S-ar putea intelege cǎ apartenenta la o anumita zodie ne-ar putea diferentia dupǎ nivelul de inteligentǎ sau cǎ existǎ zodii mai inteligente si zodii mai putin inteligente. Dar, nici vorbǎ de asa ceva. Asa cum nu existǎ zodii bune si rele, tot asa nu se poate vorbi despre zodii inteligente si neinteligente este de parere astrologul Nicoleta Svarlefus.

Doar ca, fiecare zodie este caracterizata de un tip de inteligentǎ, un mod specific de a si-o exprima si de anumiti factori care o potenteazǎ din acest punct de vedere.

De asemenea, zodia in care te-ai nǎscut si planeta care o guverneaza furnizeazǎ informatii pretioase despre felul in care este folosita imaginatia, memorie, rapiditatea cu care sunt gasite solutii, despre cat de intuitiv esti si cat de aplecat spre studiu si cunoastere, despre spontaneitate.

Iatǎ cateva repere pentru fiecare zodie in parte:

BERBECII au o inteligentǎ activǎ, efervescentǎ

Ei sunt pusi mereu pe inventarea a noi sisteme de gandire si actiune. Le place sǎ experimenteze noul din plin, iubesc pasiunea si aventura, astfel cǎ nu stau prea mult pe ganduri, atunci cand au de luat decizii sau cand trebuie sǎ porneascǎ la actiune. De fapt s-ar putea spune, fǎrǎ urmǎ de eroare, cǎ Berbecii preferǎ sǎ actioneze decat sǎ gandeascǎ. Sunt ajutati insǎ de o intuitie ascutitǎ si capacitatea de a se orienta rapid in orice situatie. Iau decizii ferme si se descurcǎ de minune chiar si in situatii de crizǎ. Evident, din cauza precipitǎrii si a nerǎbdǎrii, gresesc deseori, dar asta nu-i face sǎ se schimbe. Gandesc cu o rapiditate uluitoare, de aceea rareori cineva reuseste sǎ tinǎ pasul cu ei. Cand isi sustin un punct de vedere, sunt foarte convingǎtori, chiar dacǎ sustin de fapt un paradox. Ii ajutǎ foarte mult farmecul irezistibil, modul direct si concis de a se exprima, precum si siguranta de sine. Iubesc inceputurile, dar nu sunt foarte buni in a continua ceea ce incep.

TAURII sunt ancorati in sabloane rigide de gandire

Semn fix, de pǎmant, Taurul este acela care nu crede nimic panǎ nu vede cu proprii ochi. Are o inteligentǎ practicǎ, orientatǎ spre analizǎ, observare si asimilare a informatiilor. Considerǎ cǎ actiunea trebuie sǎ vinǎ numai in urma unei analize riguroase si a calculǎrii tuturor posibilitǎtilor care pot apǎrea pe parcurs. De fapt, acest nativ vrea mereu sǎ se asigure cǎ este in sigurantǎ si de aceea isi asumǎ doar riscuri calculate. Cand trebuie sǎ facǎ o schimbare majorǎ in viata lui, trebuie sǎ se pregǎteascǎ mental, sǎ se obisnuiascǎ cu ideea, lent, in timp, si eventual sǎ facǎ acea schimbare pas cu pas. Are, de asemenea, o inteligentǎ creatoare iesitǎ din comun si un simt estetic deosebit. Iluziile si conceptele idealiste sau filozofice, in mod cert n-au fost inventate pentru sau de cǎtre acesti nativi. Pentru cǎ ei nu pot vorbi sau gandi pe marginea unui subiect, pe care nu-l pot proba si palpa. Insǎ odatǎ ce au asimilat o informatie sau un concept, e clar cǎ va sǎlǎslui in mintea lui pentru totdeauna.

