News Flash:

Legea pensiilor se schimba - ce modificari importante apar

9 August 2016
5391 Vizualizari | 1 Comentarii
Modificarile cele mai importante apar pentru cei incadrati in grupa! si a II-a de munca.

Ministerul Muncii a lansat spre dezbatere un nou proiect de lege prin care va propune eliminarea inegalitatilor si discriminarii aparuta intre persoane care erau in aceeasi situatie din punctul de vedere al desfasurarii activitatilor incadrate in grupa I si a II-a de munca. Modificarile vor viza accesul la pensia pentru limita de varsta, reducerea varstei standard de pensionare, precum si acordarea unor punctaje suplimentare care vor urma sa fie luate in calcul la determinarea punctajului mediu anual.

Mai exact, este vorba despre modificarea articolului 158 din Legea nr. 263/2010. Guvernul propune reglementarea conform careia adeverintele ce atesta incadrarea oamenilor in fostele grupe I sau II de munca sa fie valorificate numai in cazul in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior date de 1 aprilie 2001, conform economica.net.

Conform aceleiasi surse, documentele verificabile pot fi: actul administrativ de nominalizare a persoanelor incadrate in grupe superioare de munca; actul administrativ privind incadrarea locurilor de munca/activitatilor/categoriilor profesionale in grupe superioare de munca; contractul individual de munca; contractul colectiv de munca; decizii interne; extras din statele de plata din care sa rezulte sectia/atelierul/locul de munca.

Proiectul de lege mai prevede si urmatoarele puncte:

- perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite, in scopul reducerii varstelor standard de pensionare.

- perioadele de vechime in munca realizate in grupa I de munca pana la data de 1 aprilie 2001 in activitatile incadrate in conditii speciale constituie stagii de cotizare in conditii speciale, in vederea reducerii varstelor standard de pensionare.

- stagiile de cotizare realizate in grupa I de munca, conditii speciale si/sau alte conditii de munca mai mici de doi ani se valorifica pentru reducerea varstelor standard de pensionare.

Sursa: economica.net
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

ministerul muncii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 23 queries | Mysql time :0.049093 (s)