Institutul flamand de cercetari in biotehnologie VIB a descoperit un anticorp capabil sa neutralizeze virusul aflat la originea Covid-19, dar pentru confirmarea rezultatelor sunt necesare cercetari suplimentare, potrivit portalului belgian RTBF.

In acest an, laboratorul cercetatorului Xavier Saelens, VIB-Ugent, a anuntat descoperirea unui anticorp unic, capabil sa neutralizeze virusul care provoaca Covid-19.

VIB a anuntat luni, intr-un comunicat, ca a stabilit ca anticorpul poate neutraliza o versiune de laborator a virusului, ”ceea ce reprezinta un progres important in dezvoltarea unui eventual medicament antiviral impotriva noului coronavirus.”.

Potrivit laboratorului, ”noile rezultate indica faptul ca anticorpul poate impiedica noul coronavirus sa infecteze celulele umane”.

 In plus, anticorpul poate ”sa fie produs pe scara larga si sa fie utilizat in procese de productie curente in industria biofarmaceutica”.

”Spre deosebire de vaccinuri, un anticorp ofera o protectie imediata, dar doar pe termen scurt. Avantajul acestei abordari in raport cu vaccinurile este ca pacientii nu au nevoie sa produca proprii anticorpi…Lucratorii din sectorul sanatatii sau persoanele care risca sa fie expuse la virus pot sa beneficieze de o protectie imediata”, potrivit comunicatului.

In prezent au loc experimente pentru confirmarea acestor rezultate folosind tulpina patogena a virusului, iar cercetatorii VIB pregatesc in acelasi timp faza de testare pre-clinica pentru un tratament impotriva coronaviruslui.

Echipa de cercetatori condusa de Xavier Saelens lucreaza la un posibil tratament impotriva infectiei virale de la debutul epidemiei de coronavirus.

”Anticorpul este dezvoltat in colaborare cu doua echipe de cercetatori din Statele Unite”, a precizat VIB-UGent.

Vivadiva Iasi coral