GEMENII au o inteligentǎ vie si curioasǎ

Dupǎ pǎrerile si scrierile unora, Gemenii sunt superficiali. De fapt, cred cǎ Gemenii sunt mai degrabǎ atat de curiosi sǎ afle si sǎ invete cate o fasie din fiecare domeniu cu care iau contact, incat evident cǎ nu le mai rǎmane timp sǎ si aprofundeze domeniul respectiv. Cu alte cuvinte, ei stiu cate putin din toate. Iar darul lor cel mai de pret nu este atat bagajul imens de cunostinte, cat felul in care stiu sǎ-l aplice, imediat si eficient. Gemenii au intr-adevǎr o inteligentǎ vie pe care nu ezitǎ sǎ o etaleze ori de cate ori au ocazia. Vorbesc mult, despre cate in lunǎ si in stele, au un simt al umorului si o mobilitate verbalǎ iesite din comun si sunt absolut deliciosi in conversatie. Gandesc cu repeziciune, sar de la un subiect la altul cat ai clipi, sunt interesati de tot ce ii inconjoarǎ. Le place foarte mult sǎ acumuleze informatii in timpul cǎlǎtoriilor. Sunt creativi si se simt deseori atrasi de artǎ si culturǎ.Sunt foarte buni scriitori si oratori.

RACII se ghideazǎ dupǎ inteligenta emotionalǎ

Acesti nativi sunt plǎmǎditi predominant din emotii. Memoria, imaginatia si intuitia sunt darurile de pret ale oricǎrui nativ Rac si reperele dupǎ care se conduce in viatǎ. E-adevǎrat cǎ Racii care sunt incǎ atasati de copilǎrie si pǎstreazǎ incǎ foarte vii principiile cǎpǎtate atunci sunt destul de timizi si sensibili. Acestia pot deveni, din cauza emotiilor imtense, precum si din cauza rǎnilor din trecut, extrem de subiectivi. In schimb, Racii ceva mai evoluati, care se axeazǎ pe latura spiritualǎ, pot descoperi cu ajutorul emotiilor, din ce in ce mai multe daruri de pret, care-i ajutǎ sǎ realizeze lucruri mǎrete. Imaginatia Racilor este neintrecutǎ si ii ajutǎ in domenii artistice . Pentru Raci, adevǎrul propriu vine din interiorul fiintei, el trebuie simtit la nivel profund, la nivel de emotie, de suflet. Racul simte pur si simplu cand trebuie sǎ actioneze si simte cand trebuie sǎ facǎ o schimbare sau ce alegeri sunt bune pentru el. De aceea, ar trebui sǎ se bazeze pe intuitie.

LEII opereazǎ cu o inteligentǎ coordonatǎ de vointǎ

Acesti nativi isi construiesc realitatea dupǎ cum le place si dupǎ cum vor ei sǎ o vadǎ. Pe ei ii intereseazǎ ceea ce vor si ceea ce-i ajutǎ sǎ obtinǎ ce vor. Nu stau sǎ se impiedice de detalii si nici nu apleacǎ urechea la lucruri care i-ar putea opri din drum. E-adevǎrat cǎ uneori, gandirea lor, care graviteazǎ in jurul ego-ului puternic, poate fi obositoare pentru cei din jur. Au o minte focusatǎ pe scopuri mǎrete si sunt dovada cea mai clarǎ cǎ atunci cand iti doresti ceva , chiar se intamplǎ, si cǎ energia gandului si imaginatiei poate materializa. Asadar, ei nu obosesc niciodatǎ sǎ -si imagineze si nici nu renuntǎ la a lua din viatǎ numai ce le place. Gandindu-se intens la ce-si doresc, panǎ la urmǎ li se intamplǎ. Sunt destul de idealisti, iar cei mai putin evoluati spiritual sunt vanitosi si egocentrici. Gandirea Leului este cuprinzǎtoare, dar stie sǎ selecteze doar ceea ce-l ajutǎ sǎ fie creativ, strǎlucitor si leader.

FECIOARELE au o inteligentǎ analiticǎ

Nicio zodie nu este mai analiticǎ si mai logicǎ decat Fecioara. Acesti nativi opereazǎ cel mai mult cu logica si pragmatismul. Sunt ancorati in realitatea imediatǎ, se limiteazǎ la a gǎsi solutii practice si viabile, nelǎsand loc de dubii sau sperante inutile. Fecioara gandeste in detaliu si ia mereu in calcul toate efectele posibile ale actiunilor ei. Nu-i place sǎ fie luatǎ pe nepregǎtite si este foarte reticentǎ la schimbǎri. Deseori, creazǎ scenarii fataliste, la care se gandeste constant si in care in final ajunge sǎ creadǎ. Este destul de anxioasǎ, se ingrijoreazǎ din nimicuri. Memoria Fecioarei este absolut uimitoare, retinand chiar si cele mai mici detalii, astfel cǎ deseori cei din jur se roagǎ ca aceasta sǎ mai si uite. La capitolul imaginatie nu stǎ foarte bine, pentru cǎ nici nu crede cǎ i-ar servi la ceva. Creativitatea pierde teren in favoarea logicii si preciziei.

