News Flash:

Lucian Buta de la Judecatoria Cluj scapa de sanctiune dupa ce a tergiversat ani de zile procesul lui Marian Oprisan

20 Februarie 2015
1404 Vizualizari | 1 Comentarii
Sectia de judecatori in materie disciplinara a CSM a decis, miercuri, sa nu il sanctioneze pe magistratul Lucian Buta de la Judecatoria Cluj, cel care a decis achitarea lui Marian Oprisan, pentru nesolutionarea cu celeritate a dosarelor acestuia, asa cum propusese Inspectia Judiciara, arata Mediafax.

Sectia de judecatori in materie disciplinara a CSM a stabilit, in sedinta de miercuri, sa nu admita propunerea inspectorilor judiciari, care au facut un raport in cazul judecatorului Lucian Buta.
Inspectia Judiciara propunea sactionarea magistratului pentru nesolutionarea cu celeritate a dosarelor si pentru folosirea unor "expresii inadexvate" in cuprinsul motivarilor.
"Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Buta Lucian Rares, judecator in cadrul Judecatoriei Cluj-Napoca, pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de articolul 99, litera h), teza I si articolul 99, litera s) din Legea 303/2004 privins statutul judecatorilor si procurorilor, ca neintemeiata", a decis, miercuri, Sectia de judecatori in materie disciplinara a CSM.

Primul articol de lege la care se face referire in decizia CSM prevede ca reprezinta abatere disciplinara "nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privitoare la solutionarea cu celeritate a cauzelor, din motive imputabile", iar al doilea text de lege stipuleaza ca este abatere disciplinara "utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat".
Decizia de miercuri a Sectiei de judecatori a CSM nu este definitiva si poate fi contestata la completul de cinci judecatori de la instanta suprema.

In iunie 2014, Inspectia Judiciara a inceput cercetarea disciplinara a judecatorului Lucian Buta. Anterior, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sesizase inspectorii judiciari privind posibile abateri disciplinare savarsite de magistratii care judecau dosarul lui Marian Oprisan.

"Dosarul cauzei se afla de la data 2 decembrie 2010 pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca. De atunci, au fost acordate 29 termene de judecata. Pe parcursul celor aproximativ patru ani de cand dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, insumand 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile si chiar de 105 zile de amanare de la un termen la altul", arata DNA.
Sursa citata preciza ca, pe parcursul celor 1.263 de zile, judecatorul fondului nu a dispus nicio masura pentru a judeca cu celeritate, desi cunostea ca dosarul era pe rolul instantelor de judecata de peste opt ani, din care patru ani la Judecatoria Cluj-Napoca.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

disciplinara csm lucian buta judecatoria cluj inspectia judiciara dna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2019 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1360 (s) | 34 queries | Mysql time :0.057401 (s)