand indelung prestatia actorilor, cu atat mai mult cu cat unii dintre ei au participat pentru prima data in viata la un astfel de eveniment.

„Ma bucur ca am putut oferi acestor micuti care nu au nicio vina pentru starea sociala precara in care se afla sansa de a se bucura de un spectacol de teatru de papusi, fapt care a reprezentat o premiera pentru multi dintre ei. Sunt convins ca aceasta experienta va reprezenta o amintire extrem de frumoasa si, in acelasi timp, o sansa in plus ca prin intermediul povestilor sa se apropie de educatie si lectura", a declarat Alin Tise, presedintele CJ Cluj.

Actiunile initiate de Consiliul Judetean Cluj, prin intermediul Teatrului de Papusi ,,Puck", in vederea facilitarii accesului romilor la cultura, dateaza inca din anul 2011, an in care la Cluj a avut loc premiera piesei „Zurinka" in limba romani, piesa care, ulterior, a fost pusa in scena gratuit si in urmatorii ani. In acelasi timp, spectacolele gratuite  precum „Ivan Turbinca", in limba romani, si „Fereastra", pentru elevii de etnie roma din zone defavorizate, au fost jucate si in urmatorii ani. Spectacolul „Fereastra" a avut ca sursa de inspiratie diverse aspecte din cultura etniei rrome, exploatand artistic motive traditionale ale acestei culturi, cu trimiteri metaforice la problematica specifica rromilor si la problemele de integrare sociala ale  acestora intr-o lume in care regulile si principiile se amesteca adesea cu idei preconcepute si stereotipuri.    

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

teatrul puck acces gratuit
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1219 (s) | 23 queries | Mysql time :0.034564 (s)