BALANTELE au o inteligentǎ comparativǎ si diplomatǎ

Balanta inventeazǎ conceptul „noi” in gandire. Ea nu poate trǎi singurǎ, ci are nevoie de altii pentru a invǎta si mai ales pentru a face comparatii. Are o gandire orientatǎ spre diplomatie si armonie, gǎsind mereu cele mai blande si diplomate solutii la orice problemǎ. Ea trǎieste in context social si nu concepe viata de una singurǎ. Este foarte creativǎ, desi deseori pare sǎ aleagǎ doar cǎrǎrile bǎtǎtorite. In cazul ei, imaginatia se impleteste foarte frumos cu ratiunea. Are o gandire detasatǎ de emotii, care poate fi numitǎ gandire socialǎ. Memoria, evident nu este una in care sǎ incapǎ detalii. Nu retine numele unei teorii, dar poate retine foarte usor conceptul de bazǎ, dacǎ o intereseazǎ. Cartacteristica cea mai frumoasǎ a gandirii Balantei este, fǎrǎ doar si poate, extrapolarea in tot ce face, de la „eu” la „noi”.

SCORPIONII au o inteligentǎ profundǎ si misterioasǎ

Scorpionul dispune de o profunzime si o subtilitate a gandirii, pe care celalalte zodii, nu numai cǎ nu le pot practica, ci nici mǎcar nu le pot intelege. Inteligenta acestui nativ este orientatǎ spre idei care distrug si reconstruiesc in acelasi timp. Gandirea este plinǎ de intelesuri subtile si simboluri. El vede mai mult decat pot vedea altii si asociazǎ ceea ce vede cu intelesuri misterioase, care deschid poarta unei lumi magice, doar de el inteleasǎ. Intuitia Scorpionului este din nou unicǎ, mergand la rǎdǎcina lucrurilor si gǎsind cele mai neasteptate solutii la orice problemǎ, de aceea poate fi un bun psiholog sau un excelent detectiv. Scorpionii sunt atrasi de tot ce inseamnǎ mister, tabu, ocultism, secret. Au o memorie foarte bunǎ, mai ales pentru lucrurile care au insemnǎtate specialǎ pentru ei. Poate tine minte lucruri care altora li se par fleacuri si nu retine alte lucruri, foarte importante pentru altii.

SǍGETǍTORII au o gandire fǎrǎ limite

Cand spui Sǎgetǎtor, spui depǎsirea granitelor, fie cǎ e vorba de granite la propriu, fie cǎ e vorba de granite mentale, culturale, filozofice, religioase. Acesti nativi asimileazǎ in gandirea lor orice concept, idee, crez care ii inspirǎ. Ei stiu cǎ fiecare lucru pe lumea asta are o explicatie si sunt dispusi sǎ gǎseascǎ rǎspunsul si cauza oricǎrui fenomen care-i pasioneazǎ. Par sǎ aibǎ rǎspuns la orice si de cele mai multe ori chiar il au. Sunt mereu insetati sǎ se documenteze, sǎ evolueze, sǎ se emancipeze. Sǎgetǎtorul are o mobilitate mentalǎ fantasticǎ, combinatǎ cu un simt al umorului greu de egalat. Nu ii place sǎ apartinǎ niciunui sistem, singurele sisteme pe care le acceptǎ fiind de naturǎ filozoficǎ sau religioasǎ. Are o generozitate uimitoare, impǎrtǎsind mereu celorlalti din cunoasterea lui. Vrea permanent sǎ inteleagǎ cauzele fenomenelor si cautǎ sǎ aibǎ o relatie bunǎ cu Divinitatea. Are o minte pasionalǎ, orientatǎ spre explorarea continuǎ de teritorii noi. Cu toate acestea, emotiile nu sunt punctul lui forte, preferand sǎ se bazeze pe ratiune.

