Premierul Ludovic Orban a afirmat ca economia va reporni dupa ce trece epidemia, iar autoritatile trebuie sa fie pregatite cu cateva instrumente de sustinere a relansarii economice.

Ludovic Orban a fost intrebat, duminca seara, la Digi 24, cand se va redeschide economia.

"Economia va reporni dupa ce trece epidemia. (…) Cand va trece, sigur sunt estimari pe care le-am facut pe diferite scenarii, dar e clar ca pana in momentul respectiv, noi trebuie sa fim pregatiti cu cateva instrumente de sustinere a relansarii economice odata cu normalizarea. La initiativa presedintelui Romaniei stiti ca am constituit un comitet de lucru economic cu reprezentanti ai institutiilor importante ai mediului de afaceri. Am demarat o consultare pe scara larga cu companiile pe domenii de activitate. Deja am avut discutii cu companii automotive, constructori de masini, am avut consultari cu transportatorii, am avut consultari cu sectorul agroalimentar, continuam consultarile pe fiecare domeniu de activitate pentru a pune un diagnostic corect si a putea face previziunie corecte”, a declarat Orban.

El a spus ca a solicitat Institutului National de Statistica sa puna la dispozitie date pentru o imagine cat mai corecta a modului in care economia a fost afectata de aceasta pandemie.

"Am solicitat Institutului National de Statistica sa ne puna la dispozitie date ca sa avem o imagine cat mai corecta a modului in care economia a fost afectata de aceasta epidemie si in special situatia pe diferite ramuri economice. De asemenea, facem analize la nivel international privitor la evolutia economiilor, se stie ca Romania este puternic legata de Europa, noi avem 80% din schimburile comerciale sunt cu Uniunea Europeana, cu tari din Uniunea Europeana si in mare parte economia Romaniei este dependenta de masura in care evolueaza aceste economii”, a afirmat premierul.

Orban a mai afirmat ca restrictiile existente vor fi restranse tot gradual, la fel cum au fost introduse.

"Cu siguranta vor reporni activitatile, momentul din care vor reporni depinde de evolutia epidemiei cu cat restrangem raspandirea epidemiei mai mult, cu atat mai punctul de repornire va fi mai aproape. In ceea ce priveste repornirea, cu siguranta cand vom avea date certe, usor, usor, gradual, asa cum am si impus masurile in functie de evolutii si de ceea ce am considerat masuri necesare, la fel vom restrange restrictiile”, a mai transmis primul ministru.

coral