News Flash:

La ce e buna zeama de varza murata

15 Februarie 2013
1281 Vizualizari | 0 Comentarii
Banala varza, despre care pomenesc in lucrarile lor specialisti ai medicinii antice, era cunoscuta inca de pe atunci pentru calitatile sale terapeutice. Aflam astfel, ca in acea perioada, leguma era recomandata pentru tratarea durerilor de cap si pentru mentinerea starii generale de sanatate.

De asemenea, cataplasmele cu foi de varza cruda, inmuiate in apa calda, erau folosite pentru tratarea ranilor si a luxatiilor, lucru pe care il fac, dupa mii de ani, si contemporanii nostri, mai ales in anotimpul rece, atunci cand durerile de oase se amplifica si, adesea, devin de nesuportat.

Cercetarile recente au confirmat ceea ce anticii deja stiau. Varza contine vitamina C, mai multa chiar decat portocalele, vitamina E, fibre alimentare, bune pentru o digestie sanatoasa, calciu, magneziu, potasiu si iod, care ajuta la buna functionare a creierului si a sistemului nervos, cat si la mentinerea functionarii optime a glandelor endocrine.

Varza murata a aparut mult mai tarziu. Aflam doar ca a fost folosita in China ca hrana zilnica pentru sclavii care lucrau la construirea Marelui zidul chinezesc. Reteta a fost preluata apoi, de popoarele din Rusia, iar in Europa a aparut mult mai tarziu, probabil si din cauza mirosului destul de neplacut care era emanat din recipiente si care nu placea nasurilor simandicoase.

Din scrierile vechi aflam ca un capitan al flotei britanice, James Cook, a introdus varza murata in meniul marinarilor de cursa lunga, salvandu-i, in acest fel, de avitaminoza. Se pare ca acesta a fost momentul cand ea a inceput sa fie apreciata in Europa, la justa ei valoare.

Oamenii de la tara cunosc foarte bine calitatile verzei murate cat si ale zemei, moarea de varza murata, cum i se spune prin unele locuri. Astfel, daca te-ai trezit ragusit, bea, de-a lungul zilei, doua trei pahare usor incalzite de moare. Daca zeama de varza murata e prea sarata pentru gustul tau ori ti-ar putea afecta sanatatea, bea-o in doua cu apa plata.

Trebuie spus inca de la inceput ca zeama de varza murata nu are un miros prea placut si ca aspect e la fel de tulbure ca o zi cu ceata. Ca s-o faci mai aspectuoasa si atragatoare, pune in butoi si niste bucatele de sfecla rosie.

O cura de moare de varza, de cateva zile, te scapa de toxine. Bea zilnic o jumatate de litru de zeama de varza, dimineata, daca poti, cantitatea intreaga, daca nu imparte-o in doua, trei portii pe care sa le bei inainte cu o ora, de mesele principale.

Datorita enzimelor pe care le contine, zeama de varza murata, cate doua pahare baute inainte de fiecare masa, taie pofta de mancare si arde grasimile, ajutandu-te, in acest fel, sa slabesti.

Si, pentru ca suntem la hotarul dintre doua anotimpuri, cand poate imunitatea ta nu e tocmai intr-o forma optima, e bine sa stii ca moarea te fereste de raceala. Unul, doua pahare de zeama de varza murata baute zilnic, imbunatatesc circulatia sangelui si tin la distanta racelile, gripa si virozele de sezon.

Zeama de varza dar si salata de varza murata regleaza tranzitul intestinal. Se stie din batrani ca, in timpul meselor prea imbelsugate, un pahar de moare face adevarate minuni pentru digestie.

Pentru o digestie buna, se recomanda si salata de varza murata. Nu trebuie decat sa storci bine varza, s-o tai marunt si sa-i adaugi putin piper pisat si ulei de masline, poate ceva mai mult decat la alte salate.

varza vitamina c varza murata james cook avitaminoza
Distribuie:  
Incarc...

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1033 (s) | 35 queries | Mysql time :0.015552 (s)

loading...