CAPRICORNII au o gandire calculatǎ

Capricornii stiu sǎ-si foloseascǎ inteligenta milimetric, in scopul de a extrage avantaje din asta. Pentru ei, nimic din ce fac, spun sau gandesc nu trebuie sǎ fie inutil, ci trebuie sǎ serveascǎ unui scop. Ei stiu foarte clar cǎ asa cum isi astern asa dorm, deci vor sǎ foloseascǎ fiecare secundǎ in prezent, ca sǎ le fie bine in viitor. Fiind un semn al iernii, Capricornul are o gandire rece, calculatǎ, precisǎ panǎ in cel mai mic detaliu. Dar orice proces de gandire sau cognitiv trebuie sǎ aibǎ neapǎrat o finalitate concretǎ, un rezultat, altfel nu-i vede rostul. In general, gandirea si inteligenta acestuia sunt folosite in cea mai mare parte pentru obtinerea succesului si a unei imagini sociale respectabile. Imaginatia Capricornului nu este grozavǎ, pentru cǎ el este obisnuit sǎ vadǎ lucrurile in alb sau negru. Iar emotiile nu au ce cǎuta in ecuatia vietii, din punctul lui de vedere. Are senzatia cǎ emotiile mai mult incurcǎ lucrurile. Face insǎ uz de ele, doar atunci cand urmǎreste sǎ obtinǎ ceva.

VǍRSǍTORII au o inteligentǎ inovatoare si originalǎ

Vǎrsǎtorului, acest vizionar innǎscut, ii este atribuitǎ o gandire pe care nu o poti integra in niciun tipar. Mintea lui proceseazǎ ideile cu o rapiditate si o spontaneitate incredibilǎ. Are flashuri de geniu si un flux de idei ca o cascada. Uneori, solutiile par sǎ vinǎ dintr-o altǎ dimensiune, care nu are nicio legǎturǎ cu pǎmantul si cu prezentul. Pentru cǎ ei insisi par sǎ vinǎ din viitor, sǎ-si aminteascǎ din viitor, oricat de ciudat ar pǎrea. De aceea, deseori ii socheazǎ pe cei din jur. Sunt vizionari, au capacitatea de a privi holistic lucrurile si nu prea le place sǎ se piardǎ in detaliu. Unde altii vǎd uscǎturi, Varsatorul vede o grǎdinǎ superbǎ, pentru cǎ isi imagineazǎ ce-ar putea deveni in viitor orice lucru. Vǎrsǎtorul are imaginatie, creativitate si intuitie dezarmante. Gandirea lui nu are limite, bariere, preconceptii, prejudecǎti sau tipare rigide. El pur si simplu isi dǎ voie sǎ gandeascǎ la scarǎ mare.

PESTII au o inteligentǎ intuitivǎ

Se poate spune cǎ Pestii nu gandesc, ci simt. Ei trec totul prin prisma senzatiilor si intuitiei. Pentru ei nu existǎ ceva ce mintea sǎ nu poatǎ cuprinde si de fapt nu acceptǎ imposibilul. Sunt intr-o comuniune permanentǎ cu universul si cu energiile subtile, chiar dacǎ in mod constient sau nu. Cert este cǎ au intuitii si rǎspunsuri care depǎsesc sfera realitǎtii in felul in cae o percep ceilalti. Ei pur si simplu simt ce trebuie sǎ facǎ si simt drumul pe care trebuie sǎ-l urmeze. Au o imaginatie foarte bogatǎ si o memorie care absoarbe informatiile ca un burete, fǎrǎ prea mult efort din partea lor. Pestii cred cǎ nu existǎ nimic din ce nu pot fi, face sau avea, dar nu atat pentru ei, cat pentru comunitate. Ei se simt parte integrantǎ din angrenajul numit univers si niciodatǎ nu pot gandi numai pentru scopul personal. Pestii gandesc dincolo de limite, crezuri, legi, emotii, ratiune, vointǎ, ambitii. Ei opereazǎ in principal cu iubirea, acea iubire christicǎ, transcedentalǎ, dezinteresatǎ si cu asta se hrǎnesc toatǎ viata. coral