În ultimii ani, tehnologia 3D printing a început să pătrundă și în medicină. Unul dintre domeniile în care această tehnologie este folosită cu succes este cardiologia. Șefa clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență,  Theodora Benedek  a realizat o prezentare despre modul în care este aplicată tehnologia 3D printing în cardiologie.

Pașii principali pentru a folosi tehnica 3D în cardiologie

În cardiologie, tehnologiile de 3D printing se pot referi la printarea unui model 3D a structurii cardiace, bazat pe o imagine, pe o achiziție imagistică. În acest caz este vorba de computer-tomografia cardiacă.

Evident primul pas este achiziția imaginii. Efectuăm o scanare CT a cordului, după care există procesul de segmentare a imaginii. Este un proces foarte complex pentru care avem nevoie de colaborarea cu specialiștii în acest domeniu, specialiștii din facultățile tehnologice. Se obține un set de date 3D care este convertit într-un model 3D virtual. Ulterior se obține generarea acestor modele 3D care se printează cu aceste imprimante. Printarea 3D este unul dintre cele mai recente progrese în domeniul imagisticii cardiace și reprezintă practic o printare 3D a imaginilor 3D achiziționate prin tehnici imagistice. În  cardiologie , prin tehnici de computer-tomografie.

Printarea 3D în cardiologie este un proces extrem de complex,  care necesită post procesarea imaginilor obținute de către specialiști și consumă o porțiune semnificativă de timp. Odată cu experiența se poate face mai repede.

Există diferite tehnologii și materiale pentru printare. În funcție de costul pe care ni-l permitem putem alege printere care printează color sau alb negru.

Aplicațiile clinice ale printării 3D în cardiologie:

Articolul integral pe Ziar Medical – Tehnologia 3D printing în cardiologie
 

coral