Presedintele Klaus Iohannis a transmis, duminica, un mesaj cu ocazia Zilei NATO in Romania apreciind efoturile pe care Alianta le-a depus pentru limitarea pandemiei.

Klaus Iohannis afirma ca este nevoie ca NATO sa se poata concentra si asupra celorlalte amenintari si provocari dinamice sau latente.

”In prima duminica din luna aprilie, Romania sarbatoreste Ziua NATO. In urma cu 71 de ani, avand ca fundament valorile comune ale libertatii, democratiei si statului de drept, tari de pe ambele tarmuri ale Atlanticului au pus bazele unui proiect ambitios, fara precedent. Statele fondatoare ale Aliantei si-au asumat astfel responsabilitatea si indivizibilitatea securitatii euroatlantice. NATO a dovedit de-a lungul timpului si capacitatea extraordinara de a se adapta si de a evolua, caracteristici esentiale pentru o organizatie care se confrunta atat cu amenintari clasice, cat si hibride, provenind din multiple directii strategice. Alianta Nord-Atlantica a facut posibila consolidarea securitatii la nivel regional si global si a creat conditiile pentru complementaritatea activitatilor desfasurate impreuna cu Uniunea Europeana in domenii de inters comun pentru cele doua organizatii internationale”, a transmis, duminica, Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, relatia transatlantica reprezinta un element esential de sustinere a solidaritatii si coeziunii aliate.

”Angajamentul SUA sporeste consistenta si credibilitatea efortului colectiv de aparare a statelor membre ale Aliantei si intareste securitatea europeana confruntata cu provocari semnificative, in special in zona de Est. In conditiile dificile actuale create de pandemia de COVID – 19, cu extindere globala si consecinte dintre cele mai grave, NATO a luat masuri rapide si hotarate pentru limitarea raspandirii virusului si pentru reducerea riscurilor la adresa militarilor si a civililor, astfel incat Alianta sa-si poata indeplini neingradit misiunile esentiale asumate. Este vital ca in perioada care va urma, NATO sa se poata concentra si asupra celorlalte amenintari si provocari dinamice sau latente. De altfel, NATO a depus eforturi consistente in ultimii ani pentru cresterea rezilientei Aliatilor, inclusiv in domeniul sanatatii”, a mai transmis seful statului.

Iohannis anunta ca Romania ”va continua sa actioneze coerent si convergent, impreuna cu ceilalti Aliati, pentru ca organizatia la care am aderat in anul 2004 sa fie in continuare puternica si de succes”.

”Romania este un Aliat activ care actioneaza cu hotarare si eficient pentru cresterea credibilitatii strategice in cadrul NATO si promovarea profilului Romaniei ca pilon de stabilitate si securitate pe flancul estic, precum si a importantei strategice a Marii Negre pentru intreaga Alianta. Avem pe teritoriul nostru, in Bucuresti si la Craiova, structuri NATO deplin operationale – Unitatea NATO pentru Integrare a Fortelor, Comandamentul Multinational de Divizie Sud-Est si Brigada Multinationala Sud-Est – care intaresc postura de descurajare si aparare a Aliantei in regiunea Marii Negre si pe flancul estic in ansamblul sau. La aceste structuri NATO, se va adauga o  capabilitate de comanda si control de nivel corp, pe care Romania a oferit-o la Summitul Aliantei de la Bruxelles, din anul 2018. Participam la operatiile si misiunile NATO din Afganistan, Irak si Balcanii de Vest, iar militarii nostri se bucura de intreaga apreciere din partea Aliatilor si a conducerii NATO”, a mai spus Iohannis, facand referire si la contributia Romaniei la intarirea securitatii pe flancul estic al NATO in cadrul grupului de lupta din Polonia care materializeaza prezenta inaintata consolidata.

”Romania va continua sa actioneze cu determinare si responsabilitate pentru consolidarea posturii de descurajare si aparare a NATO, mai ales pe flancul estic, sustinand necesitatea unei prezente aliate robuste la Marea Neagra. Concomitent, tara noastra isi va indeplini angajamentele asumate in cadrul NATO in Orientul Mijlociu. Fara indoiala, criza profunda provocata de pandemia cu noul coronavirus va fi un test de anduranta si pentru NATO, care va trebui sa dea dovada de coeziune si rezilienta sporita, in beneficiul statelor membre si al securitatii globale. Nevoia unei Aliante Nord-Atlantice puternice, unite si eficiente este astazi mai mare decat oricand”, a incheiat seful statului.

Ziua NATO se marcheaza, incepand din anul 2005, in prima duminica a lunii aprilie.

La alegerea datei s-a tinut seama de apropierea de data oficiala a aderarii Romaniei la Alianta Nord-Atlantica (29 martie 2004) si de data arborarii oficiale a drapelului roman la sediul NATO de la Bruxelles (2 aprilie 2004). coral