News Flash:

Laszlo Tokes, dezbracat de Steaua Romaniei de catre un aparator al comunismului

24 Noiembrie 2013
1579 Vizualizari | 1 Comentarii
Laszlo Tokes
In urma cu cateva zile, Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua Romaniei”, dupa mai multe amanari, a decis ca decoraţia acordata de presedinte europarlamentarului Laszlo Tokes poate fi retrasa. Ironia sortii face ca din respectiva comisie, care de altfel ar trebui sa fie constituita din oameni de o Inalta reputaţie morala si profesionala, ce mai, “buni romani”, sa faca parte nimeni altcineva decat unul dintre cele mai controversate personaje al istoriei post-decembriste, generalul In rezerva Constantin Degeratu. Acelasi Constantin Degeratu care n-a oferit Inca raspunsuri Indestulatoare cu privire la dosarul Revolţiei din 1989 , despre rapirea jurnalistilor din Irak sau despre care se afirma In presa ca at fi efectuat tranzacţii cu armament si tehnica militara fara nicio autorizaţie.
 
Despre Laszlo Tokes se pot spune multe, In ultimii ani fiind unul dintre cei mai vocali exponenţi ai autonomie, fiind cunoscut si pentru faptul ca a declarat ziua naţionala de 1 decembrie drept zi de doliu. Cu toate acestea, lui Laszlo Tokes nu Ii poate fi retras meritul de a fi unul dintre cei care au aprins flacara revoluţionara anticomunista la Timisoara In acele zile ale lunii decembrie din 1989. Cu sau fara Steaura Romaniei, Laszlo Tokes ramane un personaj important pentru istoria moderna a Romaniei, iar daca respectiva decoratie ar fi sa-i fie retrasa, aceasta decizie ar trebui luata de catre o comisie ai carei membri sa se bucure de o cariera nepatata si fara legaturi cu fostul regim totalitar. Iar In cazul generalului Constantin Degeratu acesta nu este cazul. 
Cine este Degeratu, autorul moral al crimelor Revoluţiei de la Cluj
Cum se Intampla de cele mai multe ori cand se cauta raspunsuri cu privire la adevaraţii vinovaţi din spatele unor tragedii sau unor crime Indreptate Impotriva natiunii, misterele sunt la tot pasul iar firul logic al justiţiei se Impotmoleste Intr-o mare gri a semnelor de Intrebare. Revoluţia din decembrie 1989 l-a prins pe Constantin Degeratu ocupand funcţia de ofţiţer de gradul I In cadrul Secţiei Operaţii a armatei a IV-a Transilvania. In varsta de 65 de ani, Constantin Degeratu a fost de-a lungul timpului sef al Statului Major al armatei In perioada 1997-2000, si a intrat In Administraţia prezidenţiala In anul 2005, ocupand functia de consilier de stat la Departamentul Securitatii Naţionale
 
In anul 2009 , Constantin Degeratu a renunţat la postul de consilier ocupat In aparatul de stat pentru a nu fi Intr-o situaţie de incompatibilitate data de cumulul dintre pensie si salar, iar In anul 2010 a Infiinţat Federaţia Militarilor din Romania, un organism neguvernamental  format din 11 asociaţii reprezentative din domeniul militar. Tot In anul 2010, In urma unor dezvaluiri Wikileaks, a fost descoperit faptul ca generalul In rezerva Constantin Degeratu desfasura In mod activ activitaţi de comerţ cu armament si tehnica militara, fara a avea Insa autorizaţiile necesare In acest sens din partea intituţiilor romanesti. 
Cu toate ca a fost implicat In mai multe afaceri controversate, reusind mereu sa iasa basma curata, Constantin Degeratu a avut mereu un const deschis cu opinia publica si cu o parte a presei In legatura cu rolul pe care l-a In Revoluţia din 1989. Potrivit unor informaţii facute publice, Constantin Degeratu ar fi fost Insarcinat In acele zilei ale revoluţiei de la Cluj cu Intocmirea harţii de desfasurare a trupelor armate pe strazile orasului, al caror rol era Inabusirea miscarilor manifestanţilor clujeni. Conform unei declaraţii date chiar de catre acesta, “Pentru contracararea acţiunilor teroriste s-a stabilit sa se studieze unele variante de acţiune vizand apararea sediilor instituţiilor politico-administrative, a unor obiective si locuri importante din garnizoanele de resedinta ale unitaţilor, precum si apararea populaţiei Impotriva activitaţilor teroriste".
Daca Intradevar nu a fost el cel care In acele zile a apasat pe tragaci, In aceasi masura se poate afirma ca fara “expertiza” sa militara, operaţiunile de meţinere sub control a revoluţionarilor care inundau strazile Clujului nu ar fi fost Incoronate cu atata “succes”. Iar prin “apararea populaţiei Impotriva activitaţilor teroriste”, In traducere libera  se poate Inţelege si moartea a 26 de civili clujeni si ranirea a altor 86, tineri fara de care revoluţia de la Cluj nu ar fi avut loc nicodata. Din moment ce generalul In rezerva Constantin Degeratu nu si-a asumat niciodata raspunderea pentru rolul avut In suprimarea acestor vieţi, intrebarea care se impune este daca acesta ar fi normal ca Intr-o ţara civilizata si guvernata de principii morale si de drept cum se vrea Romania, un asemenea personaj sa decida retragerea unei distincţii oferite drept recunoastere lui Laszlo Tokes pentru activitatea sa revolutionara. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

Constantin_Degeratu.JPG
steaua romaniei laszlo tokes
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1130 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013821 (s)