Ludovic Orban a lămurit dumincă, 8 decembrie, situația în ceea ce privește cumulul pensiei cu salariul de la stat. El a anunțat că Guvernul său intențonează să interzică cumularea veniturilor din pensii cu câştigurile salariale de la stat.

Ludovic Orban a vorbit despre cumulul pensiei cu salariul de la stat. Care este hotărârea premierului

Se pare că Ludovic Orban vrea să revină la măsura luată în timpul guvernării Boc, aceea de a nu mai cumula pensiile cu salariile la stat. Mai exact, este vorba de anumite condiții privind cumulul pensiilor și salariilor, așa cum se stipula și în legea făcută de guvernul Boc în 2009.

„Beneficiarii dreptului la pensie aparținând atât sistemului public de pensii, cât și sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor (…) pot cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, dacă nivelul acesteia nu depășește nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se prevedea în legea 329 la alin.1 al art.17.

Astăzi premierul a confirmat intențiile sale și a dat și detalii cu privire la această lege:

„Nu e normal ca persoane care s-au pensionat și beneficiază de pensie să beneficieze și de un venit din sectorul public. Aici este vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat – și e vorba de mulți care s-au pensionat la 40 și ceva de ani din poliție sau alte structuri și care după ce s-au pensionat și au dobândit niște pensii mari mai cumulează și venituri în sectorul public. E vorba de a nu permite ca persoane care s-au pensionat să poată cumula simultan pensia cu un venit din sistemul public. Dacă vor să lucreze în privat nu avem niciun fel de problemă. Nici dacă vor să își continue activitatea nu avem o problemă, dar să aleagă între venitul dobândit din salariu”, a spus Ludovic Orban, întrebat dacă e de acord cu interzicerea cumului de pensie cu salariul.

coral