News Flash:

Lipsa somnului ajuta totusi la ceva. Afla la ce

18 Noiembrie 2013
2365 Vizualizari | 0 Comentarii
Persoanele depresive isi pot imbunatati starea privandu-se de somn. Aceasta terapie neobisnuita are ca efect refacerea anumitor regiuni cerebrale, anunta specialistii elvetieni.

In cadrul terapiei dezvoltate de oamenii de stiinta de la Universitatea din Zurich, pacientii trebuie sa se trezeasca in a doua parte a noptii si sa ramana treji pana seara, informeaza Le Matin. Acest lucru trebuie repetat de trei sau de patru ori.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au monitorizat activitatea cerebrala a 12 persoane, cu sau fara privare de somn. Intre 40 si 60% dintre pacientii cu depresie au observat o imbunatatire a starii. Totusi, in majoritatea cazurilor, efectul pozitiv nu dureaza decat aproximativ trei zile.

Pana in prezent, nu au fost descoperite caracteristicile biologice care sa permita prezicerea ratei de succes a terapiei. S-a observat totusi ca, la persoanele cu depresie, regiunile cerebrale responsabile cu procesele emotionale sunt hiperactive, in timp ce ariile asociate activitatilor rationale sunt inhibate.

Studii recente au aratat ca un nod de conexiuni supraactivat intre diferite arii cerebrale se afla la originea dereglarilor cognitive si emotionale prezente la depresivi. Cercetarea specialistilor elvetieni arata ca privarea controlata de somn relaxeaza acest nod.

Prin urmare, ariile cerebrale responsabile cu procesele emotionale sunt dezactivate, iar cele care reactioneaza la controlul cognitiv sunt activate.

"Este vorba despre un mecanism biologic specific privarii de somn", explica dr. Erich Seifritz, coordonatorul cercetarii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

treji
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2134 (s) | 29 queries | Mysql time :0.023069 (s)